Sadržaj

Skijanje

Pancerice su veoma važan dio opreme za skijanje, imajući u vidu da su na nogama tokom cijelog skijaškog dana. One omogućavaju da je noga za vrijeme skijanja na mjestu. I svojim karakteristikama doprinose udobnosti, toplini i podršci. Skijaš prenosi silu preko pancerica na skije, dok u isto vrijeme osjeća podlogu i prema tom osjećaju upravlja skijom. Čak i dobre i efikasne skije potpuno izgube svoje dobre osobine, ako nemaju podršku kompatibilnih pancerica. Vjerojatno bi bilo idealno da su pancerice i skije u potpunosti integrirane. Obzirom da to nije moguće iz mnogih razloga, proizvođači pokušavaju osmisliti što bolje rješenje.

Proizvođači različitim inovacijama teže ka stalnom usavršavanju. Neke inovacije olakšavaju obuvanje i izuvanje. Druge omogućavaju takav nagib nogu, da je skijanje lakše. Kombiniraju različite materijale, za bolji odnos težine i čvrstoće.

Prilikom izbora pancerica, dvije najvažnije karakteristike su: udobnost i prianjanje. I samo sa kvalitetnim i odgovarajućim pancericama možemo uživati na snijegu. Te tako maksimalno iskoristiti kombinaciju skijaškog znanja i opreme. Pancerice moraju odgovarati snazi tijela, konstituciji i težini, i naravno nivou vještine skijanja.

ODABIR PANCERICA

Najbolji skijaši su spremni sebi uskratiti malo komfora, kako bi imali maksimalan užitak i osjećaj prilikom skijanja. Za njih preporučamo pancerice, koje imaju sve karakteristike kao i natjecateljski modeli. Ovo su prilično čvrste pancerice, sa fleksibilnošću koja se kreće između 100 i 130 , a odlikuje ih visok odziv i kontrola.

Sa druge strane, zahvaljujući suvremenim tehnologijama i materijalima, omogućavaju udobnost, malu težinu i po svom dizajnu su nešto uže od pancerica koje biraju početnici ili srednje iskusni rekreativci.

Teži i krupniji skijaši, zbog svoje konstitucije, koriste čvršće pancerice, jer bi prilikom korištenja mekših pancerica imali veće opterećenje, bez adekvatne podrške i potrebne stabilnosti.

.

Za dobre rekreativne skijaše odlične su mekše pancerice sa fleksibilnošću između 90 i 110. Ovi modeli su mnogo udobniji i omogućavaju cjelodnevno uživanje na skijalištu, a za početnike i sve one koji udobnost stavljaju na prvo mjesto, preporučuju su pancerice sa fleksibilnošću između 70 i 90, koje su savršeno udobne i tople.

Konstrukcija pancerica se razlikuje ovisno o spolu. Ženske pancerice su prilagođene obliku ženske noge i stopala, pa su obično šire i niže, a uže kod stopala. Da biste u širokoj ponudi pancerica pronašli najbolji model za vas, probajte što više modela istih karakteristika a različitih proizvođača poput; Atomic, Fisher, Nordica, Salomon, McKinley. Vjerujemo da ćete na taj način lakše odabrati pancerice koje će vam omogućiti skijanje za puno zadovoljstva i udobnosti.

Atomic HAWX PRIME 120 S

Salomon S/PRO HV X100
Head EDGE LYT 75X
Salomon S/PRO X90