Rolanje, skateboarding

Kako odabrati role za djecu?

Kako odabrati role za djecu? Rolanje već dugo nije samo zabava, već aktivnost koja će vas održavati aktivnim. Obucite i pokrenite role, jačajte srce, noge i ostale mišiće tijela. A isto vrijedi i za naše najmlađe članove obitelji – djecu. Pritom je važno uzeti u obzir njihove jedinstvene sposobnosti.

Kada je pravo vrijeme za rolanje, ovisi o svakom pojedinom djetetu. Bez obzira na to, svakom djetetu trebaju prikladne role za svoje prve metre. Prilikom kupnji rola, mnogi se roditelji pitaju kako odabrati odgovarajuće za svoju djecu. Stoga pri njihovom odabiru, moramo obratiti pažnju na neke važne čimbenike.

Podesive role za djecu – garancija su uvijek prave veličine rola

Kako odabrati role za djecu? Prava veličina rola presudna je za udobno i sigurno rolanje vašeg djeteta. Važno je da one ne budu premale, ni prevelike, jer time ne samo da riskirte dosadne natiske prstiju, već i brojne ozljede. No, s obzirom da dječja stopala još uvijek rastu, roditelji se često suočavaju s dilemom koju veličinu koturaljki odabrati, kako bi ih dijete što duže koristilo.

m

Naime, rješenje nije u tome da djetetu kupite dvije veličine veće role, već se odlučite za fleksibilne role, koje su nam danas dostupne u širokom asortimanu rola različitih proizvođača.

Njihova glavna prednost je što dopuštaju podešavanje veličine do 4 znamenke, tako da djeca mogu dulje vrijeme koristiti kvalitetne role.

Kupnjom kvalitetnih podesivih rola sigurno ćete dobiti najbolji omjer cijene i kvalitete. Ali ako ovome dodamo još nekoliko godina bezbrižne kilometraže, pogodit ćete u potpunosti.

š

Podesiva veličina kotača i odabir ležajeva

Kotači su jedini kontakt rola s podlogom, pa igraju vrlo važnu ulogu pri rolanju. Međusobno se razlikuju u dimenzijama i tvrdoći. Veći kotači su brži, ali potrebno je uzeti u obzir da to otežava održavanje ravnoteže i manje smo spretni.

Neke fleksibilne role za djecu također omogućuju podešavanje veličine kotača, što znači da ih možete zamijeniti i postupno povećavati njihovu veličinu. Kada su kotači veći, to znači i dulju šasiju, što nekome s malom nogom može brzo postati zamorno. Kotači se također razlikuju po svojoj tvrdoći. Mekši pružaju bolje prianjanje, ali se brže troše, pa ćete ih vjerojatno morati češće zamjenjivati.

Ležajevi omogućuju bržu i glatku vožnju, ali samo ako su dovoljno kvalitetni. Većina fleksibilnih dječjih rola ima sustav ABEC koji je dostupan u rasponu od 1 do 9. Veći brojevi označavaju glađe i brže okretanje kotača.

h

č

Kočioni sustav rola

Većina fleksibilnih rola za djecu danas ima četiri kotača, i jednu kočnicu koja na kraju ima izdržljivu zaustavljivu gumu. Pogrešno je vjerovati da je kočnica uvijek na desnoj nozi. Ona se postavlja individualno u skladu s djetetovim preferencijama, a općenito se smatra da ih dešnjaci montiraju na desnoj roli, a ljevaci na lijevoj strani.

Bez obzira na to, presudno je da je kočnica izrađena od najkvalitetnijih i trajnih materijala, i da se guma kočnice može zamijeniti kad god se istroši.

C

Zamjena pojedinih djelova kotača

S obzirom na to da ćete podesive role koristiti dulje od godinu dana, morate imati na umu da se i one mogu oštetiti. Stoga također morate obratiti pažnju na to da su određeni dijelovi kotača zamjenjivi, bez obzira jesu li kočnice, kopče ili vijci. Na ovaj način nećete morati baciti kotače, ako se bilo koji od dijelova ošteti, ali možete ih jednostavno zamijeniti.

Rolanje je djeci zabavno i društveno, ali samo ako pruža potpunu udobnost i sigurnost. U tome važnu ulogu ima ispravan odabir rola, koje moraju biti sigurne, izdržljive, stabilne i udobne. Odabir najjeftinijih modela stoga nije uvijek najbolji izbor. Umjesto toga, u raznolikoj ponudi odaberite kvalitetne dječje fleksibilne role, koje će dijete moći koristiti duži niz godina. I naravno, ne zaboravite na svu potrebnu zaštitnu opremu, poput štitnika i kaciga.

k