Trendovi

Tokio će ovog ljeta biti domaćin Olimpijskih i paraolimpijskih igara, koje će oduševiti svjetsku publiku japanskim gostoprimstvom te spojem tradicije i modernizma. Olimpijske igre će se održati između 24. srpnja i 9. kolovoza, a paraolimpijske igre će se održati između 25. kolovoza i 6. rujna.

U bogatoj povijesti Ljetnih olimpijskih igara postoji samo nekolicina gradova koji se mogu pohvaliti da su više puta bili domaćin Ljetnih olimpijskih igara. Atena, Pariz, London i Los Angeles, a ove godine pridružuje se i Tokio. Međunarodna obitelj sportaša okupila se u japanskoj prijestolnici prvi puta 1964.

U vrijeme prvih olimpijskih igara u Tokiju, Japan još nije bio ultramoderna zemlja kakvu poznajemo danas. Stoga su igre pametno iskoristili za modernizaciju infrastrukture svoje zemlje. Tokio je u vrlo kratkom vremenu izgradio stotine kilometara modernih cesta, počeli su nicati brojni moderni hoteli, a zračna luka Haneda povezana je sa modernom jednotračnom željeznicom.

Uz to, su na pruzi Tokaido počeli voziti ultrabrzi vlakovi Shinkansen,  koji su glavni grad povezivali sa Kyotom i Osakom.

Igre 2020

U dobrih pola stoljeća mnoge su se stvari promijenile. Japan je jedna od najrazvijenijih modernih velesila. Tokio je, međutim, megalopolis s preko devet milijuna stanovnika. Međutim, Olimpijada i Paraolimpijada zasigurno će impresionirati svojom modernošću, što je u biti najava bliske budućnosti. Na mjestu gdje je 2015. godine srušen stari stadion, Japanci su izgradili novu središnju pozornicu igara, koju su službeno testirali tijekom prošlogodišnjeg ragbi svjetskog prvenstva. Pored toga, izgrađeni su i brojni drugi objekti, a postojeći prostori obnovljeni su i modernizirali.

Ultramoderna će također biti i prijevozna sredstva, koja će služiti za prijevoz sportaša i gledatelja između natjecateljskih dvorana. Prijevoz će se odvijati vozilima bez plinskih emisija, uključujući i brojna samoupravljajuča vozila, koja će također biti prilagođena osobama s invaliditetom i osobama s posebnim poterbama.

Novi sportovi

Međunarodni olimpijski odbor je na popis Tokijskih olimpijskih igara dodao pet novih sportova. Tako će po prvi puta na rasporedu biti; baseball turnir, dok će se za olimpijska odličja boriti i karateisti, klizači, surferi i sportski penjači.

ASICS – zlatni partner olimpjskih igara u Tokiu 2020

Olimpijada je ogroman organizacijski i logistički izazov, koji ne bi bio moguć bez mnogobrojnih partnera. Organizatori igara u Tokiu surađuju s deset zlatnih partnera, uključujući svjetski poznatog japanskog proizvođača sportske odjeće Asics. Marka, koja je osnovana 1949. godine u Kobeu, opremit će članove organizacijskog odbora, službenike, suce i volontere svojom obućom i odjećom. Posjetiteljima će se dodijeliti posebna olimpijska kolekcija obuće i odjeće.

Vrijedno je spomenuti zanimljivu promotivnu kampanju japanske aviokompanije JAL, koja je posjetiteljima igara namijenila čak 50 000 besplatnih avio karata.

Posebna Asics kolekcija obuće za olimpijske igre u Tokiu 2020

Hrvatski aduti

Na Igrama u Rio de Janeiru 2016. hrvatski su sportaši osvojili deset medalja – 5 zlata, tri srebra i dvije bronce. S obzirom na izvanredan uspjeh hrvatskog sporta u posljednjih nekoliko godina, u Tokiju možemo očekivati još bogatiju berbu medalja. U zemlji izlazećeg sunca Hrvatska će imati moćne kandidate koji, s obzirom na svoj uspjeh posljednjih godina, mogu obećati da će se stravstveno boriti za medalje. Svakako treba spomenuti atletičare Sandru Perković, Saru Kolak i Filipa Mihaljevića, veslače Damira Martina, Martina i Valenta Sinkovića, gimnastičare Tina Srbića i Anu Đerek, jedriličare Tončija Stipaničeva, te Šimu i Mihovila Fantelu, te našeg strijelca Josipa Glasnovića.

Već je jasno da će Igre u Tokiu biti uzbudljiv svestrani multimedijski-sportski spektakl, koji će bez sumnje poslužiti mnogim superlativima. Sve zajedno uveseljavati će nasmijane maskote Miraitowa i Someity.