Fitnes

Zašto je vježbanje s utezima, aktivnost za svakog

Zašto je vježbanje s utezima primjereno za sve, a ne samo za isklesane mišićavce? Kada govorimo o vježbanju s utezima, najvjerojatnije prvo pomislimo na dizače utega s ogromnim mišićima i isklesanim prsima, no brojna istraživanja danas pokazuju da trening s različitim opterećenjima ima mnogo prednosti i za sve ljude koji žele biti zdraviji. Tako pri dizanju utega nije riječ samo o povećanju volumena ili izgradnji mišićne mase, već se učinci treninga odražavaju u boljoj općoj fizičkoj spremi i, posljedično, boljem osjećaju pri obavljanju svakodnevnih poslova.

Vježbanje s utezima povećava snagu i izdržljivost

Zna se da je takva vježba najučinkovitiji način za jačanje naših mišića, i zato njome postajemo snažniji. Posljedica veće snage je učinkovitije kretanje pri svim drugim sportskim aktivnostima. Čime je nepotreban gubitak energije  tek minimalan. Dobrodošlo pomagalo za izdržljivost u snazi su ručni utezi. Koje možete odabrati u različitim masama, u težini od 0,5 pa sve do 6 kg.

Njima ćete prvenstveno ojačati gornji dio tijela, mišiće ruku, stražnjice i bedara. A istovremeno su odlično pomagalo za funkcionalno vježbanje i veću učinkovitost treninga. Ako pretražite web trgovinu Intersport, uz klasične ručne utege naći ćete i disk utege. Koji se postavljaju na šipku za utege i nezaobilazno su pomagalo za vježbanje s utezima. Dostupni su vam u težini od 0,5 do 20 kg. Što vam omogućava da vježbu prilagođavate i postupno intenzivirate opterećenje. Veća opterećenja posebno su prikladna za donje ekstremitete.

Vježbanje s utezima održava kosti snažnima i zdravima

Činjenica je da se nakon 30. godine života gustoća kostiju neprestano smanjuje. Velik dio osteoporoze javlja se kod žena koje su tim više sklone smanjivanju gustoće kostiju. Vježbom s utezima to možemo spriječiti, odnosno usporiti. Jer njome stvaramo optimalne sile na kosti, koje na taj način ostaju jake.

Kako su različiti lomovi kostiju donjih ekstremiteta vrlo česti u poznoj starosti. Vježba s utezima posebno se preporuča za jačanje mišića nogu. Njome sprječavamo sve češće lomove kuka i probleme s kroničnim oboljenjima koljena.

Vježbanje s utezima ubrzava metabolizam i gubitak masnoće

Sve je više istraživanja koja nam govore o pozitivnim učincima vježbanja s utezima na metabolizam. I stoga se takav trening preporuča kombinirati i s trčanjem ili bicikliranjem. Dodatna je prednost da takva vježba uvelike doprinosi održavanju tjelesne težine. Jer se na račun povećanja mišićne mase uz njezinu pomoć mijenja cjelokupna struktura tijela.

Vježbanje s utezima poboljšava raspoloženje i kvalitetu sna

Vježbanje s utezima ima i druge bonuse, jer pored fizioloških i estetskih učinaka također poboljšava kvalitetu sna. Redovita  aktivnost dizanja utega trebala bi pozitivno utjecati na raspoloženje i veću količinu energije tijekom cijelog dana. Jednom kad vam se uvuče duboko pod kožu, nećete htjeti da vam ijedan tjedan prođe bez vježbanja.

Zašto je vježbanje s utezima  praktično, raznovrsno i povoljno

Najveća prednost vježbe s utezima sigurno je ta da ju s tek nekoliko pomagala i rekvizita možete izvoditi kod kuće. Raznovrsnost vježbe možete postići ručnim utezima ili disk utezima, a danas vam je dostupan i velik broj drugih rekvizita kao što su, primjerice, sve popularniji okrugli utezi ili kettlebell.

Vježbanje s okruglim utegom učinkovito je prvenstveno zbog svoje jednostavnosti i prilagodljivosti, a njime možete izvoditi najkompleksnije vježbe za cijelo tijelo.

Naravno, za vježbanje s utezima u bilo kojem trenutku možete upotrijebiti i kilogram brašna, 1,5-litarsku bocu vode ili 5 litara ulja, no vježbanje je u tom slučaju vrlo nepraktično. Nasuprot tome, različitim pomagalima za fitness pobrinut ćete se ne samo za praktičnu izvedbu, već i za maksimalne učinke treninga.

Ako tek počinjete vježbati s utezima, preporuka je da se o načinu vježbanja i opterećenjima posavjetujete s kompetentnom osobom, odnosno potražite kredibilan savjet. Vježbu valja planirati i opterećenja dodavati postupno, a također se pobrinuti i za jačanje svih mišićnih skupina, ne samo mišića ruku ili nogu.

Pomagala za trening snage potražite ovdje.