Biciklizam

Najljepše biciklističke rute u Hrvatskoj !

Najljepše biciklističke rute u Hrvatskoj ? Vrijeme nam ide u prilog, dani su duži i topliji i sad je pravi čas da se krene na biciklističke vožnje. Iako se često vozimo u okolici svog doma, na neke vožnje se može otići i dalje. Hrvatska je prepuna odličnih lokacija gdje se može odraditi lijepih vožnji. Vidjeti prekrasnih i slikovitih pejzaža, na samo par sata od grada u kojem živite. Prije nego krenete, provijerite da li vam nešto nedostaje od potrebne opreme.

Velebit – od Malog Alana

Najljepše biciklističke rute u Hrvatskoj? Velebit ima raznih prometnih puteva do kojih se može doći autom. Jedna od cesta koja je svakako za posjetiti biciklom je Majstorska cesta. Još jedna povijesna velebitska cesta koja je uvrštena na popis kulturnih dobara Republike Hrvatske (2007. godine).

Kako bi se skratio put do Dalmacije, 1825. g. počela je izgradnja transvelebitske prometnice na relaciji Sveti Rok – Mali Alan – Obrovac. Na toj cesti počela je samostalna djelatnost poznatoga graditelja planinskih cesta i graničarskog časnika Josipa Kajetana Knežića. Gradnja ove 41 km duge prometnice potpuno je završena 1832. godine kada je svečano puštena u promet pod nazivom Majstorska cesta.

M

Majstorska cesta je makadamska cesta koja na svom putu prolazi razne povijesne priče. Ako je istražite malo, može biti i jedna poučna biciklistička vožnja. Makadamska cesta koja gotovo da i nema prometa, tek tu i tamo se pojavi neki automobil. Grubi i fini makadam se povremeno miješaju pa treba na nekim dionicama biti oprezan.

Ova cesta je idealna za brdski i gravel bicikl i uz par ozbiljnijih uspona uglavnom je laganog tempa. Za one ozbiljnije vozače i nešto zahtjevnija za one povremene bicikliste koji ne rade redovite treninge. Potrebno je, za toplijih dana, biti adekvatno opremljen i imati dosta tekućina ukoliko planirate proći neku dužu dionicu.

Na ovoj cesti nema planinarskih domova i mjesta za okrjepu, tako da se morate ozbiljno opremiti svim potrebnim za vožnju. Birajte dane sa najmanje vjetra i prigodnim temperaturama. Idealno vrijeme je ovo doba godine jer su temperature ugodne za vožnju. Majstorska cesta je 41 km duga i možete naći kombinacije za napraviti kružnu turu ili otići do svog cilja i istim se putem vratit natrag.

Automobilom možete doći do Sv. Roka te pratiti putokaze za Majstorsku cestu do Malog Alana odakle se dalje biciklom upućujete prema morskoj strani uz Tulove grede. Kad vam je dosta, okrenite se vratite se natrag ili skrenete prema Velikom Libinju gdje se nalazi planinarsko skrovište, Tamo možete odmoriti i vratiti se natrag. Ovo je idealno vrijeme za posjet majstorskoj cesti. Svrstali smo je u najljepše biciklističke rute u Hrvatskoj

Otok Krk

Ovo je pravi izbor za ljubitelje brdskih maratonskih vožnji gdje ćete uistinu upoznati otok Krk kao brdsko biciklističku destinaciju sa lijepim pejsažima i zanimljivim stazama. Kombinacija makadamskih puteva te šumskih puteljaka idealna je za vožnju brdskim biciklom. Pregršt kombinacija za vožnju i kružne ture. Informacije u stazama možete dobiti u Bike Centru Krk.

N

Neke staze se spuštaju uz samo more gdje ćete uskim puteljcima doći do grada Krka i napraviti pauzu. Obilje raznovrsnih staza svih kategorija se krije u unutrašnjosti ovog otoka, a posebna nagrada je svakako izlazak neke staze uz samo more. Predlažemo jednodnevne i vikend izlete.

Ukoliko idete na jedan dan, potrebno je krenuti rano ujutro kako biste još u jutarnjim satima mogli krenuti na svoju biciklističku vožnju. Ova destinacija je idealna u proljeće i jesen dok je ljeti prevruće i ne preporučujemo bicikliranje osim u ranim jutarnjim satima.

Jastrebarsko

Jastrebarsko je nerijetko destinacija ljubitelja brdskog i cestovnog biciklizma. Uz glatke i dobre ceste na cestovnom biciklu možete napraviti lijepih vožnji uz jaskanske vinograde. Ako ste se odlučili na brdski bicikl onda ćete sa ceste skretati na makadamske puteve. Puteve koji se nerijetko granaju i ulaze u šumu gdje ćete po uskim puteljcima opet uzlaziti na makadam. Te uz vinograde doći do raznih planinarskih domova i restorana gdje se možete stati na okrjepu. Birajte jutro i u ovo doba godine ćete u Jastrebarskom uživati. Osam ruta u svojoj ukupnoj dužini od 250 kilometara proteže se Jaskanskim krajem.

