Trčanje

Novi ciklus trčanja!

Novi ciklus trčanja! Dugi ljetni dani, visoke temperature, odlazak na more… Sve nas to nekako ubaci u fjaka raspoloženje, i nije čest slučaj da nam se baš i ne da trenirati kao inače. I to je ok, svatko može imati takve faze. No što kad se ljeto primakne kraju, a “lijenost” ostane? Kako se vratiti u izvršavanje svih obaveza – od posla, privatnog života do treniranja?

Prvo osnove

Da bismo dobro funkcionirali u stresnom i nagužvanom periodu, i još uz to stigli trenirati. Glavno je da nas tijelo ispravno služi. Zato ne treba manjak vremena rješavati nespavanjem, naspavani ljudi stižu obaviti više stvari. Koncentriraniji su i bolje fokusirani, a znamo i kako san utječe na trčanje. Isto tako, prehrana igra veliku ulogu pa ne smijemo pustiti da nas zov brze, nezdrave hrane osvoji u danima kad ne stignemo pripremiti zdrav obrok.

Tajna dobre organizacije leži u pripremi veće količine hrane za nekoliko dana unaprijed. Spremiti jelo koje je dobro i podgrijano i samo ga izvaditi iz hladnjaka, jednako je brzo kao naručivanje hrane. Ako se radi baš o situaciji da glad uhvati negdje usput – u najbližoj pekari može se kupiti i kvalitetno pecivo sa sjemenkama, a ne samo pizza ili krafna, a i dućani zdrave hrane niču na svakom uglu. Zdrava prehrana bitna je u kaotičnim danima jer održava stabilnu razinu energije i ubrzava rad mozga, dok brza hrana i slatkiši čine upravo suprotno.

Novi ciklus trčanja i neki mali trikovi

m

Uz osnove, pomoći pri organizaciji vremena mogu pomoći i neki trikovi. Na primjer, dokazano je da pisanje to-do liste pomaže pri ostvarenju ciljeva. Te liste stvaraju dodatni osjećaj odgovornosti, što znači da je vjerojatnije da će zadaci biti izvršeni.

Dakle, na kraju dana si za idući dan složite listu stvari koje želite obaviti idući dan – sve od vješanja veša i odlaska u kupovinu do treninga. Idući trik vezan je za neophodni dodatak svakog džepa – mobitel.

Mnoga istraživanja provedena su na temu vremena provedenog na mobitelu, i zajednički je zaključak da prosječna osoba na mobitelu provede više od četiri sata dnevno. Vrijeme provedeno uz ekran remeti kemiju u mozgu, a osobe koje smanje vrijeme uz mobitel postaju mirnije i efektivnije.

Puno vremena gotovo nesvjesno trošimo na skrolanje i pregledavanje društvenih mreža – a onda na kraju dana često kažemo „nije bilo vremena za trening“. Zato idući put kad bez veze posegnete za mobitelom, osvijestite to, odložite ga, kratko se istegnite i nastavite s poslom.

Dobar trening u malo vremena

m

Čemu ovolik uvod u tekst o trčanju? Jednostavno, ako u ovom kaotičnom dijelu godine, kada svi žele sve odmah, nemate dovoljno vremena za trening, nećete ga ni obaviti.

Ako vam je ljetna pauza od trčanja bila duga, najbolje je početi se vraćati u trening samo laganim trčanjima. Svaki je početak težak i treba biti postupan, a tako je i s povratkom trčanju. Napredovat ćete brže, ali to ne znači da odmah trebate trčati brzo, što može uzrokovati ozljedu.

No ako ste ljeto iskoristili aktivno i trčeći, brzo ćete uočiti koliko je lakše trčati na temperaturama bližim 10C nego 30C. Na dane kada stvarno nemate vremena i stignete otrčati samo nešto kratko – neka barem bude učinkovito. Umjesto 30 minuta laganog trčanja, središnjih 10 minuta odradite na tempu utrke za koju se spremate, ili središnjih 20 minuta neka bude fartlek u kojem izmjenjujete 60 sekundi na brzom tempu sa 60 sekundi na laganom. Još jedna dobra opcija je trčati lagano na neravnom ili brdovitom terenu. Ako već ne možemo imati trajanje, barem imamo intenzitet.

Click here to add your own text