Planinarenje i alpinizam

Jesenski uspon na Biokovo

Jesenski uspon na Biokovo! U svoju planinarsku knjigu želja većina planinara, ili je, ili će upisati Biokovo, točnije najviši vrh Biokova – Sv. Jure koji je visok 1762 metra i drugi je najviši vrh u Hrvatskoj. Prilazni putevi koji vode do vrha Sv. Jure su zahtjevni za većinu planinara i uglavnom traju između 4-6 sati. Ovakvo planinarenje iziskuje fizičku spremnost i planiranje te dobro društvo. Za sve one iz kontinentalnih dijelova Hrvatske, do prilaznih puteva će morati doći autom, te dalje od tamo kreću u planinarski pohod.

Ako se penjete iz Makarske onda se trebate uspeti tradicionalnim putem preko Štropca najprije do Vošca. A zatim nešto blažim usponom do vrha Sv. Jure. (Makarska – Štropac (prijevoj pod Vošcem) – Sv. Jure 6h.) U prosjeku ćete na vrh Sv. Jure doći za nekih 6 sati planinarenja, gdje ćete imati doista zahtjevan teren, ali i veliku nagradu sa neprocjenjivim pogledom na vrhu. S kontinetalne strane do vrha ćete doći preko uspona s Turije – od tunela. (Turija – Ljubović – Sv. Jure 4 h)

Biokovo – uspon na vrh Sv. Jure

Potrebno je voditi računa o mnogočemu ukoliko se odlučite na ovakav izlet. Biokovo je zahtjevna destinacija za planinare i istraživanje prije samog odlaska je neophodno. Uzmite samo u obzir da je razlika u temperaturi do 15 stupnjeva od točke polazišta do vrha u jesenskom periodu.

Kada krenete prema vrhu, temperatura uz more će u jesen biti do 20 stupnjeva. Dok će na vrhu biti između 2 i 8 što iziskuje i topliju odjeću, pogotovo ako se kanite zadržati na vrhu. Predlažemo da prvu ovakvu avanturu organizirate u društvu nekog iskusnog planinara koji je već bio na Sv. Juri.

Kako bi vas eventualno mogao informirati o svemu što vam je potrebno. Svakako ćete trebati sve ono što inače nosite na svoje jednodnevne planinarske avanture. Ali uz to ćete morati podebljati značajno količine tekućine, jer ćete ju trebati i na povratku. Obzirom da do vrha nema nikakve vrste okrijepe, niti planinarskog doma koji radi. Potrebne su vam ozbiljne i udobne planinarske cipele i kvalitetna planinarska karta. Potrebno je računati da na Biokovu hlad ovisi o poziciji sunca. A sunce je jako i u jesen, pa ćete trebati i kremu za zaštitu kože od sunca te dobru laganu šilt kapu i naočale.

Biokovo – zahtjevna planinarska destinacija

Biokovo s mora, odnosno s plaže privlači vas na osvajanje vrha i izgleda pitomo, ali daleko je od toga i biti spreman je od velike važnosti. Sami uspon kao što smo rekli traje i do 6 sati, a povratak i do 4 sata dug stoga morate računati da ste prepušteni sebi i svom planiranju.

Naravno, ako zaključite da ste si odredili predalek cilj, ne morate za prvi puta doći do vrha i prepoznajte svoje mogućnosti. U jesen su dani kraći, pa je važno krenuti prvim zrakama sunca kako bi se za dana vratili.

Ovo je jedan od najboljih perioda u godini za se uputiti na osvajanje sv. Jure. Ali ono što je važno, držite se planinarske staze i ucrtane rute. Teren sa strane je nerijetko nepristupačan i izrazito težak. Uz sve što obično nosite na svoje dneveno planinarenje, ponesite svakako i astro foliju. Ili provjerite da li ju imate u sklopu prve pomoći, koju smatramo obaveznom za svakog planinara. Biokovo se smatra jednim od najzahtjevnijih planinarskih destinacija, ali ujedno i među najljepšim vizurama koje ćete doživjeti prilikom uspona i na samom vrhu. Uspomene nakon ovakvih uspona mogu biti neprocjenjive ako ste se kvalitetno pripremili i ponijeli sve što je potrebno.

Za jesenski uspon je potrebno odabrati najpovoljnije vremenske uvjete

Potrebno je pratiti vremensku prognozu te odabrati najpovoljnije vremenske uvjete. Ali je važno da računate kako su moguće značajne promjene vremena, koje se naglo događaju pri vrhu. Pa je također obavezno u ruksaku imati i kabanicu za kišu, te računati i na naglo zahlađenje.

Ukoliko se odlučite na ovaj izlet krenuti sami, važno je da kontaktirate nekog poznatog i informirate ga o svojem izletu. Te mu obavezno javite kad krečete na uspon, i svakako kada se vraćate nazad do polazišta.

U prošlim smo blogovima opisali što sve morate nositi na jednodnevno planinarenje. Opisali smo što je sve potrebno i za jedno kampiranje. Pa ako se odlučite prenoćiti i ujutro se vraćati natrag, onda je planiranje dosta kompleksnije i količina stvari koju morate ponijeti dosta veća. U ovom slučaju svakako morate ići u društvu kako bi rasporedili teret.