Planinarenje i alpinizam

Upoznajmo skrivene kutke naše domovine!

Upoznajmo skrivene kutke naše domovine! Putovanja koja odrađujemo uvijek su vrlo aktivna, svaku destinaciju pokušavamo maksimalno upoznati. Trenutačna situacija s korona virusom suzila nam je izbor destinacija za putovanja i ograničila na domaći kraj. U svakom zlu neko dobro! Ovo je pravo vrijeme za upoznati Hrvatsku i skrivene kutke naše domovine.

U početku su svi krenuli prema obali, pa tako i mi. Smjestili smo se u mjesto Tisno na otoku Murteru i nije nam dugo trebalo da krenemo u istraživanje. Otkrili smo da Hrvatska ima jedan od najljepših vidikovaca baš u ovom kraju. Popeli smo se na Kamenjak odakle se pruža pogled na Vransko jezero. A u daljini Jadransko more, Kornati i ostali otoci.

Žumberačko gorje 

Vikend nakon Dalmacije tražili smo mjesto za bijeg u prirodu. Žumberačko gorje činilo nam se kao odličan izbor, i na samo sat vremena od Zagreba. Otkrili smo dolinu Slapnicu kroz koju teče istoimeni potok. A kao što samo ime govori poznat je po mnogobrojnim slapištima i kaskadama. Dva su velika slapa koja se ističu Vranjački slap i slap Brisalo.

Odjeća i obuća najbitnije su stavke 

Vrućina i kamen u Dalmaciji, ili pak kiša i blato u Žumberku? Odjeća i obuća najbitnije su stavke na takvim izletima. Testirali smo McKinely cipele za planinarenje (McKinely Kansas – ženske i muške). Prvo nas je iznenadila lakoća cipela, jer na sam spomen cipela za planinarenje mnogi zamišljaju glomazne i teške cipele. U Dalmaciji smo se penjali po vrućini i kamenju, cipele su vrlo prozračne. I uopće nam nije bilo vruće u njima, a i bez problema smo skakali s kamenja na kamen. S druge strane u Žumberak smo stigli taman nakon kiše. Blato u šumi i sklizak teren moramo priznati da smo bili skeptični. 

Pisalo je da su cipele vodootporne pa smo odlučili provjeriti, kako najbolje provjeriti nego zagaziti u lokvu vode. Hmmm ostale su suhe. Ok, ajmo probati nešto jače, i dublje smo skakali po lokvama. Gazili preko potoka, blata, ostali smo suhi, štoviše nakon skakanja po blatu. Rukom smo ih oprali u potoku i vratili se doma kao da ništa nije bilo. Oduševljeni cipelama, čak je i Brankov tata naručio isti model putem online trgovine.

Osim obuće bitna je i odjeća! Uzeli smo majice za planinarenje model Rakka (muška i ženska), a hlače za planinarenje model Cameron (ženske i muške). Na Žumberku je bilo promjenjivo vrijeme, lagani pljuskovi su bili česti. A ono što nam je u Dalmaciji bilo presudno je vrućina i znojenje. A znate kakvi mirisi se šire nakon toga. Spomenuta odjeća je stvarno odlična, najbitnije od svega brzo se suši. Bilo od kiše ili znojenja, i majice stvarno sprječavaju neugodan miris. A hlače su rastezljive i imaju dovoljno džepova za pospremiti ono što vam uvijek mora biti pri ruci.

I na kraju moramo spomenuti dizajn koji nas je oduševio. Jer je napravljen tako da i majice i hlače možete kombinirati za sportske aktivnosti. A ujedno bez problema i u neke svakodnevne aktivnosti. I tako je Branko jedan dan obukao hlače za planinarenje i košulju. Tko bi rekao da to ide zajedno!