Trčanje

Top 10 trail tenisica za trčanje za sezonu 2020

Top 10 trail tenisica za trčanje za sezonu 2020. Trčanje ne prestaje kad se nakupe oblaci. Čak ni kad zahladi, ni kad se spusti magla, ni kad pada snijeg, svako godišnje doba nosi svoje čari – vrijeme je lijepo i kad nije sunčano! Uz dobru odjeću i obuću uživat ćete bojama krošanja, mirisu lišća na stazi i svježini jesenje kiše. Predstavljamo 10 tenisica koje su dorasle svakom izazovu, vaš je zadatak samo da odolite zavodničkom šaputanju kauča i dekice. (Poslije trčanja će biti još ugodniji ?)

Trail tenisica: Adidas Terrex Agravic Tr Gtx

Staza je mokra? Pada kiša? Pa što onda? Ova verzija poznatog modela Agravic štitit će vaša stopala i na mokrim, blatnim i skliskim stazama kroz šumu. Gornji je dio izrađen od mrežastog materijala, laganog, ali vrlo izdržljivog i otpornog na grebanje. Na izloženim je mjestima dvostruko ojačan, kako bi zaštitio vaše stopalo od udaraca i materijala sa staze, a u njega je ugrađena i prozračna, ali vodonepropusna GORE-TEX membrana. Kvalitetne vezice, koje ćete lako i brzo učvrstiti, te ergonomski dizajniran jezik drže nogu čvrsto na mjestu, čak i na zahtjevnim terenima, gdje neravnine predstavljaju poseban izazov za  stabilnost stopala.

Potplat je izrađen od već poznate i dokazano učinkovite Adidasove EVA pjene. Koja je meka i elastična pa će ublažiti grube udarce o svaku vrstu tla.  Za dizajn i materijal donjeg dijela potplata pobrinuo se Continetal s tehnologijom Traxion, pa je kombinacija kvalitetne gume i optimalnog razmještaja čepova ono što drži vaša stopala čvrsto na zemlji…ili nekoj drugoj vrsti trena. Tvrd, ali fleksibilan potplat ne boji se skliskog kamenja i korijenja. Već od prvog časa primijetit ćete karakterističan „ljepljiv“ osjećaj koji ulijeva povjerenje. Svoju izdržljivost potplat će pokazati i dokazati i na tvrđim i zahtjevnijim podlogama.

Jedina loša vijest je da više nemate izgovora za odgađanje treninga, Agravic je spreman na sve!

Trail tenisica: Adidas Terrex Two Gtx

Nema stajanja ni uz Terrex Two! Još jedan model koji će vas natjerati kroz šumu i po kiši, magli i jutarnjoj rosi, kroz lokve i kaljuže. Terrex Two nudi siguran korak i tamo gdje biste mu se najmanje usudili nadati. Gornji dio, elegantan, ali obogaćen svijetlim detaljima koji poboljšavaju vidljivost. Izrađen je od prozračnog i fleksibilnog mrežastog materijala ojačanog na posebno izloženim mjestima, kako bi vaši prsti i rubovi stopala bili zaštićeni. Prozračna  GORE-TEX  membrana će i u vrlo mokrim uvjetima spriječiti ulazak vode. U odnosu na prethodnika, prednji dio je kod ovog modela proširen, da bi vašim prstima bilo udobno i nakon duljeg trčanja. Sistem vezivanja vrlo je jednostavan, ali učinkovit, pa ćete bez muke savršeno učvrstiti tenisicu.

U potplatu nalazimo noviji Adidasov materijal, Lightstrike. Prvotno osmišljen za košarkaške tenisice, ističe se svojom lakoćom (lakši je od Boosta) i izvrsnim odzivom na terenu. Donji dio potplata, s potpisom Continentala, posebno je dizajnirana mješavina gume. Kako bi tenisice dobro držale i u mokrim uvjetima, pa vas ne mora plašiti ni vlažan kamen, ni korijenje. Čepovi su poprilično razmaknuti kako se na potplatu ne bi nakupljalo blato ili mokro lišće.
Terrex Two će izdržati vaš ritam i na dugim stazama, dajte im priliku!

