Planinarenje i alpinizam

McKinley Kodiak vreća testirana u jamskom sustavu Crnopac

McKinley Kodiak vreća testirana u jamskom sustavu Crnopac. Poznato je da višednevni boravci u prirodi i u planinama zahtijevaju kvalitetnu opremu. Za ugodno i sigurno iskustvo prilikom često zahtjevnih aktivnosti na otvorenom. Ova činjenica posebno je važna za speleologe, koji svoja istraživanja provode ispod površine zemlje. U vrlo zahtjevnim i najčešće ekstremnim uvjetima kojima podvrgavaju svoje tijelo. Speleologija je znanstveno sportska djelatnost istraživanja špilja i jama. A speleolozi su osobe obučene za svladavanje vertikalnih i horizontalnih podzemnih objekata u svrhu istraživanja i valorizacije podzemlja. Često nas pitaju u različitim krugovima; pa zašto vam je potrebno izlagati se tolikom riziku? U tami i hladnoći, u čemu je tajna vašeg ekstremnog hobija?

Iako je je to mnogima neshvatljivo, tajna se krije u neizmjernim ljepotama koje se kriju ispod površine zemlje, ogromne dvorane sa najrazličitijim oblicima i morfologijom koju je oblikovala Zemlja kroz stotine tisuća godina. Sve što je vidljivo na površini svoje uzroke nalazi u podzemlju. Osim toga, posebnu gotovo mističnu draž bavljenja speleologijom predstavlja trenutak kada speleolozi prvi put pronađu i istraže jamu ili špilju sa sviješću kako nikad u Zemljinoj povijesti ljudska noga nije kročila u pronađeni objekt. Osjećamo se pri tom kao istraživači iz nekih davnih vremena ili pak suvremeni istraživači nepoznatih svemirskih prostranstava. Kako bismo uspješno prebrodili sve prepreke i naše tijelo adekvatno prilagodili svim uvjetima kojima se izlažemo prilikom istraživanja, potrebno je umanjiti sve potencijalne rizike koji se odnose na spremnost našeg tijela za naporne izazove.

Pravilan odmor između napornih aktivnosti

Jedan od najvažnijih aspekata sigurnog planinarenja i speleologije je svakako pravilan odmor između napornih aktivnosti. Odmor se prvenstveno odnosi na dobar san koji je potreban za oporavak te daljnje napredovanje i istraživanje. Speleolozi puno vremena provode razgovarajući o prikladnoj opremi potrebnoj za boravak u prirodi. A kvalitetna vreća za spavanje predstavlja jedan od ključnih komada opreme. Vreća za spavanje loše kvalitete uzrokuje umor i manjak koncentracije. Za ekstremne uvjete u kojima se nalaze speleolozi prilikom svojih istraživanja.

HPD Željezničar u 2020. godini obilježava 70 godina postojanja

HPD Željezničar u 2020. godini obilježava 70 godina svoga rada i postojanja. Te uz tu obljetnicu speleološki odsjek HPD –a Željezničar sudjeluje u zajedničkoj aktivnosti pod nazivom „Put ekspedicionizma“. Koji predstavlja zajednički napor svih sastavnica našeg planinarskog društva za pothvatima kojima obilježavamo postojanje jednog od najstarijih i najvećih planinarskih društava u Republici Hrvatskoj. U tom slavljeničkom ozračju, početkom 2020. bili smo u prilici stupiti u kontakt sa Intersportom. Kao jednim od najvažnijih i najvećih dobavljača opreme za planinarenje u Republici Hrvatskoj. Predstavnici Intersporta brzo su prepoznali značaj naše ekspedicije te su spremno ponudili nekoliko proizvoda koji po karakteristikama odgovaraju uvjetima u kojima boravimo. Radi se o vreći za spavanje poznatog proizvođača Mckinley Kodiak -5 te McKinley TREKKER M 25 LIGHT, madrac na napuhavanje.

Nažalost nismo mogli utjecati na pojavu pandemije COVID 19 te smo bili prisiljeni na neko vrijeme #ostatidoma radi prevencije i sigurnosti. S prvim mjerama popuštanja popustili smo i mi speleolozi iz HPD Željezničara te smo se uputili na jedan od najzahtjevnijih speleoloških terena. U područje Crnopca na jugoistočnom Velebitu, poznatom po zahtjevnom krškom terenu te najvećem jamskom sustavu Crnopac. Koji je spektakularnom akcijom izvedenom u ljeto 2019. dobio povlašteno 90 mjesto najdubljih i najduljih jamskih sustava u svijetu. Potencijal je za spajanje novih kilometara time se otvorio za desetljeća budućih istraživanja. Kao što smo napomenuli u takvim uvjetima potrebno je imati kvalitetnu opremu a u ovom slučaju vreću za spavanje. Iako su temperature s dolaskom proljeća počele rasti u planinama, bez obzira na godišnje doba treba računati na nešto niže temperature.

Karakteristike Mckinley Kodiak vreće

Prilikom dolaska na parkiralište s automobilima odlučili smo prvu noć spavati na otvorenom  kako bismo po prvi puta ispitali karakteristike spomenute Mckinley Kodiak vreće. Radi se o modernoj vreći za spavanje koju odlikuje svestranost a izrađena je od umjetnog materijala i punjenja. Primjerena je za temperature sve do -25 stupnjeva celzijusa. Opremljena je s termalnom kapuljačom, termičkom zaštitom u području nogu i pokrivalom za obraze a nudi mogućnost kombiniranja dvije vreće. I zaista, spavanje pod vedrim proljetnim nebom bilo je ugodno te smo  zajedno sa podlogom za napuhavanje zaboravili da ležimo na tvrdom kamenom šljunku. Tijekom noći zapuhao je i jači vjetar ali spomenute funkcionalnosti vreće koja u sebi ima integrirano pokrivalo za obraze s lakoćom je riješilo problem.

Uz jutarnju kavicu komentirali smo karakteristike i zaključili kako je vreća idealna za ekstremne uvjete. Koji se nalaze unutar speleoloških objekata, gdje stalna temperatura od cca 4 stupnja. Sa konstantnom velikom vlažnošću savršeno odgovara našim potrebama. Zajednička je odluka donesena: vreća McKinley Kodiak -5 postaje službena vreća za istraživačke ekipe u jamskom sustavu Crnopac. Dodatnu potvrdu vezano uz vlažnost unutar speleoloških objekata dobili smo drugu noć spavanja na otvorenom, kad nas je nenajavljena kiša iznenadila usred noći. Obično takva situacija predstavlja problem za one koji spavaju izvan šatora. Ali bez obzira na kišu u McKinley Kodiak vreći ostali smo suhi. A toplina je zbog sintetičkog punjenja bila na razinama garantiranim specifikacijama vreće.

Ekipe istraživača će u jami boraviti više dana a ova vreća će im pružiti visok stupanj komfora i topline bez obzira na uvjete. Ovom prilikom se iskreno zahvaljujemo Intersportu koji je, prepoznavši značaj speleološke ekspedicije HPD Željezničara „Put ekspedicionizma“ postao njezin dio te se nadamo i budućoj uspješnoj suradnji.

Josip Dadić, instruktor speleologije, HPD Željezničar