Fitnes

Odlazak u teretanu može biti uzbudljivo i izazovno iskustvo, ali je svakako korak prema zdravijem i aktivnijem životu. Prvi pogled na tisuću i jedan uređaj, mnoštvo raznih dodataka i nastavaka, te isklesane i usredotočene vježbače, mnoge može uplašiti. I sasvim je normalno da kao početnik ne znate odakle krenuti i što očekivati. Uz pozitivan pristup, malo motivacije i pravo vodstvo možete brzo krenuti s dobro osmišljenim i prilagođenim treninzima. Oni su ti koji će otvoriti vrata ostvarenju vaših sportskih ciljeva. Za vas smo pripremili nekoliko savjeta koji će vam sigurno barem malo olakšati početak.

Prije nego što odete u teretanu

Postavite svoje ciljeve: Što želite postići fitnessom? Mršavljenje, povećanje mišića, bolja kondicija? Jasni ciljevi pomoći će vam u odabiru vježbi, i održati vas motiviranima. Pritom je važno započeti polako i postupno povećavati intenzitet vježbanja, te tako dati tijelu dovoljno vremena da se navikne na novu rutinu.

Pronađite pravu teretanu za sebe: provjerite obližnje fitness centre online, pročitajte recenzije i mišljenja, provjerite cjenike. A zatim odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

Obavezna oprema u teretani

Za početak će vam trebati samo nekoliko osnovnih stvari, ali s vremenom možete prilagoditi i nadograditi svoju odjeću, opremu i obuću kako bi odgovarali vašim potrebama i vrsti treninga.

  1. Udobna sportska odjeća

Odaberite odjeću koja omogućuje opušteno kretanje, i izrađena je od prozračnih materijala koji se brzo suše.

  1. Prikladna sportska obuća

Par udobnih tenisica koje nude dobru potporu za stopala i gležnjeve morate imati. To mogu biti tenisice za trčanje ili fitness. Potonji nude veću stabilnost i izvrstan su izbor za trening snage. Imajte na umu da u teretanu možete ući samo s čistim cipelama, pa je ovaj par najprikladnije koristiti samo u teretani, kako biste uštedjeli vrijeme na čišćenju.

  1. Boca za vodu ili bidon

Tijekom treninga važno je ostati hidriran, stoga uvijek imajte pri ruci bočicu vode.

  1. Ručnik

Preporučamo odabrati ručnik od mikrovlakana srednje veličine koji se brzo suši. Možete ga koristiti za brisanje znoja tijekom napornog treninga, ili ga koristiti kao podlogu tijekom korištenja uređaja. Uređaje nakon upotrebe uvijek obrišite i dezinficirajte sredstvom za dezinfekciju, koje se obično nalazi negdje u blizini samog uređaja.

  1. Torba ili ruksak

Odaberite torbu ili ruksak koji će pružiti dovoljno mjesta za pohranu odjeće, obuće, vode, sportskih grickalica, toaletnih potrepština i dodatne opreme za fitness.

Nasveti za prvi obisk fitnesa

U početku je ključno postaviti čvrste temelje za sigurno i učinkovito putovanje u fitness. Kako biste što bolje iskoristili vrijeme u teretani, pobrinite se da:

  1. Zagrijavanje i hlađenje

Vježbanje uvijek započnite zagrijavanjem mišića i zglobova. To mogu biti vježbe dinamičkog istezanja mišićnih skupina, koje ćete trenirati te 5-10 minuta hodanja ili laganog trčanja na traci. Prije izvođenja svake vježbe preporuča se prvo izvesti vježbu bez opterećenja, odn s vrlo malim težinama. Nakon treninga obavezno ohladite i istegnite mišićne skupine. Također možete pribjeći samomasažnim valjkom.

  1. Usredotočite se na tehniku ​​vježbanja

Usavršavanje pravilne tehnike najveća je usluga koju si možete učiniti. U početku, ako to radite ispravno, može se činiti pomalo neprirodnim, jer u svakodnevnom životu često postoji kompenzacija pokreta. Ipak, najbolje vrijeme za usavršavanje tehnike je odmah na početku forme, jer ćete automatizirati pravilan način izvođenja vježbi. A pravilna tehnika je najvažnija za sigurno izvođenje, najbolju učinkovitost, maksimalan napredak i prevenciju ozljeda.

Ako niste sigurni oko izvođenja određene vježbe, zatražite savjet od fitness trenera ili se obratite pouzdanom izvoru za upute za vježbu na internetu.

  1. Raznolikost vježbi

Uključivanjem različitih vježbi u svoj program ostat ćete duže motivirani. Napravite npr. jedan dan treninga snage gornjeg dijela tijela, jedan dan treninga snage donjeg dijela tijela, jedan dan kardio vježbi i jedan dan vježbi mobilnosti. Svakih mjesec ili mjesec i pol mijenjate i vježbe koje izvodite u sklopu jedne vrste treninga. Za strukturiraniji i prilagođeniji plan treninga, naravno, obratite se osobnom treneru ili drugom kvalificiranom stručnjaku.

  1. Odmor i oporavak

Kao što je već spomenuto, odmor je jednako važan kao i sama vježba. Odvojite vrijeme za dane odmora i podržite svoje tijelo zdravom prehranom, adekvatnom hidratacijom i dovoljno sna.

Odlazak u teretanu korak je prema zdravijem načinu života. Neka vam ne bude neugodno – svi su početnici, a fitness centri podržavaju svoje članove na svakom koraku. Uz nekoliko osnovnih komada sportske odjeće i opreme, uz pridržavanje savjeta stručnjaka i dosljednost. Brzo možete doći do prvih vidljivih rezultata – primijetit ćete i promjenu u svom osjećaju. Počnite polako, slušajte svoje tijelo, postavite realne ciljeve i, što je najvažnije, uživajte. Sretno na vašem fitness putu!