Planinarenje i alpinizam

Zakoračimo u zimsku bajku!

Zakoračimo u zimsku bajku! Gradove je zahvatila hladnoća. Priroda počiva zaodjenuta bijelim velom tišine, a snijeg preobražava krajolik u bajku. Zimski prizori prirode lako nas očaraju i ublaže naš oprez. Stoga je ključno, kada se spremate na zaleđene ili snježne ulice, snijegom posute padine ili zaleđene vrhove, biti pravilno opremljeni. Posebno je obuća ključ za udoban i siguran korak prema zimskoj bajci.

Bilo da se radi o posjetu gradskoj tržnici za vikend, šetnji psa ili večernjem obilasku blagdanskih svjetala. Čak i za tako naizgled nevin korak u prirodu, važno je odabrati pravu obuću i opremu. Vodootporna i ona koja ne propušta oštar, hladan vjetar na vaša stopala, trebao bi biti vaš prvi izbor u biranju obuće. Zbog topline i činjenice da vam neće padati snijeg po gležnjevima, odaberite obuću koja je nešto viša, a odluka da koristite i gamaše je još pametnija.

Bilo da se radi o posjetu gradskoj tržnici za vikend, šetnji psa ili večernjem obilasku blagdanskih svjetala. Čak i za tako naizgled nevin korak u prirodu, važno je odabrati pravu obuću i opremu.

Vodootporna i ona koja ne propušta oštar, hladan vjetar na vaša stopala, trebao bi biti vaš prvi izbor u biranju obuće. Zbog topline i činjenice da vam neće padati snijeg po gležnjevima, odaberite obuću koja je nešto viša, a odluka da koristite i gamaše je još pametnija.

Oprezno u planine zimi

Ako ste među onima koji ne odustaju od lutanja po brdima i planinama, čak ni zimi i po visokom snijegu. Onda morate puno više pažnje posvetiti izboru planinarskih cipela. Za hodanje po snijegu s nagibom, zimska verzija planinarskih čizama možda neće biti dovoljna. Zimi je po takvoj podlozi obvezno korištenje lanaca ili dereza.

“Mini dereze”, posebno su korisne za gradska zimska lutanja. Postoji nekoliko vrsta dereza, ali svima je zajedničko to što donekle sprječavaju klizanje i lako se mogu staviti na zimske čizme.

Nikada ali nikada, ne idite na viša brda ili visoke planine samo s mini derezama. Za ozbiljnije uspone obavezne su dereze i cepini. Prave planinske dereze koriste se bez iznimke, samo prilikom korištenja cepina, a nikada sa štapovima za planinarenje. Osim toga, potrebno je naviknuti se na korištenje pravih planinskih dereza. Dereze se uvijek koriste na već izoranom ili zaleđenom snijegu. Kad je snijeg svjež, onda krplje dolaze u obzir! Kretanje na krpljama ili “krpljanje”, je hodanje po snijegu s posebno prilagođenom obućom, koja ima veliku površinu tako da stopalo ne tone duboko u snijeg pri gaženju. Zbog toga se krpljama može hodati po vrlo dubokoj i mekanoj snježnoj podlozi, a pogodne su za cijelu obitelj, mlade i stare. Samo pazite da ne postanete ovisni. Šetnje snježnim krajolikom nevjerojatno su lijepe, i nude obilje zabave i zimskih radosti. Ljepota i opasnost usko su povezani zimi. Poštovanje, privrženost, dobrohotnost i nesebičnost, i dalje su najbolji način za siguran i ispunjen posjet zimskoj prirodi, brdima i planinama.