Palenta s kobasicom ili slaninom, umakom od rajčice i sirom

Palenta s kobasicom ili slaninom, umakom od rajčice i sirom. Talijani nisu samo majstori tjestenine i slastica. Sa brdovitog sjevera zemlje dolaze recepti za topla jela, koja će vas zasititi i razmaziti nepce u zimskim mjesecima. Kremasta i bogata palenta, obogaćena sirom po ukusu, u društvu kobasica ili pržene slanine, i umaka od rajčice. Jedno je od okrepljujućih, jednostavnih i brzo pripremljenih jela. Možete dodati još malo burrate na vrhu. Kad se vratite s dugog zimskog pješačenja ili sanjkanja, ovo je jelo koje vas taman zasiti i okrijepi. Čak i ako uživate u snježnim radostima izvan skijaških staza, možete se prepustiti kuhinji na koju smo navikli tamo, u udobnosti svoje kuhinje. Unesite duh skijališta u svoju kuhinju, i za kuhinjskim stolom zagrizite u jelo koje rado uživamo u blizini bijelih padina.

Sastojci

  • 250 g palente
  • 1l vode
  • 200 ml mlijeka
  • 80 g sira (preporučuje se sir fontina ili ementaler)
  • 50 g ribanog parmezana
  • 80 g maslaca
  • Kobasica ili slanina
  • Pasirane rajčice

Sir narežite na male kockice. U posudu ulijte mlijeko i vodu i posolite. Zakuhajte i pjenjačom umiješajte palentu. Tijekom kuhanja stalno miješajte da se ne stvore grudice. Neposredno prije stavljanja palente umiješajte sir i maslac. Dodajte papar po ukusu i po želji malo timijana ili ružmarina. Zagrijte pasiranu rajčicu u koju možete dodati i ružmarin ili timijan, skuhajte kobasicu i poslužite s nekoliko kriški burrate.