Sadržaj

Trčanje

Dan prije maratona, je dan prije dugo očekivanog događaja. Kako ga preživjeti? Kako izbjeći neugodne komplikacije koje bi nam mogle otežati trčanje? Pokušajmo predvidjeti, što nas sve čeka.

Obično, maraton ne trčimo u svom rodnom gradu, što nam predstavlja  dodatan poticaj, trčanje na zanimljivom novom mjestu. Putovanje može trajati i par sati gdje dugo sjedenje može biti štetno za naše mišiće, zglobove i cirkulaciju. Stoga je važno tokom rute, zaustaviti se nekoliko puta i dobro razgibati.

Startne brojeve i čip za mjerenje vremena, obično preuzimamo dan prije maratona.

Na mjestu podjele startnih brojeva,  možemo kupiti  široku paletu opreme za trčanje. Preporučamo  ako su vam tenisice prilično istrošene, da nove koje ćemo kupiti ipak koristimo na sljedećoj utrci ili kao dio priprema za narednu utrku.

Prije utrke potrebno se informirati o okrjepnim stanicama  tijekom rute. Obično se na svakih 5 km nalazi punk s vodom, energetskim napitcima, čajevima i bananama. U tom slučaju, ne trebamo nositi svoje energetske gelove ili tekućinu.

Međutim, ukoliko smatramo da punktovi s osvježenjem nisu dostatni, nećemo požaliti ako ponesemo dodatnu okrjepu sa sobom.

Zbog potrebe da na dan utrke imamo dovoljne zalihe energije, koja će  se pohraniti u obliku glikogena u mišićima i jetri, važno je da se ne izgladnjujemo.

Najbolje je pomalo, u više navrata jesti raznovrsno povrće, voće i žitarice od cjelovitog pšeničnog zrna. Osim hrane, nemojmo zaboraviti na tekućinu.

Dan prije utrke, potrebno je pripremiti majicu za natjecanje s startnim brojem,  odnosno rezervnu garderobu koja će nas čekati na startu. Ako je u startnom paketu čip za mjerenje vremena, ne zaboravite ga staviti na tenisice.

Isplanirajte vrijeme buđenja i doručka. Doručak  je najbolje pojesti 3 sata prije početka trke. Na taj ćemo način pravovremeno probaviti hranu, i u miru napraviti sve jutarnje potrebe.

Ako ste sve obavili, možete na spavanje.  Pogledajte par najava za sljedeće utrke i odmah odaberite gdje nastupate sljedeći put.

Urban Praprotnik, trkački trener Intersport