Sadržaj

Putovanja koja odrađujemo uvijek su vrlo aktivna, svaku destinaciju pokušavamo maksimalno upoznati. Trenutačna situacija s korona virusom suzila nam je izbor destinacija za putovanja i ograničila na domaći kraj. U svakom zlu neko dobro! Ovo je pravo vrijeme za upoznati Hrvatsku i skrivene kutke naše domovine.

U početku su svi krenuli prema obali, pa tako i mi. Smjestili smo se u mjesto Tisno na otoku Murteru i nije nam dugo trebalo da krenemo u istraživanje. Otkrili smo da Hrvatska ima jedan od najljepših vidikovaca baš u ovom kraju. Popeli smo se na Kamenjak odakle se pruža pogled na Vransko jezero, a u daljini Jadransko more, Kornati i ostali otoci.

Vikend nakon Dalmacije tražili smo mjesto za bijeg u prirodu – Žumberačko gorje činilo nam se kao odličan izbor i na samo sat vremena od Zagreba. Otkrili smo dolinu Slapnicu kroz koju teče istoimeni potok, a kao što samo ime govori poznat je po mnogobrojnim slapištima i kaskadama. Dva su velika slapa koja se ističu Vranjački slap i slap Brisalo.

Vrućina i kamen u Dalmaciji ili pak kiša i blato u Žumberku – odjeća i obuća najbitnije su stavke na takvim izletima. Testirali smo McKinely cipele za planinarenje (McKinely Kansas – ženske i muške). Prvo nas je iznenadila lakoća cipela, jer na sam spomen cipela za planinarenje mnogi zamišljaju glomazne i teške cipele. U Dalmaciji smo se penjali po vrućini i kamenju, cipele su vrlo prozračne i uopće nam nije bilo vruće u njima, a i bez problema smo skakali s kamenja na kamen. S druge strane u Žumberak smo stigli taman nakon kiše, blato u šumi i sklizak teren moramo priznati da smo bili skeptični. Pisalo je da su cipele vodootporne pa smo odlučili provjeriti, kako najbolje provjeriti nego zagaziti u lokvu vode, hmm ostalo je suho. Ok, ajmo probati nešto jače, dublje – skakali smo po lokvama, gazili preko potoka, blata, ostali smo suhi, štoviše nakon skakanja po blatu, rukom smo ih oprali u potoku i vratili se doma kao da ništa nije bilo. Oduševljeni cipelama, čak je i Brankov tata naručio isti model putem online trgovine.

Osim obuće bitna je i odjeća – uzeli smo majice za planinarenje model Rakka (muška i ženska), a hlače za planinarenje model Cameron (ženske i muške). Na Žumberku je bilo promjenjivo vrijeme, lagani pljuskovi su bili česti, a ono što nam je u Dalmaciji bilo presudno je vrućina i znojenje, a znate kakvi mirisi se šire nakon toga. Spomenuta odjeća je stvarno odlična, najbitnije od svega brzo se suši, bilo od kiše ili znojenja, i majice stvarno sprječavaju neugodan miris, a hlače su rastezljive i imaju dovoljno džepova za pospremiti ono što vam uvijek mora biti pri ruci.

I na kraju moramo spomenuti dizajn koji nas je oduševio jer je napravljen tako da i majice i hlače možete kombinirati za sportske aktivnosti i bez problema u neke svakodnevne aktivnosti. I tako je Branko jedan dan obukao hlače za planinarenje i košulju – tko bi rekao da to ide zajedno!