Sadržaj

Skijanje

Djeca mogu vrlo brzo napredovati uz korištenje odgovarajuće opreme.

“Ono što će mali Ivica naučiti, to će mali Ivica znati,” hrvatska narodna mudrost koja, naravno, vrijedi i za skijanje. Kada po prvi puta vašeg malca postavite na skije, vrlo je važno da tome pristupite na promišljen, sustavan i ispravan način. Iznad svega, ne smijemo prisiliti dijete na aktivnosti koje mu ne odgovaraju. U slučaju da je dijete stravstveni skijaš, sve će biti mnogo lakše.

Oprema

Za početak, svom malcu morate odabrati pravu opremu. Vrlo je važno da djeca, već prilikom prvih skijaških zavoja, počnu stjecati prave skijaške osjećaje. Upravo se time bavi većina proizvođača skija, koji žele osigurati odgovarajuću fleksibilnost skija, koristeći posebne materijale, što je naravno, preduvjet za moderno skijanje po rubovima. U prošlosti su skije, zbog relativno male duljine, bile prilično tvrde i krute. Osim toga, dodatno su ih ograničavale pancerice, koje u slučaju dječjih skija zauzimaju veći postotak skijaške duljine, za razliku od skija za odrasle. Ovaj problem riješilo je Elan s takozvanim U-Flex sustavom, koji se sastoji od skija i pancerica. Skije se izrađuju uz pomoć posebne tehnologije koja omogućuje bolje savijanje. Dok su pancerice izrađene od posebne plastike, koja je također djelomično savitljiva. Sve u svemu, to rezultira otprilike trideset posto boljom fleksibilnošću, što naravno omogućava jednostavnije karvanje.

Sigurnost

Ne smijemo zaboraviti da su djeca najosjetljiviji sudionici skijanja. U skijaškim školama posebna pozornost posvećuje se sigurnosti na skijaškim stazama, zbog čega djeca postaju vrlo svjesni i obrazovani skijaši.

Naravno, korisno je da djeca koriste zaštitnu opremu svugdje i posvuda. Korištenje kacige zakonski je propisano za svu djecu do petnaest godina, ali to se ne bi trebalo uzeti u obzir samo da bi se zadovoljilo zakonsko pravo, već uglavnom zato što glava nije lopta, i dječje glave će doživjeti mnogo toga lijepog, pametnog i korisnog u narednim godinama. Određene kacige opremljene su posebnim reflektirajućim detaljima, pa čak i svjetiljkama koje povećavaju njihovu vidljivost u lošijim svjetlosnim uvjetima. Također se preporučuje korištenje reflektirajućih prsluka u kojima su djeca dobro vidljiva na stazama.

Djeca na skijama

-Za djecu do četiri godine skije trebaju biti što kraće

-u dobi od pet do deset godina djetetove dobi, skije ne smiju prelaziti visinu nosa

-skijanje s kacigom obavezno je za djecu do 15 godina starosti

– ne kupujte opremu za nekoliko sezona, i svakako neka bude kvalitetna

dječje bi pancerice po mogućnosti trebale imati više kopči