Planinarenje i alpinizam

Kad čovjek nekoliko dana provede lutajući prirodom, bolje upozna sebe. Tada zapravo spozna koliko nam je malo potrebno za život.

Pri tome moderna oprema za planinarenje omogućuje da sve što je potrebno za boravak u prirodi – šator, vreću za spavanje i niz drugih korisnih dodataka,  imamo  u ruksaku.

Šatori za planinarenje

Moderni  materijali omogućuju proizvodnju iznimno kvalitetnih šatora koji se odlikuju malom težinom, vodo odbojnošću, trajnošću, stabilnošću i otpornošću na vjetar, kišu i druge vremenske neprilike. Zahvaljujući takvim šatorima, čovjek može nakon cjelodnevnog putovanja, pronaći miran kutak u prirodi, postaviti šator i tamo prenoćiti. Moderni šatori su vrlo  jednostavni za postavljanje i sklapanje. Osim toga, u sklopljenom stanju zauzimaju vrlo malo prostora, što znači da se mogu staviti u naprtnjaču bez većih problema. Planinarski šatori obično su namijenjeni za jednu ili dvije osobe i ne teže više od dva kilograma. Opremljeni su šipkama od aluminija ili karbonskih vlakana. Njihovu vodo odbojnost, između ostalog, omogućuju i vareni šavovi.

Šator McKinley Escape 20.2

Izvrstan primjer šatora za planinarenje je McKinley Escape 20.2, primjeren za dvije osobe. Izrađen je od vodo odbojnog poliestera, i podnog dijela vrijednosti do 5000 milimetara vodenog stupca. Osim toga, opremljen je učinkovitim sustavom ventilacije, koji pruža izvrstan dotok svježeg zraka.

Planinarske vreće za spavanje

Svaki pravi izletnik nosi sa sobom vreću za spavanje. S obzirom na raznoliku ponudu vreća za spavanje, vrlo je važno znati u koje godišnje doba najčešće idemo na put. Većina planinara boravi u prirodi uglavnom  tijekom ljeta. U to vrijeme, obično nisu potrebne previše debele vreće za spavanje. Najprikladnije su vreće koje omogućuju dobar san na temperaturama između 18 i 0 stupnjeva Celzija. U pravilu su punjene umjetnim punilom, koje je mnogo lakše čistiti i održavati. Poželjno je da vreća za spavanje ima i tzv. »uzglavlje s kapuljačom«.

Vreća za spavanje McKinley Trekker 5 Comfort

Vreća za spavanje McKinley Trekker 5 Comfort oduševit će sve one koji putuju tijekom ljeta. Punjena je Tecloft Microlite punilom, i opremljena visokokvalitetnim dvosmjernim patentnim zatvaračem, te uzglavljem s kapuljačom. Osim toga, omogućuje kombiniranje s drugom vrećom za spavanje. Pogodna je za osobe čija je tjelesna visina manja od 195 centimetara. Teži samo 1,1 kilogram.

Planinarski ruksaci

Ruksak je nezaobilazan planinarski suputnik, jer omogućuje prijenos sve potrebne opreme, odjeće, hrane i pića. Njegova veličina ovisi o duljini putovanja. U principu kada idemo na trekking, nosimo  relativno velike ruksake, s zapremninom većom od 40 litara, ali može ići i do 70 litara. Osim rezervne i tople odjeće, u takvom ruksaku može se smjestiti i vreća za spavanje, pa čak i šator, kao i vodeni mjeh, hrana, nužne sitnice i pribor za kuhanje. Na vanjskoj strani možemo pričvrstiti podlogu, a zimi skije, štapove, cepin, kacige … Bitna značajka kvalitetnog planinarskog ruksaka je njegov leđni dio, koji mora biti ergonomski oblikovan, mora nuditi kvalitetan sustav ventilacije i prije svega mora osigurati mogućnosti osobnog podešavanja, te podstavljene naramenice. Moderni ruksaci su opremljeni posebnim pretincem za mjeh s vodom i otvorom kroz koji se provlači cjevčica za vodu, koja se nalazi na naramenici. Preporučuje se da ruksak bude opremljen posebnom kabanicom koji ga štiti u slučaju kiše.

Ruksak McKinley Yukon 65  + 10RC IV

Odličan primjer kvalitetnog modernog planinarskog ruksaka je model McKinley Yukon 65 + 10RC IV, primjeren za višednevne ture, brdske ture, izlete i putovanja. Ruksak se odlikuje anatomski oblikovanim leđnim djelom FIT VARIO 2.0, koji omogućava iznimno dobro cirkuliranje zraka, te podešavanje veličine leđnog djela, tako da se može prilagoditi svim korisnicima. Ruksak ima podesivo pokrivalo s dodatnim džepom (+10 l) te ostalim sitnim korisnim dodacima: bočni džepovi, donja i gornja komora, bočno otvaranje, bočni i prsni pojas, prostor za vodeni mjeh, trake za pričvršćivanje dodatne prtljage, podloge i planinarskih palica.

Dodatna oprema

Na putovanjima trebate imati još nekoliko sitnica, koje će vam omogućiti ugodan boravak u prirodi. Za kvalitetno spavanje, uz vreću za spavanje potrebna je dodatna podloga, koja se može napuhati ili biti izrađena od meke pijene. Ukoliko krećete u planine, preporučamo planinarske palice. U svakom slučaju, potrebna nam je još svjetiljka, višenamjenski alat, komplet prve pomoć, staklenka za vodu … Možete ponijeti i kuhinjski pribor … Sve to je dostupno u prodavaonicama Intersporta.