Trčanje

Trčanje je sport kojim se možemo baviti 365 dana godišnje. Potrebna vam je samo volja, ustrajnost i disciplina. Ali ako ćemo potpuno iskreno, nismo uvijek tako entuzijastični. Čak i oni najbolji ponekad imaju loš trenutak, kada se ne osjećaju dobro, ili kada pronađu neki opravdani izgovor. Činjenica je da tjedni i mjeseci koji su pred nama, u smislu trčanja, donose najneugodnije i najteže uvjete. Dani su sve kraći, u gradovima je često magla, šumske staze su mokre, vlažne i blatne, kiše i sivila je puno više, posljedično i više viroza i prehlada. Kada na sve to dodamo radne i obiteljske obveze, često se dogodi da vremena za trčanje jednostavno ponestane.

No ipak, postoji rješenje kojim možete ukloniti sve navedene nevolje – trčanje na pokretnoj traci.

To je sprava koja omogućuje sakupljanje trkaćih kilometara, u sigurnom kućnom okuženju. Zahvaljujući njoj možete trčati u vlastitoj dnevnoj sobi, nakon što ste obavili sve svoje dnevne dužnosti, pročitali djeci uspavanku, i pojeli večeru sa suprugom. Vrijeme je da uskočimo u tenisice i kratke hlače. Pritiskom na tipku pokrećete transporter, koji se može rotirati beskonačno, ili bar do tada dok ste spremni pokretati vaše noge. Tokom trčanja možete uživati ​​u slušanju omiljene glazbe ili gledanju napetog akcijskog filma.

 Brojne prednosti

Trčanje na pokretnoj traci, ima i nekoliko drugih prednosti. Pored izbjegavanja neugodnih vremenskih uvjeta, uvijek ćete biti sigurni od nepažljivih sudionika u prometu. Uz pomoć različitih programa treninga, moći ćete prilagoditi vaš trening vlastitim ciljevima i potrebama. Trčanje na traci je ugodnije, zbog mekše podloge, a također je pogodnija za trkače koji imaju poteškoća sa zglobovima. Osim toga, ona je izvrsna pomoć za poboljšanje tehnike trčanja, jer omogućuje relativno lako snimanje bočnog profila i naknadnu analizu. Traka za trčanje je također odličan izbor za sve one trkače koji nemaju dovoljno prostora. Većinu traka možete relativno lako složiti i pohraniti, jer u sklopljenom stanju zauzimaju malo prostora.

Kako izabrati pravu traku za trčanje?

Dakako, trake razlikujemo ovisno o različitim razinama trkača. Za većinu traka postoji mogućnost prilagodbe nagiba, a uz to omogućavaju različite programe treninga. Modeli s računalno podesivim kutom nagiba jednostavniji su za upotrebu. Kod boljih modela, nagib se može mijenjati tokom trčanja jednostavnim pritiskom gumba. Vrlo je važna i najveća dopuštena brzina, koju omogućuje sprava. Osnovni modeli omogućuju brzinu do 12 km / h, bolji modeli do 22 km/h. Na primjer, brzina od 12 km/h predstavlja brzinu od 5 minuta po kilometru, a brzina od 22 km/h predstavlja brzinu od 2 minute, 43 sekunde po kilometru, što je vrlo brzo. Dodatno, trake se razlikuju ovisno o dužini i širini transportne trake. Dulja transportna traka je pogodnija za bolje trkače, s duljim korakom. U principu, bolji modeli imaju i šire trake, koje su udobnije za trčanje i omogućuju više slobodnog kretanja. Naravno, bolji modeli nude mogućnost mnogobrojnih osobnih postavki, izrađeni su od boljih materijala, stabilniji su, imaju više nosivosti i pogodniji su za teže trkače. Osim toga, opremljeni su računalima koja nude više mogućnosti i programa treninga, te su kompatibilni s mjeračima brzine otkucaja srca renomiranih proizvođača, kao i s pametnim telefonima i mp playerima.