Skijanje

Kako odabrati odgovarajuće pancerice?

Kako odabrati odgovarajuće pancerice? Odaberite odgovarajuće pancerice uz pomoć skijaške matematike. Iako kada govorimo o snijegu i skijanju možemo prvo pomisliti na važnost i odabir skija, no pancerice su najvažniji dio skijaške opreme, jer povezuju stopalo sa skijom i na taj način omogućuju prijenos energije na skiju, omogućujući nam optimalnu kontrolu i okretanje. Stoga vrijedi posvetiti malo više vremena i razmišljanja o kupnji pancerica, i odabiru onih koje će nam najviše odgovarati.

Dužina pancerica

Dužina pancerice određuje se prema izmjerenoj veličini stopala. Proizvođači proizvode označavaju takozvanom mondo klasifikacijom, što su stvarni centimetri stopala. To nam omogućuje točan odabir veličina i usporedbu između pojedinih proizvođača. Ako je stopalo dugo 26,5 cm, točna veličina skijaške cipele je 26,5.

Kad obučete pancerice, noga nije u optimalnom položaju. Prava veličina pancerice određuje se samo kada se postavite u skijaški položaj, s izraženim potiskivanjem koljena u smjeru prema naprijed, a time i potiskivanjem pete natrag. Pancerice je potrebno pričvrstiti odozdo prema gore.

Preporučujemo da isprobate nekoliko modela različitih proizvođača.

m

Širina pancerica

Po širini se skijaške pancerice dijele na uske, srednje i široke. Možemo si pomoći i mjerenjem stopala. O širini također odlučujemo na temelju skijaškog znanja i osobnog osjećaja u različito širokim skijaškim pancericama.

Neki proizvođači proizvode iste modele pancerica u nekoliko različitih širina, što omogućuje najoptimalniju kupnju.

Tvrdoća pancerica

Tvrdoća pancerica izražava se indeksom FI ili fleksom. Broj je naznačen na vanjskoj strani skijaške pancerice i izražava tvrdoću na savijanje i tvrdoću vanjske skijaške cipele. Koliko ćemo tvrde skijaške cipele odabrati, ovisi o našem skijaškom znanju, vrsti skije, kondiciji, tjelesnoj težini i visini. Na primjer; laganiji i manji skijaši ne proizvode toliko pritiska na pancericu i zato im treba mekši fleks. Međutim, visokim i teškim skijašima trebat će tvrđa skijaška obuća, čak i ako se tek upoznaju sa skijanjem.

Skijaško znanje, trebalo bi odrediti odgovarajuće pancerice

Znanje o skijanju također je vrlo važan čimbenik u odabiru kako odabrati pancerice. Iskusni i tehnički vještiji skijaši trebaju tvrđu cipelu. S druge strane, početnici i srednji skijaši u potpunosti će uživati ​​u skijanju s mekšim pancericama. Ne smijemo zaboraviti tvrdoću skija. Tvrđa skija posljedično zahtijeva i tvrđu pancericu. Najoptimalnije je da tvrdoća skijaške cipele bude usklađena s tvrdoćom skija.

Raspon fleksibilnosti pancerica kreće se od 60 do 170. Muški skijaši, lagani skijaši, i skijaši početnici biraju skijaške pancerice tvrdoće od 90 do 100, srednje vješti skijaši od 100 do 120, i vrhunski skijaši od 120 do 130. Za skijaše početnike indeks tvrdoća se kreće od 60 do 80, za srednje dobre skijaše od 80 do 90. Za vrhunske skijaše najprikladniji indeks je od 90 do 110. Skijaši natjecatelji posežu za pancericama, tvrdoće od 130 do 170.

Skijaške pancerice trebale bi omogućiti djeci da se lako kreću i, prije svega, uživaju ​​u snijegu, pa bi njihove pancerice trebale biti tople, a prije svega lagane i meke.

Zaista ćemo uživati ​​u skijanju samo kada odaberemo pravu kombinaciju skija i pancerica. Samo dobro koordinirani tandem začinit će vam skijaški dan zaigranošću i uživanjem na stazi.

Izbor pancerica možete pronaći u web prodavaonici www.intersport.hr.

 

Salomon Qst Access X80

Salomon Qst Access X80 su pancerice za svakoga tko voli skijati, ali mu smetaju pretvrde pancerice. Dizajnirajući ih, Salomonov cilj bio je dizajnirati tople, udobne, ali istodobno i dalje odgovarajuće pancerice u kojima ćete s većim veseljem provesti cijeli dan na skijalištu. Kombiniraju sve najbolje skijaške značajke s udobnošću potrebnom za šetnju i skijanje. Inovativna tehnologija Hike and ride omogućuje pancericama da budu potpuno tvrde za vrijeme skijanja i spremne za spuštanje, ali kada se postavi na opciju planinarenja, cipela se više savija i idealna je za planinarske ture. Teška 1,6 kg, najlakša u svojoj kategoriji.

Atomic Hawx Prime 100 X

Skijaške pancerice Atomic Hawx Prime 100 X kombiniraju udobnost, potpuno prilagođavanje i odličnu potporu. Srednja čvrstoća skijaških pancerica (flex 100), medium fit (širina pancerice) i Memory Fit tehnologija osiguravaju izuzetnu udobnost i individualno prilagođavanje. Memory Fit tehnologija omogućava potpuno oblikovanje pancerice po vašem stopalu u svega nekoliko minuta. Novi unutarnji ulošci Memory Fit 3D osiguravaju više prostora u predjelu gležnjeva i s time više udobnosti, 3M Thinsulate Platinum izolacija održava stopala toplim i u najhladnijim danima.

Fischer Ranger One 120 X

Pancerica Fischer Ranger One 120 X je svestrana pancerica za skijanje po uređenim i neuređenim terenima. Pancericu odlikuje iznimno niska težina što je posebno dobrodošlo kad se nađeš u dubokom snijegu ili kad treba pješačiti do dubokog snijega. Pancerica ima integrirani mehanizam za skijanje ili hodanje i tako osigurava širok spektar kretanja, a ujedno ima potplat GripWalk koji osigurava prianjanje na skliskom tlu i, naravno, ublažavanje tijekom hodanja.