Sadržaj

Biciklizam

Kako se odjenuti za jesensko-zimsko bicikliranje? Premda brojni biciklisti već pospremaju svoje bicikle, jesen i zima također mogu biti ugodna godišnja doba za nove biciklističke pothvate. Za njih se treba samo dobro pripremiti, pri čemu je odabir biciklističke odjeće iznimno važan.

Kakvu odjeću odabrati za bicikliranje pri niskim temperaturama?

Kako se odjenuti za bicikliranje u hladnijim jesensko-zimskim danima pitanje je s kojim se suočavaju brojni biciklisti kada pomisle na bicikliranje u tom hladnijem razdoblju godine. Pritom je odabir prikladne odjeće uvjet bez kojeg se ne može.

Važno je imati biciklističku odjeću od materijala koji se brzo suše i učinkovito upijaju vlagu. Time ćete spriječiti sušenje znoja na svojoj koži i na biciklu vam neće biti mokro i hladno. Nikako ne smijete zaboraviti kako biciklistička odjeća za ovo godišnje doba treba biti otporna na hladnoću jer ćete samo tako ostati potpuno suhi.

Višeslojno odijevanje gornjeg dijela tijela

No nije važno samo da vam je na biciklu toplo, nego vam mora biti i udobno. Stoga birajte elastičnu odjeću koja u potpunosti prianja uz vaše tijelo i pridržavajte se slojevitog načina oblačenja. Pravilno višeslojno oblačenje osigurava vam najbolji način borbe protiv različitih uvjeta, a u nastavku donosimo upute.

  • Osnovni sloj

Pravilno odabran osnovni sloj biciklističke odjeće može biti ključan faktor pri tome hoće li vam na biciklu biti hladno ili ne. Stoga za jesensko-zimsko bicikliranje odaberite tanak i lagan osnovni sloj koji prianja uz kožu i može učinkovito uklanjati vlagu s površine vaše kože. Najbolje je odabrati prianjajuću majicu dugih rukava od materijala kao što su poliester, poliamid ili polipropilen.

  • Srednji sloj

Ako ste odabrali kvalitetan osnovni sloj, nećete imati većih poteškoća pri odabiru srednjeg sloja biciklističke odjeće. Glavna je funkcija tog sloja biciklističke odjeće prilagođavanje trenutačnim temperaturama. Tako možete odabrati gornji dio klasičnoga biciklističkog dresa, srednje težak dres dugih rukava ili srednje tešku biciklističku jaknu.

  • Vanjski sloj

Vanjski sloj biciklističke odjeće za jesensko-zimsko bicikliranje osigurava zaštitu od vanjskih vremenskih utjecaja. Stoga su najvažnije funkcije vanjskog sloja zaštita od vjetra i vodootpornost, pri čemu odabir prikladne odjeće ponajprije ovisi o trenutačnim vremenskim uvjetima:

  • tijekom suhih i vjetrovitih dana bit će vam dovoljna jakna koja će vas zaštititi od vjetra, a u mnogim je slučajevima dovoljan već i prsluk
  • tijekom promjenjivih i ekstremnih uvjeta preporučujemo odabir funkcionalne jakne s dodatnim zaštitnim membranama, kao što je, primjerice, GoreTex
  • tijekom kišnog vremena prikladne su jakne od vodootporne tkanine.

Višeslojno odijevanje donjeg dijela tijela

Noge su dio tijela koji često zanemarujemo kada je riječ o pravilnom višeslojnom odijevanju biciklističke odjeće. Previše slojeva ili pogrešne tkanine mogu uvelike utjecati na naše pedaliranje i stoga pri tom odabiru moramo biti posebno oprezni.

Dakle, tijekom niskih temperatura zimske biciklističke hlače neizostavan su dio vaše garderobe. Posebnu pozornost treba posvetiti zaštiti koljena i prednjih bedrenih mišića jer su ti dijelovi najviše izloženi niskim temperaturama. U tu svrhu odaberite kvalitetne zimske biciklističke tajice koje tim dijelovima nude dodatnu zaštitu od vremenskih utjecaja, a na taj način istovremeno dobivate dvostruki sloj odjeće.

Kako najbolje zaštititi izložene dijelove tijela?

U jesensko i zimsko doba posebno ne smijete zaboraviti na najizloženije dijelove vašeg tijela kao što su dlanovi, stopala i glava odnosno uši. Oni su pri niskim temperaturama još više izloženi riziku od ozeblina, stoga ih dobro zaštitite.

Dlanovi

Kvalitetne zimske rukavice otporne na vjetar i vlagu zaista su važne za udobno jesensko-zimsko bicikliranje. Vaše će ruke biti toplije i ako ćete se unaprijed pridržavati svih pravila ispravnoga višeslojnog odijevanja koja smo naveli. Unatoč tome, potrebno je pri ekstremnim temperaturnim oscilacijama ispod vanjskih rukavica nositi tanje rukavice kao dodatni sloj zaštite.

Stopala

Biciklisti često pate od hladnih ili čak utrnulih stopala. Kako biste to spriječili, na raspolaganju su vam različite mogućnosti zaštite. To su termo čarape, biciklistička obuća i različite navlake za obuću, koje možete odabrati u skladu s trenutačnim vremenskim prilikama. Tim proizvodima osiguravate tri zaštitna sloja koja će vam dobro doći pri niskim temperaturama.

Glava i uši

Jeste li znali da se 20 % topline može izgubiti preko glave? Stoga je više nego očito kako je dobra zaštita glave i ušiju ključna u slučaju niskih temperatura. U tu svrhu ispod kacige stavite vrpcu za glavu ili potkapu, a oko vrata šal ili buff.

Uz nešto niže temperature, jesensko i zimsko vrijeme istodobno može biti i zaista nepredvidivo. Biciklisti, ako i u tom dijelu godine želite provesti slobodno vrijeme na biciklu, odaberite kvalitetnu biciklističku odjeću.