Planinarenje i alpinizam

Zimska obuća za ljubitelje planinarenja

Zimska obuća za ljubitelje planinarenja. Za planinarenje zimi, ključna je dobra priprema. Planinarenje i planine su dobra motivacija da ostanete aktivni zimi. Međutim, zimski uvjeti u planinama su nešto sasvim drugačiji, nego u toplim danima, a ugodna ljetna odredišta mogu postati vrlo zahtjevna u jesensko-zimskim danima. Stoga je potrebno planirati zimsku turu, a prije svega biti dobro opremljeni i obuveni. Planinarske cipele moraju sezati preko gležnjeva, jer nam to pruža dodatnu potporu i štiti gležnjeve od mehaničkih ozljeda i uganuća. Potplat mora biti rebrast, izrađen od kvalitetne gume i krut, tako da se ne savija pod opterećenjem, što čini korak sigurnijim.

Za Planinarenje je potrebna različita obuća

Svakako je važno da su planinarske cipele vodootporne, posebno za planinarenje zimi. To znači da imaju dodanu membranu koja ne pušta vodu u cipelu i odvodi vlagu prema van. Iznad svega, moraju biti udobne i lagane. Stoga se preporučuje isprobavanje što više različitijih modela, koji se razlikuju u širini, visini, težini. Također moramo znati osnovnu svrhu korištenja planinarskih cipela ili terena na kojima ćemo ih koristiti. Za normalan izlet u prirodu, prilikom hodanja po ravnom terenu, ne trebaju nam teške planinarske cipele s tvrdim potplatom. Za pohode u više planine, gdje susrećemo kamenje, vrlo su važne jače i više cipele s čvrstim potplatom.

Kako pravilno odabrati cipele?

Kada uspoređujemo cipele, uvijek isprobamo obje cipele, jer kod većine ljudi duljina stopala varira za pola broja do jednog broja. Cipele isprobavamo pred kraj dana, kada su nam noge umorne i natečene, jer će u tom stanju često biti u planinarenju. Testiramo cipele sa sličnim čarapama koje ćemo i inače koristiti kasnije na planinarskim rutama. Odaberite samo jednu čarapu, ne više dvije, tri, kao što je to ponekad bio slučaj. U tu svrhu čarapama posvećujemo istu pažnju kao i cipelama, a odabiremo kvalitetne čarape koje imaju ojačanu površinu pete i nožnih prstiju.

Današnje planinarske cipele izrađene su ili od modernih i laganih materijala, ili su u potpunosti izrađene od kože, ili su izrađene od kombinacije materijala. Kožne cipele su definitivno nešto teže. Koža zahtijeva posebno održavanje, potrebno ju je redovito impregnirati, ali uz pravilnu njegu sigurno će dulje trajati i otpornije su. Cipele izrađene od modernih materijala su lakše, osjetljivije na oštre stijene, a posebni materijali pružaju dobru prozračnost stopala i zaštitu od vlage.

k

Još veći izbor obuće za planinarenje pronađite na našoj web stranici.