Skijanje

Jasan pogled je vrlo važan kod skijanja

Jasan pogled je vrlo važan kod skijanja. Svaki dio skijaške opreme dodaje svoj dio u mozaik skijaškog užitka i sigurnosti. Oči su iznimno osjetljiv organ koji nije u potpunosti prilagođen zahtjevnim vremenskim uvjetima tijekom skijanja. Moramo ih zaštititi od hladnoće, svjetlosti, vjetra i snijega. Na tržištu postoji širok izbor naočala prema obliku okvira, veličini i boji naočala koje pokrivaju cijeli spektar i ispunjavaju sve potrebe da biste imali uspješan skijaški dan.Osim osnovne zaštite, ključnu ulogu imaju leće koje reguliraju količinu vidljive svjetlosti i propuštanja opasnog UV svjetla. Tamnije leće koriste se po sunčanom vremenu i na ledenjacima, gdje zbog jakog intenziteta svjetlosti može doći do “snježne sljepoće”. Moderne tamnije leće opremljene su zrcalnim slojem koji onemogućuje gledanje skijaša u oči. Tamnije leće uključuju crne, tamnocrvene ili tamnozelene leće.

Na što obratiti pozornost prije kupovine?

.

Kad kupujete skijaške naočale najbolje je da zatražite savjet prodavača, koji će vas informirati u vezi različitih stakala i dati vam najbolji savjet. Za vas smo pripremili nekoliko savjeta o skijaškim naočalama, koji će vam pomoći ako se odlučite kupiti naočale u Intersport web trgovini. Prvo morate znati koliko i u kakvim uvjetima najčešće skijate. Preporučujemo da prilikom kupnje sa sobom ponesete skijašku kacigu, jer je najbolje da naočale isprobate skupa s njom. Morate paziti da između gornjeg ruba naočala i kacige nema „slobodnog prostora“. Naočale moraju prianjati uz kacigu. Također, treba paziti da nam naočale ne pritišću nos. To može značiti da su naočale prevelike ili krivog oblika. Mekana pjena okvira mora vam dobro pristajati uz predio oko očiju. Izrazito je važna i veličina naočala. S obzirom na veličinu, postoje muške ili »unisex« naočale koje su obično veće. Ženske naočale obično su malo manje, kao i dječje. Za sve koji nose dioptrijske naočale, proizvođači nude naočale koje možete nositi zajedno s vašim naočalama.

Leće skijaških naočala

.Stakla za Skijaške naočale

Nisu sva stakla jednaka. Postoji više različitih oblika stakala i dobro je da saznate nešto o njima prije nego se odlučite kakvo bi ste voljeli. Isto tako, morate biti pažljivi s vidnim kutom naočala. Bolji vidni kut imaju naočale sa sferičnim staklima, koja su malo izbočena, a kut je 180 stupnjeva. S obzirom na oblik stakla možemo ih podijeliti na sferične i cilindrične leće.

SFERIČNA STAKLA zakrivljena su na dvjema osima i s njima dobivate najbolji periferni vid. Stakla su horizontalno i okomito zakrivljena. Sferična leća sličnija je obliku ljudskih očiju. Prednost sferične leće je da zbog svoje zakrivljenosti smanjuje bljesak. Budući da između stakla i vašeg lica ima više prostora lakše prozračivanje smanjit će magljenje.

Druga su CILINDRIČNA STAKLA, i ona su horizontalno zakrivljena i okomito ravna. Vidno polje je u usporedbi sa sferičnim staklima nešto manje, kao i apsorpcija bljeska, ali proizvođači su razvili tehnologije za smanjenje iskrivljavanja i bljeska. Takve naočale obično su skuplje.

FOTOKROMATSKA STAKLA mijenjaju propusnost svjetlosti s obzirom na vremenske uvjete, imaju sposobnost automatskog tamnjenja, zahvaljujući posebnom filteru koji omogućava da stakla potamne ili posvijetle. Na primjer, kad skijamo sa sunčanih na sjenovite dijelove, ovakva stakla prilagođavaju se vrlo brzo s obzirom na količinu svjetlosti. Ova tehnologija omogućava upotrebu leća u skoro svim uvjetima.

POLARIZIRANA STAKLA su stakla koja prije svega smanjuju bljesak iz određenih kutova. Poboljšavaju vidljivost i kontrast.

.

Kategorija skijaških naočala

.Stakla za Skijaške naočale

S3– SUNČANO VRIJEME – za takvo vrijeme su stakla s visokim stupnjem tamnjenja, koja omogućavaju maksimalnu zaštitu od bljeska. Omogućavaju odličnu vidljivost po sunčanom vremenu.

S2– OBLAČNO I PROMJENJIVO VRIJEME – najprodavanija stakla jer su univerzalna. Primjerena su za sunčano, kao i oblačno vrijeme i u popodnevnim satima, kad nastanu sjenoviti dijelovi.

S1– LOŠE VRIJEME, SNIJEG I MAGLA – za ovakve vremenske uvjete najprimjerenija su svijetla stakla s visokim % VLT. Pomoći će vam da jasno vidite kad je na skijalištu vrlo slaba vidljivost.

S0– NOĆNO VRIJEME – prozirna stakla primjerena za noćno skijanje.

Održavanje skijaških naočala

.

Kad kupite naočale uvijek uz njih dobijete mekanu vrećicu, čuvajte ih u njoj i nikad ih ne odlažite na hrapavu površinu da ne oštetite premaz na staklu. Za brisanje stakla koristite suhu, mekanu i čistu krpu, najbolje od mikro vlakana. Vlagu sa stakla nježno odstranite samo s unutarnje strane, jer ćete inače uništiti zaštitu od magle. Ne odlažite naočale na radijator ili slične grijaće površine.