Biciklizam

Idealne ljetne biciklističke destinacije

Idealne ljetne biciklističke destinacije. Ljetna sezona je u tijeku, što znači više vremena za vožnju biciklom. No, ljetne vožnje nose i čitav niz izazova, ponajviše povezanih s vrućinama. Stoga smo za vas potražili nešto „svježije“ biciklističke destinacije, koje svakako morate istražiti.

Gorski kotar

m

Gorski kotar je destinacija koja većini vjerojatno prva padne na pamet kada požele pobjeći od ljetnih žega. Fotogenične planine, stoljetne šume, kraške špilje i stijene, te prekrasna jezera i rijeke.

Sve to i još više, čine Gorski kotar idealnom ljetnom biciklističkom destinacijom. Goranska biciklistička transverzala podijeljena je u 7 etapa koje će vas provesti kroz sve gradove i općine Gorskog kotra, kroz njihove prirodne, kulturne i povijesne atrakcije.

A provest će vas i Karolinom, Jozefinom i Lujzijanom. Vozit ćete se šumskim i lokalnim cestama s malo prometa, te je zbog toga idealna za sve vas koji volite prirodu i brdski biciklizam. Transverzalu čini sedam etapa ukupne dužine 260 kilometara, stoga je ova destinacija idealna za višednevni boravak. One sklonije avanturi razveselit će činjenica da na cijeloj transverzali ima više od 5000 metara ukupnog uspona i jednako toliko spuštanja.

Lika

m

Lika je prepuna kontrastnih krajolika bogatih prirodnim i kulturnim ljepotama privlačnih za istraživanje biciklom. Sa svojom promjenom klime, idealna je destinacija za ljetne avanture te vas željno iščekuje sa svojim visokim planinama i mirisom šume koji je ponegdje pomiješan i s mirisom mora.

Od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam, do asfaltiranih cesta idealnih za obiteljske izlete. Lika nudi biciklističke staze za svačiji ukus. Bicikl je ovdje idealno sredstvo za istraživanje skrivenih oaza u podnožju Velebita. Tako možete birati želite li samo lagano pedalirati uz žubor rijeke, ili želite adrenalinske avanture po Velebitu.

Velebit

m

Ljetujete li podno Velebita, šteta je ne doživjeti pogled koji se pruža s njegova vrha. Nalazite li se u blizini Sv. Roka, naša je preporuka odvoziti turu atraktivnom Majstorskom cestom. Koja povezuje kontinentalnu Hrvatsku s Dalmacijom, pa na turu možete krenuti i iz Like.

Odlučite li se za to, svakako planirajte vožnju što je moguće ranije ujutro, zbog visokih temperatura. I ponesite dovoljno vode sa sobom. Pripremite se na fascinantne stijene Tulovih greda putem, te pogledom koji će vas oboriti s nogu.

Brač

m

Otok Brač posljednjih se godina sve više okreće biciklistima, te se može pohvaliti i titulom „bike friendly“ otoka. U ponudi je čak 25 biciklističkih ruta od kojih neke vode do Vidove gore koja sa svojih 780 metara predstavlja najviši vrh jadranskih otoka.

Ovisno gdje ljetujete, do vrha Vidove gore možete birati po asfaltnoj cesti ili makadamu. Osim te atraktivne rute i ostale vode do raznih znamenitosti i stvari koji jednostavno morate obići.

Tako vas ruta 761 vodi u sredinu otoka gdje su Škrip, najstarije naselje na otoku i dom Muzeja otoka Brača i muzeja maslinova ulja nezaobilazne lokacije. Ruta 757 provest će vas iz Supetra preko Mirca i Sutivana do Ložišća, predivnog mjesta s najljepšim crkvenim zvonikom na otoku. Boravite li u Sutivanu, na raspolaganju su vam čak tri biciklističke staze na raspolaganju: Maestral, Tramuntana i Levant koje će vas provesti kroz kapelice, crkvice i maslinike, a uvijek se usput možete i osvježiti u moru usput.

Karlovačka županija

m

Vožnja uz rijeku je uvijek ugodna. Ako je još dio zaklonjen hladom i šumskom stazom, poludnevni izlet može biti savršen. Karlovačka županija idealan je odabir s obzirom da u njoj možete biciklirati uz čak 4 rijeke:

Mrežnicu, Kupu, Koranu i Dobru, u kojima se nakon bicikliranja možete bućnuti i osvježiti. Zbog vrućina, rute od dvadesetak kilometara bit će i više nego dovoljne.

Zadarski arhipelag

m

Otoci Pag, Dugi otok, Ugljan, Pašman i Vir idealni su za vožnju biciklom. Tražite li dužinu, razvedenu obalu, povezanost s kopnom te asfaltirane i neasfaltirane staze, sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

O pogledu od kojih zastaje dah da i ne govorimo. Primjer staze za prosječnog rekreativca je staza MTB 19 – Vir, duga je 28 km, i nije fizički prezahtjevna te je idealna za sve koji žele uživati u prirodi i aktivnom odmoru.