Trčanje

Dobre i uspješne priče u pravilu nastaju kao kolateralna korist predanosti, strasti, zadovoljstva, radosti … A priča o malo drugačijim tenisicama Hoka One One bez sumnje je dokaz gornjih navoda. Neuobičajeno je to ime. Hoka One One,  se izgovara “ho-kah oh-nay oh-nay”, na Maurskom znači “letjeti nad Zemljom”. Brend su osnovali francuski planinski trkači i ovisnici o adrenalinu Jean-Luc Diard i Nicolas Mermoud. Moglo bi se reći da su u slobodno vrijeme trkači, a na poslu su se bavili gravitacijskim sportovima. Sportaše su razveselili s dosta inovacija na području skijanja i biciklizma. Međutim, njihovo ogromno znanje dobro im je došlo, čak i kada su počeli dizajnirati tenisice. Naime, oni su svoj vječni moto prenijeli i u ovu aktivnost, koji su saželi u jednostavno pitanje: “Kako možemo ići još brže?”

Ideja sa vrha Novozelandske planine

Ideja, da bi vrlo brzo morali dizajnirati tenisicu za trčanje, nastala je na vrhu planine na Novom Zelandu, s koje ih je čekao 50 kilometara dugačak i za njihova stopala vrlo neugodan silazak. Baš na tom mjestu ih je vodila sljedeća misao: zašto bih trčali ako možemo letjeti.

Tako je nastala obuća, čija je glavna karakteristika jedinstveno dizajnirana geometrija srednjeg dijela potplata, koja se odlikuje većim volumenom, mekšom gustoćom i većom reflektivnošću pjene od standardnih tenisica. Uz maksimalno prigušenje, omogućuje svim trkačima dinamičnije  i stabilnije trčanje. Dizajneri su od samog početka znali, da je prirodno kretanje stopala, izuzetno važno za glatkoću koraka u trčanju. U svoju ideju su ugradili i geometriju minimalnog pada s valovitim dizajnom, koji pomaže održati stabilan tempo.

Tenisice Hoka One One, prvo su prihvaćene s neodobravanjem, pa čak i podsmjehom. Na neki su način bile prava suprotnost bosonogog trčanja, koje je prije nekoliko godina bilo izuzetno popularno. No, ubrzo su mnogi trkači počeli shvaćati njihove prednosti. Tvorci tenisica ne samo da su njima razveselili  ultramaratonski svijet, već su na neki način riješili i univerzalni problem trčanja.

Hoka One One su tenisice za sve vrste trkača, od amaterskih trkača do vrhunskih sportaša koji žele poboljšati svoje performanse. Zahvaljujući toj obući trčanje je lakše, učinkovitije i posljednje, ali ne najmanje bitno jednostavnije. Suština tenisica Hoka One One leži u vrhunskoj amortizaciji. Uvijek traže načine kako olakšati ublažavane, i da ono bude trajnije.

Učinkovita tehnološka riješenja

Tvorci obuće Hoka One One, od samog početka bili su uvjereni da je geometrija suština svega. Zato su dizajnirali takozvanu ljuljačku Meta Rocker, koja je svojevrsni nožni kotač. Jedinstveni dizajn srednjeg potplata, temelji se na maloj razlici između pete i nožnih prstiju, koji trkača gura prema naprijed.

Uz to, tenisice Hoka One One imaju malo drugačiji položaj stopala od klasične obuće. Stopala leže duboko u srednjemu potplatu, a ne na njemu. To je i suština takozvanog aktivnog okvira stopala (Active Foot Frame). Stoga svaka Hoka One One tenisica nudi nedjeljivu stabilnost i vodi stopalo bez ograničenja ili težine dodatnog potpornog materijala. Aktivni okvir djeluje poput sjedala u trkačem automobilu – ljulja se, podupire i dodatno stabilizira vaše stopalo sa strane.

Osim toga, tenisice su opremljene i tehnologijom J-Frame koja pruža potporu i vodi stopalo bez upotrebe krutih i nepouzdanih materijala. Profly je središnji uložak od pjene dvostruke gustoće, koji omogućuje meko slijetanje i brz odziv. U petom dijelu ublažavanje je mekše, a na prednjem djelu je čvršće. To daje trkačima meko slijetanje i brz prelazak na sljedeći korak.

Od sada i u Intersport prodavaonicama

Iz svih navedenih razloga, sve više trkača odabire tenisice Hoka One One, koje od danas možete pronaći i na policama Intersport prodavaonica. Na raspolaganju su modeli Clifton 6, Arahi 4, Speedgoat i Speedgoat GTX. Prva dva modela dizajnirana su za cestovne trkače, a posljednja dva za trkače koji trče u prirodi. Speedgoat GTX također dolazi s membranom Goro Tex, što ga čini jedinstvenim u zahtjevnijim i otežanim vremenskim uvjetima. Svi su modeli dostupni su u ženskoj i  muškoj verziji.