Sadržaj

Biciklizam

Kao što je zabačene uvale najbolje istražiti brodom, tako je lijepe krajolike najbolje obići biciklom. Naš blog vam otkriva 6 top morskih destinacija koje morate posjetiti biciklom.

Poreč – road/mtb

Poreč je inače jedna od omiljenih destinacija cestovnih biciklista, no ništa manje pogodna i za MTB, kao i za  maratonsko pedaliranje po dugim crvenim makadamima koji se povremeno odvajaju na zahtjevnije utabane uske staze te se vraćaju na iste. U dva dana vikenda se s mora stignete dići u kontinentalni dio Istre te obići vrhove i nizine uz prekrasne pejzaže i zanimljivu vegetaciju. Nećete požaliti, pogotovo ako ste ljubitelj cestovnog biciklizma. Svaki gradić  i svako mjesto je vaš novi cilj tog dana i svaki je interesantan za vidjeti. Što se smještaja tiče,  očekuje vas bike friendly Valamar Hoteli  u sklopu kojih se i svake godine organiziraju road bike kampovi, pa ćete pored vožnje nešto i naučiti od iskusnijih i možda boljih biciklista, nikad se ne zna. Vrijeme je ponekad nestabilno, ali to nimalo ne utječe na doživljaj vožnje po istarskom kraju.

Poreč

Rabac – road/mtb

Rabac u Istri za bicikliste je pravi raj, pogotovo ako nema obilnih kiša i lošeg vremena. Ovaj gradić na moru smjestio se podno starog grada Labina i zbog svoje pozicije je pogodan kako za brdski, tako i za cestovni biciklizam. No s obzirom da je na tom području broj uređenih MTB staza nepregledan, predlažemo MTB vikend.

Odlučite li se za Rabac, preporučujemo vam odlazak već u petak popodne, kako biste u subotu ujutro već bili na biciklu, a predvečer na finoj klopi. Naravno, i nedjelja vam je na raspolaganju za vožnju do ručka, prije povratka kući. Smještaj u Valamar Hotelima je u potpunosti Bike friendly, daje vam mogućnost late check-outa i čini cijelu priču znatno jednostavnijom i zabavnijom. U slučaju da zatrebate bilo kakav support što se tiče bicikla, u sklopu hotela nalazi se Bike Center Rabac koji će vam pomoći otkloniti sve kvarove. Isto tako u Rapcu i Labinu se može naći i privatnih smještaja odakle ćete dalje na bicikom brzo doći do neke od biciklističkih staza.

Rabac

Baška

Baška – road/mtb

Tko nije bio u Baški, ne zna što znači zahtjevan trail. Velik broj odličnih staza i singlića duž cijelog otoka Krka koncentrirao se upravo u ovom gradiću.  Pozicija, prekrasni vidici i neobična vegetacija,  čine ovom mjesto posebnim i idealnim za bicikliranje. Iako često pušu jaki vjetrovi i zbog toga zna biti dosta hladno, no ništa od toga nije važno, ako ste se dobro utoplili i pripremili na takve uvjete. Iako je Krk idealan za  MTB , ceste od Baške prema ostalim mjestima na Krku pogodne su i za cestovnjake. Za smještaj, preporučujemo privatan smještaj ili neki od Valamar hotela gdje ćete biti dočekani kao biciklist i gdje će vam sve potrebno za vaš bicikl, od pranja do servisiranja, biti dostupno u sklopu hotela. S obzirom na udaljenost iz Zagreba, na Krk možete krenuti i rano ujutro i biti tamo već oko deset, spremni za bicikliranje. Ono što svakako preporučujemo na svim vikend izletima je da u hotelu najavite i zamolite kasnu odjavu kako biste mogli biciklirati i u nedjelju, te nakon toga izaći otuširani iz hotela.

Rab

Rab – road/mtb

Još jedna od destinacija koja je fantastična za brdsko bicikliranje. Svakako predlažemo polazak u petak, tako da cijelu subotu imate na raspolaganju za vožnju. Što se staza tiče, ponuda je ogromna. Od dugačkih, blagih makadama, do zahtjevnih trailova s prekrasnim pogledima i zanimljivom vegetacijom koja se mjenja takoreći na pogled. Rab je pogodan i za cestovni biciklizam, posebno u zimskim mjesecima kada je promet na otocima ionako rijedak. Noćenje predlažemo u Eva Sunny Hotel & Residence  u sklopu Valamar-a, koji  nudi sve potrebno za bicikliste. Postoji i zaključana soba za bicikle, te ne morate brinuti kuda s njim.  Naravno na Rabu možete naći i odličnih privatnih smještaja, pa to ostavljamo vama na izbor. Vodite računa o trajktnoj liniji kako biste što bolje isplanirali svoje putovanje. Ovakav vikend na biciklu ćete dugo pamtiti po nečem lijepom i neobičnom.

Murter – road/mtb

Otok Murter, predivan od ranih jutarnjih sati pa sve do zalaska sunca. Staze čine fantastični singlići te uređene MTB staze, a ukoliko ste cestovnjak, Murter će vam također odgovarati. Osvojite li biciklom najvišu točku otoka, pružit će vam se i prekrasan pogled. Iako na Murteru rijetko pušu jaki vjetrovi i relativno je toplo, svakako se pripremite za hladnije vožnje u zimskim mjesecima. Predlažemo noćenje u kampu Rehut koji. Kamp je također bike friendly i ima na raspolaganju sve potrebno za male popravke na biciklu, te pranje istog. Vikend vožnja na koju možete doći u subotu u jutarnjim satima i napraviti odličan trening te se zabaviti po fantastičnim stazam uzduž obale. A kad ste već tamo, predlažemo vam i turu prema Vodicama ili Skradinu na slapove Krke. U nedjelju odaberet novu rutu, odradite još jednu lijepu vožnju i osmijeh na licu je zagarantiran.

Murter

Brač – road/mtb

Bike friendly Sutivan se pobrinuo da na Braču uživate u vožnji po dugim i uređenim stazama. Uvati Vitar Bike Maraton je prezentirao staze u pravom smislu riječi tako da vas pozivamo da (i) ove godine svakako dođete na utrku u svibnju čiji smo ujedno i sponzor. Prekrasan otok i filmske vizure Vidove gore, Pustinje Blaca te odlični trailovi uz more.

Na Braču prevladavaju široki makadami i kamenjar, ali nađe se izrazito dinamičnih singlića uz samo more koji će zahtjevnijim biciklistima izmamiti osmijeh na lice.

Cestovnjaci neće požaliti vožnju po Braču, pogotovo ako se upute prema Bolu pa preko Vidove Gore na drugu stranu otoka.

S obzirom na udaljenost, svakako krenite u petak, s povratkom u nedjelju. Trajekt vozi često i rijetko zbog nevremena linija bude otkazana. U zimskim mjesecima svakako provjerite vremensku prognozu prije odlaska. Smještaj ćete lako naći privatni, a cijene su povoljne.

Kad su troškovi ovakvog vikenda u pitanju, omjer svih navedenih destinacija je sličan. Negdje ćete proći jeftinije sa smještajem, negdje s putnim troškovima, na kraju ćete potrošiti podjednako. Gruba računica jednog ovakvog vikenda je 800 kuna po osobi.

Autor: Frane Fabris

Brač