Sadržaj

Trčanje

Zagrebački maraton možda nije imao najbolji start i prolazno vrijeme u svojim prvim godinama održavanja. No ljubav prema trčanju i gradu Zagrebu je pretvorila ovu sportsku manifestaciju u jednu od najvećih i najpopularnijih u našem glavnom gradu. Danas je Zagrebački maraton atletski događaj na svjetskoj razini, a novo, čak 31. izdanje, održat će se 8. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića. Zagrebački maraton danas privlači sudionike iz cijelog svijeta, postao je sportski događaj koji se nestrpljivo očekuje, koji povezuje i stvara nezaboravne uspomene. Prošle godine na Zagrebačkom maratonu je sudjelovao preko 4.000 trkača – tko bi povjerovao da je prvo izdanje imalo svega 70 sudionika.

Mala povijest Zagrebačkog maratona

Na inicijativu Izvršnog odbora Atletskog društva Veteran, 1992. godine pokrenut je Zagrebački maraton. Prva utrka je održana 11. listopada, a na cilj je stiglo 70 sudionika od kojih četiri žene. No, bile su to teške ratne godine – vladale su uzbune, a organizacija je bila izazovna. Prva utrka je išla od Doma sportova do Samobora ispred hotela Lavica što je iznosilo 21 km. Maratonci su se morali vraćati preko Svete Nedjelje i Rakitija kako bi ispunili svoje kilometre. Kako su godine prolazile, broj sudionika je sporo rastao.

Peto izdanje je završilo 112 trkača, od kojih šest žena, a jubilarno deseto izdanje završeno je sa 158 maratonaca i povećanim brojem žena, njih 14. Staza se često mijenjala tijekom prvih 13 godina, no presudni trenutak za Zagrebački maraton je bilo prebacivanje u samo srce grada – točnije start i cilj se 2004. godine seli na Trg bana Josipa Jelačića gdje se i dan danas nalazi. U jednu ruku je tako Zagrebački maraton odao počast svom gradu, privukao trkače, ali i publiku u sami centar te se tako vinuo na uspješnu putanju, a svake godine broj trkača raste i raste…

Mnogi upravo taj presudni trenutak nazivaju novom erom Zagrebačkog maratona. Godinu dana nakon uvodi se polumaraton, što je populariziralo ovu atletsku manifestaciju. Usto je učinio dostupnijom, a to je, naravno, vodilo ka većem broju sudionika iz godine u godinu.

Tako je 15. izdanje već okupilo skoro 400 trkača, da bi se 2012. godine ta brojka popela na preko 1.000 sudionika. Te godine je 249 sudionika, od kojih 36 žena, sudjelovalo na maratonu, dok je polumaraton privukao čak 817 trkača, od kojih 201 žena.

Zagrebački maraton u par zanimljivosti

Danas je Zagrebački maraton bez konkurencije najveća utrka u Hrvatskoj, a sama staza se ubraja u jedne od najbržih maratonskih staza na svijetu. Zasigurno se pitate kako je to moguće? Odgovor trebamo potražiti u brojkama. Naime, ukupna visinska razlika na stazi iznosi samo pet metara (time se može pohvaliti rijetki maraton u svijetu). A duž dionice se nalaze nimalo usporavajući zavoji, što kada se sve zbroji i oduzme (iliti bolje istrči) vodi ka tome da trkač tijekom cijele utrke može držati konstantni tempo.

Kada su rekordi u pitanju, zanimljivo je naglasiti da je jedna godina bila presudna. 2017. godine su ženski i muški rekord postavili sudionici iz Kenije. Stellah Jepngetich Barosio ostvarila novi rekord te je maraton završila u samo 2:30:15 h, dok je Wycliffe Kipkorir Biwot isti otrčao za 2:09:55 h. Osim dosadašnjeg rekorda Kenijka Stellah Jepngetich Barosio drži čak tri uzastopne pobjede na Zagrebačkom maratonu (2015.-2017.). U toj brojci je prati rekorder Wycliffe Kipkorir Biwot koji je pobjedu odnio 2016., 2017. i 2019. godine.

Ususret 31. Zagrebačkom maratonu

Novo izdanje Zagrebačkog maratona održat će se na sada već kultnom mjestu. Trgu bana Josipa Jelačića, 8. listopada, sa startom u 8 sati s utrkom Garmin 10K (odnosno 10 kilometara). Te u 9 sati s maratonom (42 km) i polumaratonom (21 km).

No, to nije sve – u sklopu 31. Zagrebačkog maratona održavaju se i dječje utrke, od vrtićke dobi d učenika osnovnih škola, zaključno sa šestim razredom. Dječje utrke će se održati u subotu 7. listopada.

Bilo da vam je želja poboljšati svoje postojeće vrijeme, planirate se po prvi natjecati ili samo želite iskušati vlastite granice. Zagrebački maraton je idealna manifestacija za vaše trkačke snove. Pa čak i ako samo želite sudjelovati. I tko zna, uz nevjerojatnu potporu ljubitelja Zagrebačkog maratona i zaraznu energiju koja svakoga gura naprijed, možda na cilju iznenadite sami sebe.