Trail tenisica: Asics Gel Fujitrabuco 8 G-TX

Pogledajte ih samo kako se kočopere! Jedva čekaju da ih povedete na avanturu i da vam pokažu što sve mogu.  Ovaj je model namijenjen trkačima sklonim pronaciji i stabilizirat će vaš korak na stazama svih profila. U gornjem dijelu krije se GORE-TEX membrana koja djeluje vodoodbojno i štiti vaše stopalo od materijala sa staze. A integrirani reflektirajući elementi učinit će vas uočljivim i u mraku. (Ne bojte se da će ih prekriti blato, tu je i tehnologija MUD GUARD da spriječi nakupljanje prljavštine i blata!). Na gornjem dijelu nalazi se i poseban džepić u koji možete ugurati vezice da ne zapinju o grančice i trnje.

U odnosu na prethodnu verziju, promjena se vidi upravo u gornjem dijelu (više mrežastog materijala za bolju prozračnost). Dok je donji dio tenisice uglavnom isti kao i na modelu 7. Pronaciju sprječava tehnologija DYNAMIC DUOMAX, koja je pod kutom ugrađena u potplat.  Potplat je  izrađen od lagane pjene FLYTEFOAM i poznatog Asicsova GEL-a koji će se pobrinuti za amortizaciju udaraca. Donji dio potplata izrađen je posebne mješavine gume Asics GRIP. Čija je funkcija osigurati izdržljivost i dobro držanje i na mokrim terenima.  Dio potplata je i Rock Protection Plate. Pločica koja štiti od oštrog kamenja koje bi kroz meku gumu i pjenu moglo zaprijetiti vašem stopalu. Asics ima odgovor na sve!

Trail tenisica: Hoka One One Speedgoat 4 Gtx

Hoka One One uvijek plijeni pažnju debelim potplatima. Ni Speedgoat 4 GTX nije iznimka.  U punašnom, ali nevjerojatno laganom potplatu se nalazi nova EVA pjena koja ublažava udarce, ali nudi i jako dobar odziv. Iako puno materijala stoji između vašeg stopala i tla, potplat je vrlo fleksibilan, pa nećete izgubiti osjećaj za podlogu. Za dobru biomehaniku trčanja tu je Meta-Rocker, dizajn koji sve elemente potplata postavlja tako da podržavaju pravilne pokrete u svakoj fazi koraka. Vibram Megagrip potpisuje donji dio potplata, što znači da ćete ostati na nogama i na skliskim površinama, bez obzira na nagib. Valja istaknuti da je prednji dio malo proširen u odnosu na stariju verziju, kako bi tenisice bile još udobnije.

Gornji dio izrađen je od mrežastog materijala i GORE-TEX membrane, koji ne dopuštaju ulazak vode. Ali su zbog specijalne tehnologije prozračni i lagani pa vam ni u toplijim uvjetima neće biti prevruće. 3D-oblikovani umetci osiguravaju dodatnu stabilnost stopala. A novi, specifično oblikovan jezik odbija vodu i nudi više prozračnosti. Gladak materijal gornjeg dijela ne dopušta se na tenisicama nakupi blato, čak i ako zagazite u gadnu kaljužu. Možda ćete u prvom momentu imati osjećaj da ste obuli oblake. Ali čim izađete na stazu postat će vam jasno da nije riječ o paperjastim mimozama, tu ozbiljno grmi i sijeva!

Trail tenisica: Mizuno Wave Daichi 5 Gtx

Uhvatite novu verziju Mizuno Wave Daichi 5 GTX i prosurfajte stazom…a čak nećete ni smočiti noge. Za to će se pobrinuti osvježen gornji dio, izrađen od mrežastog materijala u kojemu se nalazi vodonepropusna, ali prozračna GORE-TEX membrana. Na izloženim je mjestima gornji dio posebno ojačan, pa će zaštititi vaše stopalo na svim vrstama terena. Da pokreti vaših nogu u svakoj fazi koraka budu pravilni i sigurni, brine se tehnologija Dynamotion Fit –. kad zavežete tenisicu, to je to, vaše će stopalo biti potpuno stabilno.

