Sadržaj

Zdravi recepti

Vjerojatno se i vi često pitate što grickati kad ste na poslu. Ono što jedete utječe ne samo na vaše zdravlje, već i na vašu produktivnost, pa je daleko od toga da je važno što unosite u svoj organizam.

Međuobroci su mali obroci koji se jedu između glavnih obroka, odnosno između doručka i ručka, ili ručka i večere. Ako želite izbjeći umor i višak kilograma, onda je važno da međuobroci budu zdravi i da nas zasite.

No, kako smo na poslu uglavnom kada smo gladni, prečesto posežemo za slatkišima, kofeinom i ostalim nezdravim porocima. Kako biste to izbjegli, pripremili smo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći da odolite takvim iskušenjima.

Zdravi zalogaji za posao

Zamislite miris luka, ribe ili druge neugodne mirise koji dolaze iz susjednog ureda. Vjerojatno ni vi ne želite, da vam grickalice mirišu po cijelom uredu. Stoga grickalice za posao treba pažljivo birati, a uz to treba uzeti u obzir neke savjete kako se zdravi zalogaji pripremaju:

  • pripremite takve zalogaje da možete jesti bez pribora,
  • izbjegavajte grickalice koje odišu jakim mirisima,
  • pobrinite se da vam ne treba hladnjak za čuvanje grickalica,
  • izbjegavajte grickalice, s kojima se možete zaprljati.

Osim navedenog, vrlo je važno i to, da je priprema zalogaja jednostavna jer, te vam neće oduzeti puno vremena.

5 zdravih i energetskih zalogaja za ured

Ako vam ponestaje ideja, pogledajte naših 5 prijedloga za zdrave i hranjive grickalice, koje uvijek možete imati pri ruci kada ste bez energije. Osim toga, neće im trebati puno vremena za pripremu. Ako jedan dan nemate vremena za pripremu međuobroka, dobra alternativa su orašasti plodovi i suho voće.

Zapečeni slanutak

Zapečeni slanutak odličan je i zdrav međuobrok, koji je izuzetno hrskav i jednostavan za pripremu. Ako koristite slanutak iz konzerve, prethodno ga morate ocijediti i dobro osušiti. Zatim ga ulijte u posudu, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i po želji začinite solju, paprom, kurkumom, mljevenom paprikom ili origanom.

Zatim slanutak samo dobro izmiksajte, rasporedite u jednom sloju na pekač, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200 °C oko 30 do 40 minuta, odnosno do željene hrskavosti. Između pečenja, nekoliko puta promiješajte.

Tost od cjelovitog zrnja s avokadom i sirom

Avokado je pravi saveznik zdravlja, a obiluje i dijetalnim vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Stoga je svakako preporučljivo uvrstiti ga u svoje zdrave međuobroke za posao.

Najlakši način je napraviti tost od cjelovitog zrnja s avokadom i sirom. Sve što trebate učiniti je tostirati tost, a zatim ga nadjenuti ploškama avokada i sira. Po želji možete dodati i kriške kuhanog jaja. Ovako pripremljen međuobrok će vas nahraniti i dati dodatnu energiju.

Energetske pločice iz vlastite kuhinje

Energetske pločice uvijek su dobar izbor za odličan međuobrok na poslu, ali ako se pripremaju kod kuće, još je bolje jer ne sadrže višak šećera. Zbog raznolikosti okusa i sastojaka, svatko može pripremiti energetske pločice po svom ukusu. U nastavku je opisana samo jedna od mogućnosti njihove pripreme.

U zdjelici dobro zgnječite banane i dodajte malo cimeta pa umiješajte zobene pahuljice, datulje i orahe. Smjesu dobro izmiješajte i ravnomjerno i što jače utisnite u pekač, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i premazali maslacem ili kokosovim uljem. Pecite u pećnici na 180 °C oko 30 minuta.

Mini palačinke s jabukama

Palačinke od jabuka nisu samo zdrav i hranjiv međuobrok, već su i vrlo ukusni zdravi zalogaji. Osim toga, njihova vam priprema neće oduzeti puno vremena.

Za mini palačinke s jabukama potrebne su vam zobene pahuljice, grčki jogurt, nezaslađeni pire od jabuka, bjelanjak, prašak za pecivo i sol. Jednostavno izmiksajte sve sastojke u blenderu ili multipraktiku, dok ne dobijete glatku smjesu. Palačinke pecite na tavi 3-4 minute sa svake strane.

Tortilje od cjelovitog zrnja s povrćem

Tortilje su uvijek dobar izbor ako želite zdrav i brz međuobrok ponijeti na posao, ali ako ih pripremite s povrćem, bit će još hranjivije zahvaljujući visokom udjelu vlakana. Pri njihovoj pripremi samo pripazite da izbjegavate razne preljeve i namaze.

Za tortilje s povrćem, najbolje je birati sezonsko povrće. Njihova priprema je jednostavna – povrće narežite na tanke trakice i njima prekrijte tortilje. Imate mnogo opcija kao što su zelena salata, mrkva, paprika, rotkvica, korabica, kukuruz, grah i tikvice. Po želji možete dodati i pileće ili vege pljeskavice.

Zdravi zalogaji za ured su ukusna energija bez grižnje savjesti. Vjerojatno se i vi često pitate što grickati kad ste na poslu. Ono što jedete utječe ne samo na vaše zdravlje, već i na vašu produktivnost, pa je daleko od toga da je važno što unosite u svoj organizam.