Sadržaj

Trčanje

Donosimo najbolje lokacije za trčanje na otvorenom diljem Hrvatske. S prvim toplijim proljetnim danima naše tenisice za trčanje zovu da napokon izađemo iz zatvorenog, i krenemo u svoje nove trkače avanture na otvorenom. Trčanje na otvorenom je posebno iz više razloga. Na prvom mjestu je svježi zrak, pogotovo ako se otisnete iz centra grada, i osjećaj da negdje idemo. A mnogi trkači ističu kako trčanje na otvorenom uvijek rezultira efikasnijim treningom.

Ako još niste počeli trčati na otvorenom, donosimo fantastične lokacije diljem Hrvatske na kojima ćete svoje trčanje podići na višu razinu. No, čak i ako preferirate svoju omiljenu atletsku stazu u gradu, naši prijedlozi vas možda inspiriraju na nove dionice.

Donosimo najbolje lokacije u Zagrebu?

Zagreb nudi raznoliku opciju lokacija za trčanje na otvorenom. Definitivno najpoznatije mjesto je Savski nasip na kojem ćete u bilo koje doba dana vidjeti veliki broj trkača. Razlog je jednostavan – nasip je prometno lako dostupan, podloga je stvorena za trčanje, a nudi opciju modificiranja treninga.

Cijeli krug od Savskog mosta i Mosta Mladosti iznosi oko 8,5 km, a za više kilometara odradite dva kruga. Početnici mogu skratiti svoje prve dionice. Pričati o lokacijama za trčanje, a ne spomenuti Jarun, Bundek i Maksimir je posve nemoguće. Staza oko Jaruna duga je 6,3 km, ona oko Bundeka 1,6 km, a obje dionice za podlogu imaju beton.

Maksimir nudi raznolike dionice, a krošnje ljeti pružaju tako željeni hlad. Ovisno o vašim željama možete odraditi 1-6 kilometara trčanja. Još jedna odlična lokacija u prirodi nalazi se blizu Podsuseda gdje se nalaze dva jezera koja nude odlične ravne staze za trčanje. Krug oko jezera Orešje dug je 3,3 km, dok onaj oko jezera Rakitje dug oko 5 km. Ako ste u potrazi za izazovom i želite u trening uvrstiti i uzbrdice, uputit ćete se na Tuškanac, u Dotrščinu ili pak na Medvednicu. Na Sveticama u blizini Maksimira nalazi se 400 m duga atletska staza. Odabrati možete i onu u Kušlanovoj ulici dužine 300 m ili se uputiti na Mladost.

Donosimo najbolje lokacije u Splitu?

.

Kada pričamo o trčanju na otvorenom u Splitu, alfa i omega među lokacijama je, naravno, Park šuma Marjan. Na koju god stazu, odnosno dionicu, se uputite imat ćete osjećaj da ste se otisnuli daleko od vreve grada.

A kada uz to kombinirate i spa tretman za umorne noge na nekoj od mnogobrojnih plaža, Marjan se čini kao fantastična opcija. Ako pak tražite poseban izazov, uputit ćete se na dionicu 800 stepenica koja od šetnice uz more vodi sve do vrha Telegrin.

Možete trčati i podno Marjana. U pitanju je asfaltirana dionica koja ide oko ovog popularnog splitskog izletišta i ubraja se među popularnije dionice. Za one koji žele uživati u pogledu na more te tijekom treninga proći uz najljepše splitske plaže, uputite se na dionicu Bačvice – Duilovo. Dionica je ukupno duga 4,2 km stoga ju možete prema svojoj kondiciji modificirati.

Gdje trčati na otvorenom u Rijeci?

.

Rijeka sa svojom okolicom nudi raznolike dionice za trčanje, bilo da tražite izazov u obliku mnogobrojnih stepenica ili želite svoj trening odraditi uz more. Pravi gradski izazov predstavlja uspon s Titovog trga do Trsata.

Dionica možda nije kilometarski duga, no mnogobrojne stepenice pravi su izazov za vaša pluća. Među popularnim gradskim dionicama ubraja se i ona od Kantride prema Opatiji, a koliko dugo ćete trčati, ovisi o vašoj fizičkoj spremi.

S druge strane grada čeka vas šetnica u Kostreni koja je u jednom smjeru duga oko 3 kilometra. A cijelim putem nudi predivan pogled na mnogobrojne plaže na kojima možete nakon treninga odmoriti stopala. Odlične rute trkači mogu potražiti na Grobniku, u Kastavskoj šumi, a oni željni dužeg boravka na otvorenom uputit će se na omiljeno izletište Platak gdje se između ostalog nalazi i 2 km duga trim staza.

Gdje trčati na otvorenom u Osijeku?

Definitivno najpopularnija, a slobodno možemo reći i najlegendarnija dionica za trčanje je ona “preko dvaju mostova” uz rijeku Dravu. Kao što samo ime govori, staza prolazi preko dva mosta, onog cestovnog i onog pješačkog. Legendarni krug je dug 3,1 km, a za ove željne većeg izazova, uvijek mogu napraviti koji krug više. Na osječkoj promenadi nalazi se uređena biciklističko-trkača staza duga 1,5 km koja je odličan odabir za početnike. Među popularne rekreativne dionice ubraja se ona od Pampasa do kraja Višnjevca.