Sadržaj

Plivanje

Plivanje nudi širok raspon fizičkih i mentalnih dobrobiti. S obzirom na to da uključuje više mišićnih skupina istovremeno, ova aktivnost pruža izvrsnu vježbu za cijelo tijelo. Pomaže u jačanju mišića, poboljšanju fleksibilnosti i povećanju ukupne izdržljivosti. Plivanje također može poboljšati zdravlje srca, povećati cirkulaciju, sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Jedan od razloga zašto je među omiljenim sportovima, jest što je plivanje iznimno nježno za zglobove. Time je idealna vježba za osobe koje imaju problema sa zglobovima, ili one koji se oporavljaju od ozljeda. Kao šećer na kraju, redovito plivanje može imati pozitivne učinke na mentalno zdravlje, smanjenjem simptoma tjeskobe i depresije i promicanjem osjećaja blagostanja.

I dok vrućina ljeta polako ustupa mjesto nižim temperaturama, mnogi od nas još uvijek žude za osvježenjem u bazenu i kvalitetnoj porciji plivanja. Bilo da se radi o održavanju fitness rutine, relaksaciji nakon dugog dana ili jednostavnom uživanju u vodi. Bazeni su i dalje popularna destinacija čak i kada ljeto službeno završi. Međutim, dolaskom na bazen moramo znati pravilan bonton. U ovom blogu donosimo vam vodič o ponašanju na bazenu, kako bismo osigurali da svi imaju ugodno iskustvo.

Obavezno tuširanje prije ulaska u bazen

Jedno od temeljnih pravila ponašanja na bazenu je tuširanje prije ulaska u vodu. To pomaže ukloniti prljavštinu, kreme, losione i druge nečistoće s vašeg tijela, sprječavajući kontaminaciju vode u bazenu. Čistoća nije samo ljubaznost prema drugim kupačima, već je ključna za održavanje kvalitete vode.

Poštujte pravila bazena

Pravila su uvedena kako bi se osigurala sigurnost i udobnost svih plivača. Svakako ih pročitajte i slijedite. Uobičajena pravila uključuju zabranu ronjenja u plitkim područjima, zabranu trčanja i zabranu staklenih posuda u blizini bazena. Poštivanjem ovih pravila doprinosite sigurnom i ugodnom okruženju.

Koristite odgovarajuće kupaće kostime

.

Nošenje odgovarajućeg kupaćeg kostima nije samo stvar udobnosti, već i poštovanja prema drugima. Otkrivenu ili provokativnu odjeću ostavite za druge prilike. Odaberite kupaće kostime koji su udobni i prikladni za plivanje, koji će vam omogućiti da uz što manje otpora naprosto klizite kroz vodu. Uzmite u obzir da su jednodijelni kupaći kostimi najbolja opcija za žene, a plivačke slip gaćice za muškarce.

Ne zaboravite kapu i naočale za plivanje

.

Kape za plivanje mogu zaštititi vašu kosu od klora i drugih kemikalija koje se nalaze u bazenu. Također, dolaskom hladnijih dana, uz kapu za plivanje ćete se osigurati od dugotrajnog sušenja mokre kose, i riskiranja prehlade ako kosa nije osušena do kraja.

Također, kape za plivanje smanjuju pojavu nakupina kose na dnu bazena, i održavaju filtere bazena čistima. Klor može dovesti i do iritacije očiju, posebice ako imate osjetljive oči i stoga je uvijek dobro svoju rutinu plivanja na bazenu upotpuniti naočalama za plivanje.

Slijedite bonton plivanja u bazenu

Dakle, ako želite izgledati kao dobro odgojen plivač i slagati se s drugim plivačima, važno je također se educirati o bontonu plivanja u stazama. Dok plivate u stazi, potrebno je pridržavati se određenih pravila. Prvo, procijenite brzine plivača u svakoj stazi i pridružite se stazi gdje plivači plivaju vašim tempom. Uzmite u obzir kako iskusnim plivačima smeta stalno prolaženje pored sporijih plivača. Ako ste sami u stazi, možete plivati prateći srednju liniju. Ako su u stazi dva ili više plivača, onda vrijedi pravilo plivanja na desnoj strani staze, baš kao u cestovnom prometu. Kada ulazite u vodu, polako uđite i pričekajte sa strane tijekom jednog kruga dok svi plivači ne primijete da ćete se pridružiti stazi.

Ako želite proći pored sporijeg plivača, lupnite ga po stopalu kako bi znao vašu namjeru. Zatim će se zaustaviti na kraju trake i pomaknuti u desni ugao tako da možete proći. Učinite isto ako ste osoba koju mimoilazite. Nemojte se odgurivati od zida točno ispred bržeg plivača, pogotovo ako će izvesti okret. Neka on/ona prvi prođe. Isto tako, nemojte se odgurivati odmah iza sporijeg plivača kako biste ga izravno prošli. Ostavite mu malo mjesta prije nego što se odgurnete. Ako razgovarate sa suplivačem, učinite to sa strane staze kako ne biste ometali kraj staze plivačima u krugu. Učinite isto ako se trebate odmoriti.

Sljedeći ove smjernice bontona, doprinosite ugodnom iskustvu bazena za sebe i druge. Imajte na umu da obzirnost i poštovanje uvelike doprinose tome da svi mogu uživati u bazenu, bez obzira na godišnje doba.