Sadržaj

Trčanje

Ako me netko tko razmišlja o kupnji svog prvog sata za trčanje pita za savjet što odabrati, ne moram previše razmišljati o odgovoru. Uvjeren sam da je novi Garmin Forerunner 165 vrlo dobar izbor. Zašto? Omjer onoga što nudi i cijene ono je što čini FR165 odličnim izborom.

Što sve nudi Garmin FR165?

Njegova osnovna funkcija je, naravno, mjerenje udaljenosti i brzine trčanja uz pomoć GPS praćenja. Napominjem da vrlo brzo hvata GPS signal, te stoga ne moramo čekati da počnemo vježbati.

Garmin Forerunner 165 mjeri učestalost i duljinu koraka. Sa stajališta povratne informacije o tehnici trčanja vrlo su zanimljivi i korisni podaci sata o vertikalnom osciliranju našeg tijela. Prilikom trčanja ne želimo pretjerano skakati gore-dolje. Što je protok fluidniji, manji je vertikalni omjer. Mjeri i vrijeme kontakta s podlogom, što je vrlo dobar pokazatelj svježine našeg koraka. Kada se naš umor povećava s trajanjem trčanja, tipično je da se vrijeme u kontaktu s tlom povećava. To nam otežava prijenos elastične energije s koraka na korak. Osim toga, novi Garmin ima i visinomjer, što je zgodna funkcija za sve koji vole trčati po neravnom terenu. Također mjeri snagu opterećenja na temelju brzine trčanja i penjanja. I što više: mjeri otkucaje srca izravno sa zapešća, a uz senzor pulsnog oksimetra možete pratiti zasićenost krvi kisikom dok ste budni ili dok spavate.

Izdržljiva baterija i mjerač Body Battery

U usporedbi s naprednijim modelima Garmin FR265 i FR965, sat je relativno manjih dimenzija te stoga bolje pristaje posebno na ženskim zapešćima. Iznenađujuće, unatoč manjoj veličini, ima vrlo dobar vijek trajanja baterije, koja traje do 11 dana u načinu rada pametnog sata. Ali kad ga napunimo, puni se izuzetno brzo. Ovo je velika prednost koja omogućuje jednostavno nošenje sata čak i tijekom spavanja. S mjeračem Body Battery možete pratiti razinu energije u tijelu, kvalitetu i raščlambu sna na faze spavanja te varijabilnost otkucaja srca – na temelju tih podataka sat ujutro može vrlo dobro procijeniti sposobnost vježbanja. Čak omogućuje ženama da prate svoj mjesečni ciklus.

Savjeti za oporavak, trening i pripremu za maraton

Garmin FR165 također savjetuje koliko bi trebalo trajati razdoblje oporavka prije sljedećeg intenzivnog treninga. Na temelju stanja stresa, prošlih treninga i dnevnih aktivnosti te nudi dobre prijedloge za trčanje. Budemo li ih slijedili, naši će treninzi biti puno raznovrsniji. Pripremite se za novi izazov s besplatnim prilagodljivim planovima treninga za 5K, 10K i polumaraton koje pripremaju stručni treneri. A Garmin Connect također nudi mnoge besplatne HIIT vježbe, kardio vježbe, vježbe snage, jogu i pilates. Također možete kreirati vlastite treninge u programu i poslati ih na sat. Treninzi su prilagođeni vašoj izvedbi i oporavku nakon svakog trčanja. Kao i nadolazećim natjecanjima u kalendaru programa za pametne telefone Garmin Connect.

Ekran sata je tehnološki vrlo napredan – koristi AMOLED tehnologiju koja osigurava izvrsnu svjetlinu, boju i rezoluciju ekrana. Na taj su način vidljivost i razumljivost podataka koje sat prikazuje vrlo dobri, čak i tijekom vježbanja ili u mraku.

Za poslasticu, model Forerunner 165 Music omogućuje vam i slušanje glazbe. Preuzimanjem pjesama i popisa pjesama sa svojih Spotify, Deezer ili Amazon Music računa, možete slušati glazbu s bežičnim slušalicama bez upotrebe telefona.

Dakle, ako tražite svoj prvi sat za trčanje, siguran sam da nećete pogriješiti s Garmin Forerunner 165 pametnim satom. Također, FR165 odlično je osvježenje za svakoga tko nije zadovoljan svojim trenutnim satom ili ne radi kako bi trebao. Bit ćete iznenađeni napretkom koji nudi novi gadget na vašem zapešću. Vjerujem da će vam pomoći u osobnom napretku u trčanju i na kraju, ali ne manje važno, u odmoru.

Autor: Urban Praprotnik, INTERSPORTOV trener trčanja