U Turističkoj Zajednici grada Jastrebarsko možete dobit gps tragove ruta te se informirati gdje bi se vozili. Staza ima od lakših do izrazito teških i zahtjevnih pa će tako za svakog biti po nešto. I dok je lagana ruta idealna za nedjeljnu obiteljsku vožnju, srednje teške rute u prosjeku su dužine oko 25 kilometara i sa sobom nose podosta zanimljivosti.

Vožnje po teškim rutama odabrat će oni iskusniji biciklisti jer su dužine od 40 do 50 kilometara dok se pojačan oprez i iznimna pripremljenost očekuje na super teškoj ruti čija kilometraža od gotovo 55 kilometara na prvu i ne odaje svu njezinu težinu!

Trogir

Ako ste ljubitelj cestovne vožnje i Istru ste već prošli, onda je vrijeme da se zaputite u Dalmaciju. Predlažemo Trogir kao mjesto boravka gdje ćete naći i bike friendly hotele te osoblje koje će vas uputiti na neke lijepe vožnje. Magistralnom cestom ćete doći do nekih prometnica gdje promet nije gust i tamo nastavljate svoju vožnju. Iz Trogira ako se zaputite prema Boraji, cesta je prekrasna i relativno malo prometna.

Pogledi su za pamćenje i vrijeme nerijetko bude toplo i prikladno za vožnje u ovo doba godine. Ako se odlučiti u smjeru Splita, možete biciklom od Trogira se zaputiti prema Malački, prijevoj na zapadnoj strani planine Kozjaka, visok 477m. Vidikovac na Malačkoj ima pogled na Split, Kaštele i otoke.

Lijepa nagrada za jedan ozbiljniji uspon za povremene rekreativce. Kada prođete prijevoj, nastavljate prema zaleđu županije koji obiluje relativno mirnim i lijepim cestama idealnim za cestovni biciklizam. Za cestovnu vožnju u okolici Trogira svakako predlažemo vikend, jer je put relativno dug pa ćete jedino tako imati vremena za otkriti čari Dalmacije i cestovnog bicikliranja.

Zelina – Bregdown

Najljepše biciklističke rute u Hrvatskoj ?Jedna staza i zabava za cijeli dan. Sveti Ivan Zelina krije jednu pravu biciklističku stazu za one željne adrenalina, skokova i jurnjave po posve uređenim terenima. Možemo slobodno reći da je to jedan pravi bike park i mali raj za one koji u tome uživaju. Ekipa iz Bregdown kluba je stvarala ovu stazu godinama i svake godine ona dobiva nove elemente. U svega nekoliko stotina metara visine krije se nešto manje od pet kilometara staze na kojoj možete brusiti svoju spretnost i isprobati zavoje sa nagibom, skokove te izrazito zahtjevne tehničke terene.

Većina segmentata ima dva izbora pa tako oni koji ne žele, mogu odabrati lakši put dok ne budu spremni na izazovnije segmente. Staza se spušta gotovo u sami centar Zeline odakle se po asfaltnoj i makadamskoj cesti penjete opet na start staze.

Ponekad ekipa iz Bregdown kluba organizira “open day”. Tada na stazu dolazi više ljudi te postoji organizirani prijevoz za one koji ne vole penjanje, ali rado bi se sjurili niz uređenu bike stazu. Ovo je svakako jednodnevni izlet za sve koji žive u blizini. Dok će ostali moći potražiti jedan od privatnih ili hotelskih smještaja u Zelini tokom cijele godine.

Sveti Martin na Muri

Idealan opušteni biciklistički vikend vas može odvesti i u Sveti Martin na Muri. Gdje ćete uz relativno niske cijene smještaja provesti pravi rekreativni biciklistički vikend. Ovdje je naglasak na zelenilu, pašnjacima, livadama i svojevrsnom zenu. Gdje se po blagim i umjerenim makadamskim putevima lagano krećete prekrasnim krajem.

Predlažemo svakako vikend izlet. Ako dolazite u petak, pripremite rutu za subotu koja može trajati cijeli dan. Bez previše visinskih razlika, ova vožnja će biti pravo upoznavanje međimurskog kraja koji je uistinu opuštajuća terapija u vrijeme kad nam to stvarno treba. Smjestila se u najljepše biciklističke rute u Hrvatskoj

Veliki izbor ruta se krije u sklopu ove županije i dostupne su svima. Međimurje je pogodno za sve vrste bicikala, od brdskih do cestovnih. Ukoliko se odlučite na brdski bicikl, moći ćete odabrati rute koje će vas voditi po makadamskim putevima, a dočekat će vas prijateljski te nećete imati potrebe za pretjeranim oprezom jer tehnički zahtjevnih segmenata osim šljunka gotovo da i nema.