Sadržaj

Trčanje

Kako izabrati tenisice za trčanje ?

Uz tako veliku ponudu, to je naravno, mnogo zahtjevnije nego kada bi imali mogućnost odabrati samo jedan model za trčanje. Srećom, široka ponuda omogućuje nam da odaberemo one  tenisice koje najbliže odgovaraju našim potrebama – karakteristikama našeg stopala. Prije nego što se uputimo u prodavaonicu, bilo bi dobro znati kako nam se naginju zglobovi; ukoliko se naginju prekomjerno prema unutra (pronacija), ili se naginju pravilno (iz supinacije u pronaciju) ili se nagib prijevremeno zaustavlja(supinacija). Na temelju tog predznanja biramo između stabilnih modela (guma na unutarnjoj strani potplata je tvrđa) ili neutralnih modela, koji su također primjereni za supinatore. Ako ne želite bolne i crne nokte, izaberite onaj broj tenisice, u kojima su najduži prst i prednji rub udaljeni oko 1,5 cm. Mnogi se modeli također razlikuju i po širini prednjeg dijela. Za one koji imaju širu nogu, previše uske tenisice mogu uzrokovati gorući osjećaj između prstiju (utrnuće živaca).

Nakon koliko kilometara se tenisice istroše?

Budući da svi imamo drugačiju tjelesnu težinu, trčimo na različitim podlogama, imamo drukčiji stil trčanja i trčimo u različitim modelima tenisica, nemoguće je dati dovoljno točnu procjenu s koliko kilometara se mogu nositi. Najbolje je istodobno koristiti najmanje dva para tenisica – jedne starije i jedne novije. Na taj način će nam biti lakše procijeniti kada je starija tenisica izgubila željenu amortizaciju, uzdužnu čvrstoću i stabilnost.

Zašto osjećamo bol na vanjskoj strani kukova ili na vanjskoj strani koljena?

Ovo je vrlo česta ozljeda trkača. Razlog za to je prekomjerno trenje između tetiva i okolnog tkiva. Ova ozljeda uglavnom se može izbjeći boljom tehnikom trčanja, koja sprečava prekomjerno spuštanje zdjelice i skupljanje koljena. Međutim, za neko određeno vrijeme moramo smanjiti dužinu rute, budući da se bol obično pojavi prilikom produljenja dužine rute. Također je korisno istezanje mišića stopala.

Zašto me boli uzduž prednje (blago vanjske) strane koljenice?

Na mjestu gdje boli, nalazi se mišić tibialis anterior. Ovaj mišić je uključen u proces trčanja, na način da stabilizirala gležanj. Budući da je ovaj stabilizacijski zadatak zahtjevniji na vrlo mekom i neravnom terenu, u tom slučaju vrlo lako može doći do preopterećenja i upale mišića. S tim problemom se najčešće susreću početnici. Budući da se ovaj mišić nalazi na presjeku između dviju kosti, i ima snažno vezivno tkivo na prednjoj i stražnjoj strani, upala (oteklina) uvelike povećava unutarnji pritisak mišića, što smanjuje protok venskih i limfnih žila s tog područja. U slučaju bolova, najbolje je smanjiti rutu trčanja ili čak prekinuti nekoliko dana.

Zašto me boli uzduž prednje (blago unutarnje) strane koljenice?

Na tom mjestu možemo osjetiti kosti goljenice na kojoj rastu mišići, koji pri svakom koraku prilikom dodira s tlom, sudjeluju u ublažavanju kretanja stopala iz vanjske prema unutarnjoj strani (iz supinacije u pronaciju). Kada dođe do preopterećenja, početak mišića na kosti se upali. U nekim slučajevima dolazi i do puknuća kosti (stres fraktura). Ako je riječ o upali, smanjujemo rutu i učestalost trčanja, ali istodobno provjeravamo da li je naša obuća prikladna. Ako se bol ne zaustavi, iako nismo trčali otprilike jedan do dva tjedna, možemo sumnjati da je kost  slomljena. U takvom slučaju, moramo prestati trčati najmanje 6 do 8 tjedana.

Zašto me boli stopalo? Mjesto najveće boli je na početku stopalnog luka u blizini pete.

Mjesto boli karakteristično za upalu stopalnog luka (plantarni fascitis). S takvom ozljedom se često susreću ljudi, kojima je luk stopala spušten (pronatori), i pri povećanoj količini trčanja nizbrdo, jer se u tim slučajevima više rasteže luk stopala.