Zdravi recepti

Ukusni domaći čajevi

Ukusni domaći čajevi! Svakom travaru ponekad odjekuju riječi s planina, da za lječenje svake bolesti raste jedna biljka. Opsežno znanje o ljekovitosti domaćih čajeva uspješno se prenosi s generacije na generaciju. Danas, u poplavi hrane i pića iz cijelog svijeta, sve smo svjesniji važnosti domaćih biljaka. Bez sumnje, u hladnijim danima čaj je omiljeni napitak. Posebno se preporučuje kada se razbolimo. Čajevi su najstariji oblik medicinske upotrebe ljekovitog bilja. Topli pripravci, oblozi ili tinkture djeluju opuštajuće, blagotvorno i ljekovito na naše zdravlje. Čajeve možete ponijeti sa sobom u termosici na zimski izlet, u školu ili se počastiti rashlađenom varijantom u toplijem dijelu godine.

.

U lipnju biljke su u punom cvatu

U mjesecu lipnju, početku ranog ljeta šarene livade obiluju svom svojom ljepotom. Ljekovito bilje također je u punom cvatu. Ako imate sreće da intenzivna poljoprivreda još nije osiromašila bioraznolikost krajolika u vašem kraju, obogatite svoju kućnu ljekarnu prirodnim biljem koje možete skupljati tijekom cijelog ljeta. Hrvatska je neprikosnoveni europski prvak u raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta. Već su naše bake znale da je hrvatska zemlja bogato opskrbljena “arknijama”. Znale su da domaći čajevi blagotvorno djeluju na zdravlje, pa su im smočnice uvijek bile pune suhih trava. A vrtovi puni kamilice, mente, matičnjaka, kadulje, majčine dušice, koprive, kima, anisa, komorača, pelina…

Čaj je izvrstan ljekoviti napitak, ali nije najbolji za hidrataciju organizma

Ako ste u proljeće i ljeto bili vrijedni i sakupili dovoljno bilja, moći ćete zadovoljiti svoje potrebe, želje i birane ukuse. Svaka biljka ima svoje ljekovito djelovanje, ako ih pomiješate, lijepo se nadopunjuju. Možete napraviti voćni čaj, biljni čaj, pravi čaj ili čak čaj bez teina. Neki vole čaj s mlijekom, drugi čaj s limunom, medom ili šećerom.

Prelijevanjem s kipućom vodom svaki dio biljke otpušta sve blagodati koje skriva u sebi čineći ukusni i organizmu naklonjeni napitak. A učinci poput ublažavanja stresa, čišćenja organizma ili podizanje energije u današnje vrijeme sigurno svakome dobro dođu.

Obično se čajne mješavine pripremaju od jednakog udjela osušenog bilja koje se čuva u staklenim posudama s poklopcem, na tamnom i hladnom mjestu. Ponekad, međutim, okus određene biljke u potpunosti dominira, pa je važno pronaći pravi balans između okusa i ljekovitosti. Nikako ne smijemo zaboraviti da je čaj ljekoviti napitak, a ne zamjena za piće. Prilikom pijenja čaja uvijek pijte dovoljno tople i mlake vode. Dakle, želite se osjećati bolje, biti zadovoljniji sobom i usklađeni s okolinom, no svakodnevni problemi dovode vaše živce u iskušenje? Popijte biljni čaj!

1. Domaći imunološki čaj 

Smjesi za jačanje imunološkog sustava u jednakim dijelovima dodajte američku slamku, paprenu mentu i suhi šipak. Dvije takve žlice mješavine prelijte s pola litre kipuće vode i ostavite da zavarak odstoji 10 minuta. Zatim popijte dvije šalice čaja tijekom dana, najbolje prije jela.

2. Domaći čaj za potporu prehladi

Pomiješajte cvijetove lipe i bazge, i dobru misao u jednakim količinama. Dvije žlice mješavine prelijte s pola litre hladne vode i zakuhajte. Smjesa čaja se kuha 2 minute i zatim se ostavi sa strane. Pustite da odstoji još nekoliko minuta. Procijeđeni čaj pijemo tijekom dana.

3. Domaći čaj protiv crijevnih tegoba

U jednakim dijelovima dodajte klinčić, kim, anis, paprenu metvu, matičnjak i timijan. Pripremite pola litre hladne vode i zakuhajte. Dvije žlice čajne mješavine prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim procijedite. Preporučuju se dvije šalice čaja dnevno.

4. Domaći čaj za smirenje i bolji san

Čajna mješavina za bolji san priprema se prije spavanja i tijekom stresnih trenutaka. Pripremite mješavinu valerijane, gospine trave i matičnjaka u jednakim dijelovima. Žlicu smjese prelijte šalicom kipuće vode i ostavite 2 minute. Zatim popijte prije spavanja.

Domaći čajevi mogu biti naši pratioci na svakom putovanju

Ako ste strastveni planinar, dobro znate koliko je blagotvoran čaj koji pijete na vrhu osvojenog brda. Termosica je najprikladniji način za nošenje domaćeg čaja. Napitak u njemu dugo ostaje topao, a poklopac odozgo služi i kao šalica za čaj. Možete pronaći kvalitetne termos boce brendova kao što su Stanley, Camelback i Mckinley.

U zimskim uvjetima termo boca je itekako dobrodošla u svim sportskim avanturama, u koje obitelj kreće. Dodate li u ruksak jednu ili dvije termos boce čaja uz obaveznu međuobrok za djecu, obiteljski izlet će biti savršen. Bilo sanjkanje, skijanje, krpljanje ili samo planinarenje s obitelji, još je veći užitak uz šalicu toplog domaćeg čaja.