Fitnes

Kada vježbamo kod kuće, obično započinjemo trening uz pomoć vlastite težine. To su vježbe koje svi znamo; zgibovi, trbušnjaci, čučnjevi, iskorak … Ove vježbe uglavnom uključuju veće mišićne skupine. Ako se izvode sustavno barem tri puta tjedno, u trajanju od najmanje 30 minuta, moći ćemo njima održati zdravlje i opću kondiciju. Kad želimo poboljšati zdravlje, povećati snagu i oblikovati svoje tijelo, dobra je ideja korištenje različitih rekvizita.

Lopta za trening

U početku je najbolje odabrati veliku loptu, koja nam omogućuje jačanje mišića cijelog tijela u nestabilnim i otežanim okolnostima. Najčešće se lopta diže, spušta, gura ili baca. To može posebno poboljšati snagu leđnih mišića i zdjelice, koji su kasnije ključni za teže nivoe treninga.

Slične vježbe mogu se izvoditi i s težom loptom, koja omogućava izvođenje sličnih vježbi, ali zbog svoje specifičnosti, trening s težom loptom je puno zahtjevniji.

Elastične trake

Neizostavni rekviziti su elastične trake i ostali dodaci koji stvaraju otpor, koji prisiljava mišiće da svladaju veću silu i tako razvijaju veću snagu. Prilikom vježbanja s njima, su sile na uključene mišićne skupine na početku pokreta najmanje, a povećavaju se prema kraju pokreta. Sa ovog stajališta, trake su također dobre za razvoj intramuskularne koordinacije i za skladno djelovanje mišićne skupine agonista i antagonista.

Ručke i utezi

No, kako bi razvili maksimalnu snagu, najbolje je odabrati klasične ručke i jednostavne utege. To je trening s opterećenjima, koji se izvodi pomicanjem u različitim smjerovima. Prilikom treninga sa utezima vrlo je važno pravilno izvoditi vježbe, jer bi se u protivnom mogli ozlijediti. Trening opterećenja izvodimo samo kada smo u dobroj kondiciji, i kada barem tri mjeseca redovito radimo treninge snage.

Girje

Girje; utezi s ručicom koji omogućuju izvođenje zahtjevnih dinamičnih vježbi, jer težina slobodno fluktuira dok se kreće od početnog do krajnjeg položaja pokreta. Koriste se pri uobičajenim fitness treninzima, ali i pri određenim pilates vježbama, a posebno pri aerobnim aktivnostima.

Trake za trening

Trake za trening s ručkama su rekviziti koji omogućuju opterećenje cijelog tijela. Kod ovakvog treninga sile djeluju na tijelo duž cijelog kinetičkog lanca. Vježbanje s njima izuzetno je učinkovito za tzv. stabilizatore tijela – to su mišići koji vode računa o dobrom držanju tijela pri sjedenju, stajanju, hodanju i trčanju. S ove točke gledišta, oni su neophodan rekvizit za vježbanje.