Trčanje

Kako se opremiti za Zagrebački maraton?

Kako se opremiti za Zagrebački maraton? Koliko god (ne)ozbiljno doživljavali svoje trčanje, svi mi na utrku idemo s nekim očekivanjem. Za one najbrže to je pobjeda, možda ćete juriti svoj osobni rekord ili najveću istrčanu dužinu, a možda samo želite utrku istrčati. No, bez obzira na cilj i brzinu, nešto nam je svima zajedničko – želimo da nam utrka ostane u najboljem sjećanju, želimo doživjeti nešto novo i uživati u trčanju. Da bi to bilo moguće, trebamo se pripremiti za dan utrke.

Intersport je i ove godine sponzor Zagrebačkog maratona koji će se sa startom i ciljem na Trgu bana Jelačića održati 10. 10. 2021. godine. Očekuju nas utrke na 10, 21.1 i 42.2 kilometra, a nakon godine dana pauze, veselimo se ponovnom druženju.

m

Zagrebački maraton; odmorite prije utrke

Za one koji nemaju baš puno iskustva s utrkivanjem, ovo je najvažniji savjet. Cijeli tjedan prije utrke treba biti ispunjen odmorom, s tek nekoliko vrlo kratkih i laganih treninga. Pripreme za utrku traju mjesecima prije nje, a u zadnjih tjedan dana ništa više ne možete poboljšati, dapače, možete pokvariti uloženi trud. Ovo se osobito odnosi na tri dana prije utrke, kada gotovo svi treneri preporučuju potpuni odmor. Dakle, dobro se odmorite za zagrebački maraton!

Opremite se za utrku

Odmor prije utrke dobro je vrijeme za popunjavanje i zanavljanje opreme koja vam treba. Pri tome treba zapamtiti i drugo važno pravilo – na dan utrke nema eksperimenta! To znači da na dan utrke ne trebate koristiti ništa od opreme i prehrane što već niste isprobali i što vam sa sigurnošću odgovara. U šoping krenite dovoljno rano i sve što planirate koristiti na utrci prvo isprobajte.

Tenisice na noge

m

Nastup na cestovnoj utrci zahtijeva i cestovne tenisice, to je jasno samo po sebi. No pri izboru se treba voditi nekim smjernicama. Prije svega, izbor će ovisiti o distanci na kojoj se natječete. Utrku na 10 kilometara možete trčati u laganim cestovnim

tenisicama koje će vam omogućiti lakši korak i svojom malom masom doprinijeti boljem rezultatu. Od takvih modela iz ponude Intersporta možemo istaknuti Saucony Kinvara, adidas ADIZERO ADIOS i ASICS Magic Speed, uz još nekoliko modela.

Polumaraton je disciplina koja je puno više individualna. Lagani trkači u vrhunskoj formi i na ovoj distanci mogu nastupiti u lakim tenisicama bez debelog potplata, dok će teži trkači i rekreativci distancu od 21 kilometar ugodnije završiti u udobnim, mekim modelima. Za maraton, koji za rekreativce znači boravak u tenisicama od tri do šest sati, preporučujemo modele s dobrom amortizacijom i debelim potplatom.

Takve će tenisice ublažiti svaki udar o asfalt, noge će se sporije umarati, a i mogućnost ozljede u njima je znatno manja. Takve su na primjer BROOKS Glycerin, više modela Hoka One One, npr. Bondi, Clifton, Arahi, Mach 4 ili Carbon X2 s karbonskom pločom. Preporučujemo i Adidas Ultraboost modele, ASICS GEL Kayano i GEL Cumulus te više modela Mizuno Wave serije. Ovo su sve redom udobne tenisice s odličnom amortizacijom, koje će biti dobar izbor svakom rekreativcu, bez obzira na distancu koju planira pretrčati.

Obucite se ovisno o temperaturi, ne o dobu godine

Često znamo na startu utrke koja se održava u jesen vidjeti trkačice i trkače koji su se obukli u duge majice i duge tajice. To je u redu ako je prognoza hladnoća i vjetar. Svima preporučujemo za zagrebački maraton, da prate prognozu i za utrku se obuku u skladu s njom.

Ako je prognozirana temperatura za vrijeme utrke viša od 12 do 15 stupnjeva Celzija bez kiše, obucite se u kratko – kratka majica i kratke tajice ili hlačice. Za slučaj prognoze temperature ispod 12 stupnjeva Celzija bez kiše, pripremite i kratku i dugu odjeću, tj. dugu majicu za trčanje i duge tajice.

O tome što ćete nositi na utrci odlučite na licu mjesta. U slučaju vjetra bolje je biti malo toplije odjeven, a s druge strane, jutarnja temperatura od 12C uz sunce brzo može postati 20C pa će vam u dugoj odjeći biti prevruće. Ako prognoza predviđa kišu uz relativno nisku temperaturu, pripremite duge tajice, dugu majicu za trčanje i kapu šiltericu. Za utrku od 10 kilometara u principu vam ne treba šuškavac, ali za polumaraton i maraton ga preporučujemo. Uvijek ga možete skinuti i zavezati oko pojasa ako kiša stane ili vam bude prevruće.

U slučaju jake kiše i velike količine vode na cesti, razmislite o nabavci GoreTex cestovnih tenisica, koje će vaša stopala očuvati donekle suhima. Nemojte zaboraviti i na čarape – loš izbor čarapa može vas koštati žuljevima. Kratki savjet: kada se prije utrke skinete i krenete na zagrijavanje, neka vam na početku bude (pro)hladno, a imate li previše ili premalo odjeće na sebi odlučite nakon što se desetak minuta zagrijete. Bolje je da vam na utrci bude malo hladnije, nego da vam je prevruće.

Sitnice koje (bolji) život znače

Svi mi volimo mjeriti svoje performanse trčanja. Za to može poslužiti mobitel, ali daleko je ugodnije, lakše i točnije to raditi sportskim satom. Veliku ponudu satova za trčanje naći ćete u našim prodavaonicama i na webshopu.

Svoje stvari ćete na Zagrebačkom maratonu moći ostaviti u garderobi, za to će vam trebati ruksak ili sportska torba, provjerite našu ponudu. Ako trčite polumaraton ili maraton, vjerojatno ćete sa sobom ponijeti energetski gel, koji možete smjestiti u džep hlača ili u torbicu oko pojasa u kojoj možete ponijeti i mobitel za selfi sa staze.

Želimo vam odličnu utrku!