Planinarenje i alpinizam

Hodanje predstavlja najstariji, prirodan i najjednostavniji oblik ljudske aktivnosti. To je svestran oblik vježbanja i treninga. Dobro služi svim generacijama, bez obzira na njihovu kondiciju. Može se prilagoditi za trening ili za osobe sa zdravstvenim poteškoćama. Posebno je popularno nordijsko hodanje, koje koristi lagane, ergonomski dizajnirane štapove odgovarajuće dužine. Po pravilu se izvodi na manje zahtjevnim, ravnijim ili blago povišenim terenima. Korištenjem štapova, možemo povećati efikasnost normalnog hodanja bez štapova. Ova vrsta hodanja podrazumeva veće opterećenje mišića, ali istovremeno rasterećuje zglobove. Posebno su aktivni mišići trupa, ramenog pojasa i ruku. U usporedbi sa klasičnim hodanjem, potrošnja kalorija kod nordijskog hodanja povećava se i do 30%.

Od kuda potječe nordijsko hodanje?

.

Nordijsko hodanje se razvilo u Skandinaviji. Za vrhunske rezultate skijaškim trkačima nije bio dovoljan trening na snjegu, već su morali trenirati i ljeti uz štapove. Za dovoljno efikasan ljetnji trening, natjecatelji su imitirali osnovne korake klasične tehnike skijaškog trčanja, dvotaktni dijagonalni kontakt. Imitacija skijaškog trčanja na suhom, uz pomoć štapova je stoga postala dio treninga vrhunskih skijaša. Ovo posljednje postoji skoro jedan vjek.

Najveće prednosti

.

Nordijsko hodanje blagotvorno djeluje na sve vitalne funkcije našeg organizma. Izuzetno je efikasna preventivna aktivnost protiv stresa, plućnih bolesti, kardiovaskularnih poremećaja, dijabetesa i raznih psihičkih oboljenja. Šetnja u prirodnom okruženju na svježem zraku djeluje opuštajuće i umirujuće na sve. Pošto se smatra vidom rekreacije za različite generacije, pruža odličnu priliku za obiteljska okupljanja, ali i druga druženja. To je odličan način da svoje slobodno vreme provedete aktivno sa prijateljima.

Oprema

.

Kako je nordijsko hodanje jedna od dugotrajnijih aktivnosti i izvodi se na otvorenom, za optimalno i efikasno izvođenje neophodna je udobna oprema koja osigurava pravilno izvođenje tehnike. Glavni dio opreme su štapovi, ali su nam potrebne i odgovarajuće tenisice za trčanje i sportska odjeća koja ne ometa naše kretanje i dobro odvodi znoj.

Kada biramo štapove, moramo obratiti posebnu pažnju na 4 ključna faktora:

  • odgovarajuća dužina šipki,
  • kvaliteta materijala,
  • dizajn ručke u obliku petlje,
  • vrsta krplja.

Preporučena dužina štapova se dobija množenjem visine vašeg tjela sa faktorom 0,7. Ali bolje je imati malo duže štapove nego prekratke. Visokokvalitetni štap dobro prigušuje vibracije i ima visoko težište. Drška štapa mora pružati dobar oslonac i nositi težinu tjela. Dostupni su jednodelni fiksni štapovi, koji su pogodni za nordijsko hodanje i trčanje, i dvodjelni ili višedjelni, koji su pogodni za intenzivno hodanje po padinama. Fiksne šipke su lakše. Savršeno apsorbiraju vibracije. Sastav materijala diktira krutost i cijenu štapa.

Najkvalitetniji materijali ne prenose stresne vibracije na laktove, zglobove ili ramena. Oni mogu izdržati veliko opterećenje. Ovo poslednje je izuzetno važno, jer se na njih oslanjamo tokom aktivnosti. Štapovi za nordijsko hodanje imaju ergonomski dizajniranu ručku. Posebna petlja omogućava oslobađanje šipke tokom odgurivanja i oslobađanje ruke. Petlje se izrađuju u različitim veličinama. Krpe za sneg su prilično male. Na kraju imaju pravilno oblikovan vrh. Njegova svrha je da osigura stabilnost štapa kada se ubaci u bazu. Vrh je napravljen od izdržljivog metala, nešto rijeđe od gume.

Pobjednici među nordijskim štapovima

Leki SPIN

Leki Spin su dvodijelni štapovi za nordijsko hodanje izrađeni od čvrstog aluminija HTS 5.5, koji će vas podupirati svugdje, bez obzira na raznolikost terena. Zahvaljujući sistemu zatvaranja Speed Lock možete ih bez problema namjestiti na dužinu između 100 i 130 cm. Vrh izrađen od čvrstog metala prianja svakoj podlozi, nastavak Power Grip skrbi za najbolji odraz na asfaltu. Sistem Trigger 1 omogućava jednostavno popuštanje trake na ručki.

McKinley IMPACT ADJ ALU

McKinley Impact Adj. Alu su teleskopski štapovi za nordijsko hodanje. Izrađeni su od kvalitetnog aluminija 6061. Imaju posebne ergonomski oblikovane ručke koje su izrađene od kombinacije pluta i polipropilena, a imaju i sigurnosni remen. Osim toga imaju i gumene vrhove za zaštitu vrhova.

Oneway TEAM 5

Oneway Team 5 su izdržljivi štapovi za nordijsko hodanje finskog proizvođača odnosno specijaliste za štapove. Izrađene su od 10% karbona i imaju polovicu ručke od pluta, što omogućava dobro prianjanje. Izvrsna ulaznica u svijet nordijskog hodanja.