Nogomet

Europsko nogometno prvenstvo, na kojem će se natjecati 24 najbolje reprezentacije starog kontinenta, ove će se godine održati u 12 gradova širom Europe. Na ovaj način žele proslaviti 60. obljetnicu Europskog prvenstva u Europskom nogometnom savezu UEFA.

Europsko nogometno prvenstvo predstavlja međunarodni praznik najraširenije sportske igre na svijetu. I sigurno će Euro 2020, koji se održava između 12.lipnja i 12. srpnja, biti jedan od najvažnijih ovogodišnjih sportskih prvenstava. Povijest europskih prvenstava započinje 1960. godine, kada je završnom turniru domaćin bila Francuska. U to vrijeme igrale su samo četiri najbolje ekipe. U natjecateljskom dijelu tadašnji Sovjetski Savez svladao je bivšu Jugoslaviju i tako kao prvi ušao na popis europskih nogometnih prvaka. Kasnije je format završnog turnira proširen na osam nacionalnih reprezentacija. U Engleskoj 1996., godine po prvi puta se natjecalo 16 ekipa. Na prvenstvu 2016. godine, u kojem je domaćin bila Francuska, prvi puta su nastupile 24 najbolje reprezentacije starog kontinenta.

Obilježavanje 60-te godišnjice

 UEFA Euro 2020. bit će poseban u mnogim aspektima. Vodstvo UEFE-a odlučilo je održati ovogodišnji završni turnir u 12 različitih gradova u jedanaest europskih zemalja u sklopu proslave 60. obljetnice Europskog prvenstva. 24 sudionika natjecati će se u stadionima u Amsterdamu, Bilbau, Budimpešti, Bukureštu, Bakuu, Dublinu, Glasgowu, Kopenhagenu, Londonu, Münchenu, Rimu i Sankt Peterburgu. Polufinale i finale odigrat će se na legendarnom stadionu Wembley u Londonu, koji će nakon 1996. godine još jednom ugostiti glavni spektakl europskog nogometa.

Pored toga, po prvi puta će koristiti VAR sustav na prvenstvu 2020., koji omogućuje video-provjeru kontroverznih situacija.

Sve velesile

Hrvatska nogometna reprezentacija, pod vodstvom Zlatka Dalića, i ovoga je puta uspjela proći u posljednji krug najboljih dvadeset četiri. No pojavit će se sve tradicionalno najveće supersile europskog nogometa, uključujući i reprezentacije Njemačke i Španjolske, koje su po tri naslova ujedno i najuspješniji sudionici prvenstva do sada. Naravno, igrat će i branitelji portugalskog naslova, predvođeni njihovom superzvijezdom Cristianom Ronaldom. Uloga glavnih favorita vjerojatno će pripasti aktualnim prvacima Francuske.

   Izvor: www.uefa.com

Adidas Uniforia

Adidas je već tradicionalni proizvođač službenih nogometnih lopti, na velikim nogometnim natjecanjima. I za ovogodišnje Europsko prvenstvo izradili su novu nogometnu ljepoticu, koja je u svakom pogledu pravo čudo moderne nogometne tehnologije. Službena lopta Euro 2020 odaziva se na ime Uniforia, što je izvedenica iz riječi “jedinstvo” i “euforija”. U osnovi je mnogo više od nogometne lopte, jer utjelovljuje 60 godina europske nogometne kulture. To je simbol jedinstva koji ne poznaje jezične prepreke i granice.

Uniforia lopta je izrađena od posebnog materijala koji igračima pruža izvanredan osjećaj, a istovremeno joj pruža i izvrsnu aerodinamiku. Naravno, ima certifikat Međunarodne nogometne federacije FIFA i Europske nogometne federacije UEFA. Njen dizajn simbolizira isprepletenost zemalja sudionica koje će se u sportskom duhu natjecati za naslov europskog nogometnog prvaka 2020. godine.