Sadržaj

Zdravi recepti

Skijaška kulinarika; Germknödel. Čak i ako uživate u snježnim radostima izvan skijaških staza, možete se prepustiti kuhinji na koju smo navikli tamo, u udobnosti svoje kuhinje. Unesite duh skijališta u svoju kuhinju, i za kuhinjskim stolom zagrizite u jelo koje rado uživamo u blizini bijelih padina.

Germknödel

Poznata slastica bez koje ne možemo zamisliti odlazak na austrijska skijališta ili štandove na adventskim sajmovima. Kažu da je tajna pahuljasta kuglica od kvasca, zbog čega je jelo poznato i kao kisela okruglica od kvasca. Možete je vrlo jednostavno pripremiti i kod kuće.

Sastojci;

  • 500 g brašna
  • 230 ml toplog mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 40 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • korica limuna
  • 1 žumanjak
  • 70 g maslaca
  • 100 g pekmeza od šljiva ili gustog džema

Priprema;

U toplo mlijeko dodajte šećer i suhi kvasac. Pričekajte da se kvasac malo “digne”. U veliku zdjelu stavite brašno, vanilin šećer, limunovu koricu, otopljeni maslac, te cjelo jaje i žumanjak. Dodajte smjesu od kvasca. Sve umijesite u kompaktno i podatno tijesto, poklopite i ostavite da se masa diže (otprilike udvostruči) – za to je potrebno oko 40 minuta. Uzmite 70 g tijesta i poravnajte ga po dlanu. U sredinu stavite pekmez i zatim ga oblikujte u okruglicu. Kada su sve okruglice izrađene, ostavite ih da se dižu 20 minuta. Nakon dizanja, okruglice kuhajte na pari 10 minuta (na papiru za pečenje, da se ne lijepe). Poslužite zajedno s umakom od vanilije i mljevenim makom.

Umak od vanilije;

m

Savršen prilog uz kiselo tijesto ili obične okruglice, uz koje možete dodati točku na palačinke ili sladoled.

  • 400 ml mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 6 žumanjaka
  • 40 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice ekstrakta vanilije ili 2 mahune vanilije
  • mljeveni mak

Zagrijte mlijeko i slatko vrhnje. Žumanjke istucite zajedno sa šećerom i ekstraktom vanilije ili izdubljenom mahunom, da dobijete kremastu smjesu. U mlijeko i vrhnje dodajte pjenaste žumanjke i šećer. Kuhajte na umjerenoj temperaturi i neprestano miješajte dok se krema ne počne zgušnjavati. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo slatkog vrhnja.