Istu stabilnost i izdržljivost s pravom možete očekivati od potplata, u kojem se nalazi već poznata Wave tehnologija. Valovita pločica koja poput opruge amortizira udarce vašeg stopala o tlo. Ova je pločica ugrađena u materijal nazvan AP+, koji je odgovoran za superiornu amortizaciju i udobnost. U kombinaciji s Wave pločicom, tehnologija XtaRide omogućuje veliku pokretljivost. Brzu adaptaciju na različite uvjete, čak i kad je teren vrlo neravan, a pritom se ne kompromitira stabilnost stopala. Donji dio potplata izrađen je u suradnji s Michelinom i nudi odlično prijanjanje u svim uvjetima. Čepovi su dovoljno gibljivi da spriječe nakupljanje materijala sa staze.
Loša vijest za one koji rado kupuju nove tenisice – ove dugo nećete morati mijenjati!

Trail tenisica: Nike Pegasus Trail 2

Pegasus vam nudi krila za let, ali i meko i sigurno slijetanje!

Vrlo elegantne vanjštine i čistih linija, ovaj model biste na prvi pogled svrstati  među cestovne tenisice. Iako ga mirno možete nositi i na cesti, jer mu je potplat izrađen od nove React pjene koja nudi mekoću i responzivnost,  Pegasus Trail 2 ima i zube:  čepovi na donjem dijelu gumenog potplata su raspoređeni tako da na peti i prstima grip bude najbolji. Na jačim uzbrdicama i nizbrdicama upravo ova karakteristika je najbitnija. U ovome potplatu uopće nema Zoom Air komore niti zaštitne pločice. Ali je zato sloj React pjene vrlo izdašan, pa se ne morate bojati da ćete na grubom terenu ozlijediti stopalo.

Gornji je dio izrađen od prozračnog , glatkog mrežastog materijala koji odbija vodu. Na prednjem dijelu, koji je proširen kako bi prsti imali više mjesta, nalazi se gumeno ojačanje koje ih štiti od udaraca.  Vaš će gležanj nježno obujmiti meke  „gamaše“ koje  će spriječiti da vam u tenisice upadaju kamenčići i mrvice sa staze. A obuvanje će vam olakšati traka na petnom dijelu. Jezik, izrađen od istog mekog materijala, zašiven je za gornji dio, da se ne bi previše pomicao tijekom trčanja.  Srednji dio  tenisice je čvrst i osigurava vaš korak  i pri prelascima s jedne vrste terena na drugu. Upravo je to najbolja strana ovih tenisica: svestranost.

Salomon Speedcross 5 Gtx

Ako tražite prikladno oružje za pokoravanje staza u prirodi – našli ste ga. Čistih linija i glatkog gornjeg dijela, odmah Speedcross odmah daje na znanje da se radi o vrlo kvalitetnoj, robusnoj tenisici koja doista može smrviti svaku prepreku. Gornji dio je minimalistički uredan, čvrst i precizno oblikovan, kako bi vam nakon zatezanja Quicklace vezica pružio udobnost i stabilnost. Nova GORE-TEX konstrukcija odbija vodu i blato, a prednji dio je osobito ojačan kako biste i na najgrubljim stazama bili sigurni. Stražnji dio je mekan iznutra, ali vrlo čvrst izvana, te nešto viši nego kod prethodnog modela te bolje štiti Ahilovu tetivu.

Za amortizaciju udaraca brine se integrirani, izvana gotovo neprimjetan potplat: iako je namijenjena normalnom obliku stopala, Speedcross je meka, ali vrlo stabilna tenisica.

Donji dio potplata je redizajniran i u usporedbi s prethodnim modelom lako je uočiti drukčiji oblik i raspored čepova: veći su, ali rjeđe raspoređeni, što rezultira još boljim držanjem terena i manjim nakupljanjem materijala na potplatu. I sam je materijal, Contagrip TA, malo drukčiji, te ostavlja „ljepljiv“ dojam i svoje će kvalitete najbolje pokazati na blatnom i mokrom terenu ili mekom snijegu. Usprkos tome što će se Speedcross pristojno ponašati i na asfaltu – šteta je materijal ovakve kvalitete ostaviti na cesti.