Sadržaj

Nogomet

I ovaj puta hrvatska nogometna reprezentacija ponovno se plasirala na Europsko nogometno prvenstvo, koje će se sljedeće godine održati u Njemačkoj. I kao za svaki takav veliki nogometni događaj, adidas je dizajnirao službenu loptu nogometnog prvenstva Euro 2024.

U narednoj godini očekuju nas dva velika sportska događaja. Uz Olimpijske igre, prava će poslastica za sve ljubitelje nogometa biti i Europsko nogometno prvenstvo Euro 2024. Na kojem će nastupiti 24 najbolje reprezentacije starog kontinenta, među njima i Hrvatska. Provjerili smo neke važne činjenice o samom prvenstvu, koje bi svaki navijač trebao znati.

Sve što trebate znati o Euro 2024

Domaćin 17. UEFA Europskog prvenstva biti će Njemačka, trostruki europski nogometni prvak. Cijeli turnir održat će se od 14. lipnja do 14. srpnja 2024., godine i sigurni smo da će osvojiti sve ljubitelje nogometa ispred televizijskih ekrana. Za one koji planiraju putovati u Njemačku, moći ćete gledati utakmice u 9 različitih gradova. Naime u Berlinu, Kölnu, Dortmundu, Frankfurtu, Gelsenkirchenu, Hamburgu, Leipzigu, Münchenu, Stuttgartu i Düsseldorf Areni.

Na završnom turniru snage će odmjeriti 24 najbolje reprezentacije starog kontinenta, raspoređene u 6 skupina. I ove godine godine među njima je i Hrvatska, koja će nastupiti u skupini B, zajedno sa Španjolskom, Italijom i Albanijom. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupine i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije izborit će plasman u osminu finala. Nakon čega će se natjecanje igrati po principu nokaut – do finala koje se igra 24. srpnja. 2024. na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Fussballliebe – službena nogometna lopta Eura 2024

Službena nogometna lopta koju je dizajnirao Adidas, koristiti će se tijekom cijelog Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj. Lopta je inspirirana radošću i ljubavlju prema nogometu, zbog čega je nazvana Fussballliebe (ljubav prema nogometu).

Sigurni smo da će ova nogometna lopta impresionirati kako nogometaše, suce tako i sve gledatelje, stoga je red da se i vi s njom malo detaljnije upoznate. Ako tražite prikladan poklon za nogometnog navijača, Fussballliebe je definitivno odlična ideja. Jer lopta impresionira nekim jedinstvenim značajkama, koje će se po prvi put predstaviti na tako velikom sportskom događaju:

• Adidas Ball Connected Technology

Euro 2024 bo bilo prvo nogometno prvenstvo, na katerem bo uradna žoga vključevala adidas Ball Connected Technology. Žoga ima v središču poseben sistem vzmetenja in senzor gibanja, ki zagotavlja vpogled brez primere in s tem sodnikom omogoča hitrejše sprejemanje natančnih odločitev.

Gre za edinstveno tehnologijo, ki uradnim osebam pošilja natančne podatke o žogi, kot je položaj igralca in s tem prispeva k polavtomatizirani tehnologiji prepovedanega položaja (ofsajda) in rešuje konfliktne situacije povezane z igranjem z roko in 11-metrovkami.

• CTR-Core

CTR-Core je revolucionarna jezgra lopte, koja je prilagođena maksimalnoj preciznosti u igri. Sastoji se od dvije komponente, mjehura od obnovljive gume, i tijela od dvostruko zakrpane PES tkanine, koja mjehuru daje snagu i oblik

• Precisionshell

Poliuretanski premaz Precisionshell lopte također osigurava veću točnost igre. To je dizajn ploče od 20 dijelova, sa strateški postavljenim udubljenjima ili utorima na vanjskoj ljusci lopte. Takav dizajn adidasa pomno je istražen i testiran u laboratoriju i na terenu, omogućujući postizanje iznimne kontrole protoka zraka preko lopte.

• Održivi materijali na biološkoj bazi

Fussballliebe je izrađena od recikliranog poliestera i tinte na bazi vode, a svaki sloj lopte sadrži materijale kao što su kukuruzna vlakna, šećerna trska, drvena masa i guma. To je službena lopta s najvećim udjelom održivih biomaterijala do sada.

Dizajn nogometne lopte Fussballliebe

Dizajn nogometne lopte Fussballliebe zasigurno će zapeti za oko svim obožavateljima. Jaki crni oblici krila, imaju naglašene rubove, krivulje i točkice, predstavljajući kretanje lopte i energiju igre tijekom vremena. Za to se koriste boje kao što su crvena, plava, žuta, zelena i narančasta, koje odražavaju živahnost i dinamiku nogometne igre. Na lopti su također prikazane ilustracije svih stadiona i imena gradova domaćina Europskog prvenstva. U trgovinama i internetskoj trgovini INTERSPORT očekuje vas širok izbor verzija – od replika do originalne lopte s kojom će se igrati najvažnije nogometne utakmice.

Fussballliebe Pro
Euro24 Competition
League Box
Euro24 Training

Hrvatska nogometna reprezentacija na velikim natjecanjima

Hrvatska je primljena u punopravno članstvo 17. lipnja 1993. godine, tako da je UEFA Euro ’96 prvo međunarodno natjecanje na koje je reprezentacija stekla pravo sudjelovanja kroz kvalifikacije, a potom i u završnici u Engleskoj. Svoj prvi javni nastup na svjetskim prvenstvima Hrvatska je ostvarila 1998. godine u Francuskoj gdje je završila na trećem mjestu. Otkad su joj odobrena nastupanja na velikim nogometnim natjecanjima, Hrvatska je propustila samo jedno svjetsko (2010.) i jedno europsko prvenstvo (2000.).

Uz sve uspjehe hrvatske nogometne reprezentacije zavladala je prava nogometna euforija. A s obzirom na to da je Njemačka puno bliže od Rusije ili Katra, to je i više nego dovoljan razlog da hrvatski ljubitelji nogometa prate događaj uživo.