Planinarenje i alpinizam

Planine nas povezuju – bregi Hrvatskog Zagorja

Putoholičari nas povezuju s tri super lokacije! Iva i Branko nam predstavljaju planine u Hrvatskom zagorju koje su pogodne za početne i napredne planinare, paraglajdere, izletnike.

Nismo napredni planinari, ali volimo vrhove i lijepe poglede do kojih se nekad potrebno malo potruditi. Spoj sporta, aktivnog izleta, relaksacije naš je način kako provesti vikend pa često istražujemo vrhove unutar granica Lijepe naše.

m

IVANŠĆICA, vrh 1061m (planine nas povezuju)

Ivančica, Ivanščica ili kako lokalno stanovništvo kaže Ivonjčica je najviša planina sjeverozapadne Hrvatske i naš najčešći izbor za bijeg u prirodu. Nekoliko planinarskih staza vodi do samog vrha, a mi volimo odabrati one iz smjera Ivanec, odnosno sela Prigorec. Iz Prigorca do vrha možete odabrati jednu od tri staza:

  • Prekrižje – najlakši i najduži uspon – 5,5km, a trebati će vam tri i više sata.
  • Pionir – zahtjevna staza – 2,6km, a trebati će vam oko 1:45h
  • Konj – zahtjevna staza koja ima tri uspona (Mali konj, Veliki konj i vrh) – 2,9km, a trebati će vam oko 1,5 sat.

Na samom vrhu nalazi se planinarski dom Pasarićeva kuća gdje možete prespavati ili nešto pojesti, popiti. Planine nas povezuju !

m

KALNIK, vrh 643m

Na granici Zagorja, Prigorja i Podravine smjestio se Kalnik. Nedavno smo ga prvi put posjetili i zaključili da će nam ovo biti mjesto gdje ćemo se često vraćati. Autom možete doći do planinarskog doma Kalnik, a zatim krenuti u avanture.

Odmah do planinarskog doma nalaze se ruševine nekadašnje utvrde Veliki Kalnik odakle se pruža prekrasan pogled na ravnice koje okružuju Kalnik.

Kod planinarskog doma počinju i planinarske staze za iskusne planinare, ali isto tako i za početnike. Vrh Vranilac se nalazi na stijeni s koje se pruža prekrasan pogled na Prigorje i Zagorje.

Osim najvišeg vrha Vranilac Kalnik ima još neke zanimljive vrhove pa imate razlog da se više puta vraćate u ovo područje. Kalnik je baš idealno mjesto za iskusne i početne planinare, za paragladjere, penjače, ali i ljubitelje povijesti jer legende o crnoj kraljici i šljivarima samo su dio bogate povijesti ovoga kraja.

m

RAVNA GORA, vrh 694m

Ravna gora je najsjevernija gora Hrvatskoga zagorja. Planinarske staze vode iz smjera Trakošćan (1,5 sat), Bednje (2 sata) i Lepoglave (3 sata). Mi smo odabrali stazu koja kreće točno iza hotela Trakošćan i vodi prema planinarskom domu Filićev dom. Staza prolazi kroz šumu, zatim kroz mala sela i lagana je do pred kraj gdje je uspon nešto strmiji.

Na vrhu se nalazi još i planinarski domPusti duh te kapelica Sveta tri kralja. Super je mogućnost povezivanja Ravne Gore i Trakošćana. Uz mogućnost posjete jednom od najljepših dvoraca Hrvatske, možete prošetati i poučnom stazom oko Trakošćanskog jezera (5km).