Sadržaj

Skijanje

Snježna kraljica – skijaški spektakl koji je stavio Zagreb na svjetsku mapu vrhunskih utrka. Zagrebački ponos i dika, Park prirode Medvednica, sa svojim vrhom Sljeme dom je čak dviju kraljica. Jedna od njih je okrutna Crna Kraljica! Čije se ime već stoljećima govori kroz šapat pun strahopoštovanja, a druga je puno veselija – Snježna kraljica!

Janica Kostelić – heroina Snježne kraljice

Naravno, u pitanju je naziv za žensku slalomsku utrku Svjetskog skijaškog kupa koja se održava na zagrebačkom Sljemenu još od 2005. godine. Iako se utrka izvorno nazivala Zlatni medvjed, ubrzo je postala Snježna kraljica u čast velike Janice Kostelić, koja je svojim skijaškim uspjesima pomela svijet ženskog skijanja. Rođena Zagrepčanka i četverostruka olimpijska pobjednica oblikovala je sportsku povijest Hrvatske i Zagreba te postala heroina Snježne kraljice.

Najupečatljiviji je spust koji se održao 5. siječnja 2006. godine

Tada je Janica na svoj 24. rođendan odvozila „utrku života“ i učvrstila svoj status skijaške legende. Naime, s tada 7. mjesta iz prve vožnje, uspjela je bez štapa i rukavice doskijati do 3. mjesta u drugoj vožnji. Osim što je odvozila bez rukavice i štapa, dodatno je uspjela preteći tada aktualnu olimpijsku pobjednicu u slalomu! Anju Pärson što je pothvat bez premca u povijesti svjetskog skijanja.

Bez pretjerivanja možemo reći kako je upravo ta godina vinula ovu slalomsku utrku u visine te je postala jedna od najposjećenijih ženskih utrka u Svjetskom kupu. Broj posjetitelja se kretao između 15 i 20 tisuća, a dodatna čar je što je utrka jedna od rijetkih koja se održava u neposrednoj blizini velikog grada!

Pobjednica Snježne kraljice osvaja i plašt

Snježna kraljica se odvija Crvenom spustu gdje se start nalazi na 985 metara, cilj na 785 metara, a skijašice su osvajale najveći nagradni fond na ženskim utrkama. U pitanju su iznosi od 165 tisuća eura, s tim da pobjednici pripada 60 tisuća. Dok je 2012. godine nagrada iznosila vrtoglavih 120 tisuća eura. Nije u novcima sve, pa je tako posebnu pažnju uvijek plijenio i unikatan trofej koji se dodjeljuje pobjednici. U pitanju je ručno izrađena kristalna kruna s ugraviranim imenom pobjednice. A neizostavan je i plašt s kojim se u potpunosti opravdava titula Snježne kraljice. U dosadašnjim utrkama su se titulom Snježne kraljice okrunilo sedam skijašica! Najuspješnije su Austrijanka Marlies Schild i Amerikanka Mikaela Shiffrin s četiri pobjede.

Ove godine su meteorološke prilike prekinule održavanje kupa. Sve više temperature te financijski pritisak stavljaju jednu od najpopularnijih utrka pod veliki upitnik. Budućnost Snježne kraljice možda jest neizvjesna. Ali ostavština i spektakl koji je Zagreb pripremao 18 godina ostat će zauvijek upamćeni.