Sadržaj

Biciklizam

Top model naše robne marke bicikala osvaja upečatljivim dizajnom i cijenom. Ali to nije sve, ima i  još nekoliko aduta!

Pročitajte kako je naš  top model Nakamura Catch 7.9  ocijenio Biker magazin, prvi i jedini hrvatski specijalistički magazin o biciklima koji piše o temama od rekreativnog pa sve do natjecateljskog biciklizma.

Catch 7.9

Najopremljenija Nakamura u katalogu već je prošla kroz naše ruke (i noge) u prošlogodišnjoj inačici 7.8. Novi model je prošao dizajnerski ‘‘facelift’’, a koliko vidimo tu je i nekoliko izmijenjenih komponenti dok je cijena ostala na prizemnih 5.119,96kn (akcija). Nepobjedivi omjer uloženo/dobiveno na papiru treba opravdati i u praktičnom dijelu testa, a za početak možemo zaključiti kako mu dobro pristaje mistična crna varijanta okvira i isto takva slova na donjoj cijevi, koja su uočljiva tek pod određenim kutom.  Tako će tek znatiželjnici koji se zagledaju izbliza otkriti o kojem se biciklu radi.

Na stranu pojavnost, nama je ipak mnogo važnije ono što osjetimo u vožnji, u stvarnim uvjetima na stazi. Vrlo dobra osnova je tu – aluminijski okvir legure 7005,  čvršći i lakši od ustaljenog 6061 kojeg nalazimo na većini današnjih bicikala čak i visokog razreda. Rekreativna Suntourova XCR vilica radi na komprimirani  zrak, nudi 32mm promjer nogu, 100mm hoda i vrlo praktično zaključavanje na volanu.

Nastavljamo niz s pogonskim dijelom (Shimano MT500 s dva zupčanika i Deore grupom mjenjača, koji ukupno daju 2×10 stupnjeva prijenosa. Kočnice su sada MT200 – novi rekreativni hidraulični sistem iz Shimana koji je na Catchu zamijenio M365. Promjenu su prošli i kotači koji sada imaju Shimanove 505 glavčine (Formula na starom modelu), a gume su i dalje Kenda 29×2.10.

Geometrija i položaj sjedenja zadržali su svojstva sa starog modela. Radi se o udobnom, laganom nagibu s blago opterećenim rukama na volanu.  Širok volan dolazi u paketu s 29er kotačima, pa odmah daje osjećaj stabilnosti i kontrole čak i kada se jedva krećemo. Kada se ubrza ritam ne narušava se niti jedan bitan parametar, pa će jurnjava brdskim stazama biti isto tako zabavna i za totalne početnike u MTB svijetu. Veliki kotači poželjni su u rekreativnom segmentu jer daju više slobode na neravninama tj. bolje ih podnose unatoč nešto većoj pokretnoj masi.

Oprema je na zavidnom nivou  i radi besprijekorno, a s obzirom na odabir dijelova problema ne bi smjelo biti niti na dulji rok čak i ako povremeno pretjerate s jurnjavom. Zaključujemo kako Nakamura ne odstupa od svojeg pobjedničkog recepta – ponuditi ekstra vrijednost i prosjek opreme koju će konkurencija teško pratiti. Catch 7.9 će tako uveseliti ambiciozne rekreativce ili one koji trebaju dobro opremljen bicikl po više nego poštenoj cijeni.

Tekst i foto:  Frane  Fabris

Specifikacije

Okvir:                                       Alloy 7005 DB

Prednja vilica:                         Suntour XCR-32 Air RL, 100mm

Kočnice:                                  Shimano MT200 180/180mm

Prednji mjenjač:                     Shimano Deore

Zadnji mjenjač:                       Shimano Deore 10st.

Ručice mjenjača:                     Shimano Deore

Pogon:                                     Shimano MT500 2 36/26T

Sjedalo:                                   Nakamura

Gume:                                     Kenda K-1047 29×2.10

Obruči:                                   JHC Double wall

Glavčine (nabe):                   Shimano 505