Rolanje, skateboarding

Zašto je romobil pametan izbor?

Zašto je romobil pametan izbor prometnog sredstva? Jeste li znali da se skuteri voze več više od sto godina? Izrađivani su od drveta, a posebno su ih koristila djeca iz bogatijih obitelji – za igranje i vožnju dvorištima i igralištima.

Kasnije su na neko vrijeme gotovo potonuli u zaborav. Posljednjih godina romobil je ponovno postao popularno prijevozno sredstvo, ali u potpuno drugačijem obliku nego što je nekada bio. Štoviše, dostupno je mnogo vrsta, koje se međusobno razlikuju uglavnom po veličini kotača, dizajnu, kvaliteti, nosivosti, materijalima.

Novi hit na hrvatskim ulicama definitivno je električni romobil, koji može biti izvrsna zamjena za automobil. Omogućuje brzu i okretnu vožnju, realan domet do 20 kilometara, brzina je usporediva s biciklistima. Potroši oko 17 puta manje energije od električnog automobila. Punjenje baterije traje najviše tri sata.

Trick romobili su također prilično popularni. To su okretna i izuzetno vodljiva prijevozna sredstva s kojima se izuzetno brzo možete premjestiti s jedne točke na drugu, posebno u gradovima. Međutim, ne bismo smjeli izostaviti obićan skuter, koji električni skuter i trik skuter nisu u potpunosti zasjenili.

m

Izbor odgovarajućeg romobila

Pri odabiru romobila prvo morate dobro razmisliti u koje svrhe će vam služiti. Zapitajte se hoćete li ga koristiti kao prijevozno sredstvo, ili planirate li na njemu izvesti razne vratolomne podvige.

Romobili za izvođenje trikova su izuzetno okretni i izvrsno upravljivi. Prilagođeni su za izvođenje raznih akrobacija i skokova. U pravilu su izrađeni od tvrđeg i lakšeg materijala. Upravljači su niži, kotači manji.

Romobili za prijevoz su veći i ugodniji te vrlo sofisticirani. Uglavnom su izrađeni od metalnih materijala. Na upravljačima imaju kočnice, te su kotači veći.

m

Romobili za odrasle i djecu

Dječji romobili dostupni su za gotovo sve dobne kategorije. Romobil s tri kotača dobrodošao je za najmlađe, jer učinkovito sprječavaju mogući gubitak ravnoteže, a posljedično i pada.

Za djecu od 4. godine starosti pogodan je romobil visine 125 mm. Romobili visoki 145 milimetara prikladni su za stariju djecu, čak i ranu tinejdžersku dob.

Romobil na dva kotača prikladniji je za stariju djecu. Kod ove vrste treba obratiti pažnju na visinu. Kada kupujete dječji romobil, također je obavezno kupiti prikladnu kacigu i štitnike za laktove i koljena.

Zašto je romobil pametan izbor? Romobil za odrasle može biti izvrsno prijevozno sredstvo. Gužva u gradovima sve više obeshrabruje ljude da koriste automobil ili javni prijevoz. I na kraju, ali ne najmanje važno, mnogi ljudi vole koristiti romobile, i zbog svoje dobre ekološke osviještenosti. Romobili su dostupni u raznim veličinama, bojama, ovjesima, kotačima, materijalima, sa ili bez samostojeće nogice, prednje kočnice i još mnogo toga.

Intersport prodavaonice nude široku paletu različitih vrsta skutera. U tekstu niže, upoznati ćemo vas s tri finalista. Ostatak ponude možete pogledati i u našoj internetskoj prodavaonici.

Firefly Move and Groove 1.0 – romobil sa tri kotač

Romobil Firefly Move and Groove namijenjen je najmlađima, za njihove prve avanture na prijevoznom sredstvu. Ima izuzetno lagan okvir, nožnu kočnicu i udobne ručke. Dobrodošao je za svu djecu do 20 kilograma. Dimenzije ploče su 290 × 115 milimetara.

Romobil je odličan izbor za najaktivniju malu djecu, koji više vole vožnju sa stilom. Vrlo izdržljivi romobili također pružaju puno zabave i dug životni vijek.

Micro Crossneck – vrhunski skiro za trike

Romobil Micro Crossneck namijenjen je tinejdžerima i odraslima s iskustvom u izvođenju trikova. Također je idealan i za početnike koji su nešto viši. Visina upravljača iznosi 91 centimetar. Izuzetno je izdržljivo prijevozno sredstvo snažne konstrukcije. Težak je samo 4,1 kilogram.

Micro Crossneck posebno se odlikuje vrhunskim tehničkim specifikacijama. Ima kotače s čeličnim felgama promjera 110 centimetara, SCS sustav kompresije upravljača, CNC obradu i odzivnu kočnicu. Označen je kao full pogodak vrhunskog romobila u skateparku.

E-Goni ES Goni S12 – električni romobil

E-Goni ES Goni S12, naziv je za električni skuter koji može postići brzinu do 25 kilometara na sat. S dometom do 20 kilometara, prvorazredni je izbor kao zamjena za gradski prijevoz. Može se preklopiti i kao takav može se pohraniti bilo gdje – u autobusu, vlaku, uredu.

Osigurava dobru vožnju i na nešto lošijem terenu. Ima velike kotače punjene zrakom. Romobil ima ručnu kočnicu s priključkom na stražnji disk. Snaga motora je 250 W. Dolazi s izuzetno kvalitetnom i moćnom litij-ionskom baterijom.

Pogodan je za odrasle i za djecu od 14., godine. Smatra se jednim od najlakših električnih romobila u svojoj kategoriji na tržištu. Težak je samo 12 kilograma. Nosivost mu je do 100 kilograma.

m

Savjeti za sigurnu vožnju romobilom

Čak i prije kupnje romobila, koji je inače izvrsno prijevozno sredstvo, važno je biti svjestan da je to dodatak i uređaj koji spada u posebna prijevozna sredstva. Isto se odnosi na koturaljke, skateboarde, role, dječje bicikle i druga slična prijevozna sredstva.

Ne smijete voziti romobil cestom namijenjenom prometu motornih vozila. Podliježu istim propisima kao i biciklisti i pješaci. Dopustite djeci da koriste romobil na nogostupima, pješačkim stazama i biciklističkim stazama, te u pješačkim i mirnim područjima.

Dobro educirajte djecu: o tome da ne smiju ugroziti, ili ometati bicikliste, ili pješake dok voze romobil. Brzina vožnje mora se kontinuirano prilagođavati uvjetima u prometu.