Trčanje

GDJE DANAS TRČATI?

Gdje danas trčati? Puna dojmova iz Kenije i predivnih staza za trčanje, shvatila sam da ni u Hrvatskoj nije loše. Mi ovdje imamo toliko predivnih, neistraženih staza koje samo čekaju nove trkače. Ja sam se malo bolje upoznala sa zagrebačkim stazama u vrijeme kada smo svi morali sami trenirati pa su dugačke kilometraže zahtijevale novi način zabave.

h

Morala sam zamijeniti pričanje s klupskim kolegama sa samostalnim istraživanjem novih puteva. Zapitala sam se, gdje danas trčati? Začudila sam se koliko zapravo, kao trkačica, malo znam o mjestima na kojima se može napraviti dosta dobar trening.  Kako bi i vama bilo zabavnije, možda baš u ovim prijedlozima pronađete mjesto na kojem niste bili.

Rakitje

Prvo otkriće za vrijeme lockdowna. Jezero Rakitje nalazi se na putu iz zapadnog dijela grada prema Svetoj Nedjelji. Oko jezera se nalazi veliki šljunčani krug odličan za trčanje. A pogled? Od svuda se proteže predivan pogled na jezero i na šumu uokolo.

Zelena magistrala

Vjerojatno svi znaju gdje se mogu raditi brdski treninzi na Sljemenu (Puntijarka, Leustekova staza…). Ali ako želite napraviti brzi brdski trening po cesti, a da ne bude predugo, Zalena magistrala je idealan izbor. 4,5 km uzbrdo od Konzuma u Gajnicama do početka ulaska u šumu za planinarski dom Glavica. Kratko i slatko. Po putu se može ući i na put za slap Sopot, također jedan od dragulja Sljemena.

Jezera Savica

Imamo nešto i na istočnom dijelu grada. Moram priznati da prije korona krize nisam nikad bila ovdje, a živim više od 20 godina u Zagrebu. Putići oko jezera nisu najduži ili najbolji za brzo trčanje, ali ako imate lagani jogging i želite ga odraditi u lijepom okruženju, ovo je definitivno mjesto za to.

Tuškanac

Oaza u centru grada. Put kojim se trči zove se Dubravkin put. Šljunčana stazica koja vodi od garaže Tuškanac prema gore laganom uzbrdicom, odlična za opuštenu atmosferu i odmak od gradske žeže.

Lungomare

Ova staza se nalazi u Opatiji i ako planirate trkački day trip, ovaj put je nešto što ne bi trebalo zaobići. Jedna od ljepših staza na kojima sam trčala, valovito je i zavojito, ali toliko predivnih pogleda pruža da ni 20 km ne bude dosadno. Osim ovih tu stazica, naravno uvijek dolaze u obzir i neotkriveni putići Maksimira, Jaruna, dijelovi nasipa…

Ali gdje god trčali, važno je uživati u onome što radite, uživati u prirodi oko sebe, u zvuku ptica, u svemu što vas okružuje. I ne morate biti u Keniji da bi iskusili lijepa mjesta za trčanje, jer vjerojatno se neko od njih nalazi tik do vašeg doma.

Ako još niste postali trkač, nadam se da će vas neko od ovih predivnih mjesta potaknuti na novu avanturu. Važno je samo krenuti, a kad jednom krenete, trčanje će vas uvesti u svijet za koji prije niste ni znali. Svijet pun predivnih ljudi, iskustava, novih postignuća i sreće. Baš kao što kaže Intersportov slogan #trčanjenaspovezuje. I stvarno nas povezuje, s drugima, ali i sa samima sobom. Zato si dopustite nešto novo i uronite u trkački svijet.