Skijanje

Čak je i skijama potreban redovan servis. Zapravo, dobro pripremljena i redovno održavana skija, preduvjet je za uživanje na snijegu.

Svaka nova skija, treba proći nekakav prvi servis. U načelu su skije, koje kupujemo u prodavaonici, spremne za skijanje, međutim sa nekim pristupima možemo dodatno poboljšati njihove značajke i prilagoditi ih individualnim potrebama. Stoga novim skijama preporučamo »nulti servis«. Pri tom servisu, posebnim postupcima uklanjamo čestice strojne obrade tvorničkog brušenja, osim toga, potrebno ih je zategnuti, pravilno naoštriti, na određenim mjestima izoštriti, natopiti baznim voskom. Po završetku servisa, skije dobivaju potrebnu pouzdanost, otpornost, obećana vozna svojstva.

Naravno, korištenjem, rubnjaci izgube svoju oštrinu, a i klizna ploha izgubi svoje značajke. Upravo iz tih razloga skije zahtjevaju redovito održavanje, koje im na neki način, uvijek iznova vraća svježinu i dinamičnost. U stvari, nema ništa ljepše od skijanja na svježe pripremljenim skijama. Obzirom na to, da na modernim skijama uglavnom skijamo po rubnjacima, moramo tom dijelu posvetiti posebnu pozornost. Kada rubniku dajemo različit kut oštrine, možemo skije prilagoditi različitim načinima skijanja.

Koliko često?

Često se pitamo, kada i koliko puta je potrebno nositi skije na servis? Na to pitanje ne postoji samo jedan odgovor, jer se materijal troši ovisno o količini i intenzitetu skijanja. U principu, vrijedi sljedeće pravilo: skije servisiramo, prije nego li po prvi put u sezoni krenemo na skijanje, a zatim približno svaki peti dan skijanja.

Što možemo učiniti sami?

Kako možemo spasiti dan na skijalištu, ako smo upravo prešli preko kamena, a u blizini nema servisa? Za manja oštećenja, dobro bi došlo da u džepu imamo kamen, ili grubu dijamantnu pilu, kojom ćemo popraviti pohaban rubnik, i vožnja ponovno može teći. Što kada jutro započnemo sa ledom, a popodne nastavljamo po mokrom snijegu? Postoje tekućine za podmazivanje, u manjim pakiranjima koje možemo sami nanjeti, bez posebnih alata. Sve to nam pomaže samo ukoliko imamo izvrsne skije, kada krenemo od kuće.

Prijevoz skija

Preporuča se da skije pohranimo u krovnu kutiju. Skije koje vozimo u otvorenom prtljažniku su izložene soli, pjesku i vremenskim uvjetima, koji negativno utječu na njih. Ako nemamo izbora, kod kuče jednostavno pod tušem uklonimo prljavštinu.

Na kraju sezone

Konzervacija je važan postupak na kraju sezone, jer njome materijal zaštićujemo od korozije metalnih djelova i potpunog isušivanja klizne površine. Preporučuje se otprilike jednom godišnje, skijama na novo utisnuti strukturu, koja nam pruža bolju plovnost, smanjuje trenje i omogućuje bolju odvodnju vode ispod klizne površine.