Sadržaj

Trčanje

Sportski sat i mobilni telefon su neka vrsta minijaturnih ručnih računala. U stvari, čini se gotovo nevjerojatnim da takav mali uređaj, koji nosimo cijelo vrijeme sa sobom, može provesti takav broj mjerenja: brzinu i prijeđenu rutu, podatke o otkucajima srca, potrošene kalorije, postavljanje rute i odabir programa treninga. Alternativa sportskim satovima također može biti i pametni telefon, na kojemu je moguće učitati brojne aplikacije za trkače, koje osim svih informacija omogućuju i vrlo analitički pristup trčanju.

 Svestranost

Činjenica je da su sportski satovi kao i smartphone postali nezamjenjiv gadget u trčanju, koji se također koristi u mnogim drugim aktivnostima kao što su planinarenje, plivanje, biciklizam … Ako se usredotočimo samo na trčanje, možemo bez sumnje reći da bez njih, više ne možemo zamisliti ozbiljno bavljenje trčanjem. Trkači su uvijek sanjali o tome da u svakom trenutku znaju podatak o trenutnoj brzini i pretrčanoj udaljenosti. I mjerači to mogu lako. To im omogučava ugrađeni GPS koji precizno mjeri brzinu i udaljenost, što vrijedi i za sat, i za aplikacije na telefonu. Trkači se lako mogu naviknuti na trčanje pri različitim brzinama i različitom tempu. Neki od njih tako poboljšavaju svoj unutarnji osjećaj, te mogu lako dozirati brzinu od 5 sekundi (afrički trkači to mogu izvesti precizno u sekundi). Ovo je osobito važno za pripremu polu-maratona i maratona, gdje je brzina, što je više ujednačenija, ključna za konačan uspjeh. Osim toga, također mjere brzinu otkucaja srca, što je važan čimbenik u trčanju i sagorjevanje kalorija, što je vrlo važan faktor u sastavljanju sportske dijete.

Razmislite o funkcijama, koje ćete redovito koristiti

Pri odabiru sata, razmislite za koji sport ćete ga koristiti. Neki modeli nude funkcije koje podržavaju različite sportske aktivnosti. Tome je prikladan i niz značajki, koje ih omogućuju. Osim gore spomenutog, napredniji modeli također omogućuju fleksibilno upravljanje i planiranje treningom, unaprijed predefinirane programe, te stanje oporavka, …

Aplikacije za praćenje sportskih aktivnosti koje možete preuzeti na pametni telefon, obiluju web stranicama. Stoga ćete, u prvoj fazi, morati posvetiti više vremena pregledu ponude i odabiru prave. Također možete odabrati aplikacije iz aplikacija, specifičnih za određeni sport, na primjer, trčanje i aplikacija prikladnih za praćenje napretka u različitim sportovima. Prije nego što preuzmete aplikaciju na svoj telefon, s njom ćete morati podijeliti neke osobne podatke, i upoznavanje je počelo. Nakon nekoliko treninga, moći ćete procijeniti je li odabrana aplikacija dovoljna za prikazivanje podataka, na frendly i transparentan način.

Motivacija

Moderni mjerači, u obliku satova ili telefona, također su izvrstan motivacijski alat jer potiču korisnike da se bave redovitim i sustavnim aktivnostima s jasno definiranim ciljevima. Satovi kao i pametni telefoni omogućavaju kasniju analizu, kojom možemo utvrditi, da li smo pravilno trenirali ili možemo izmijeniti i prilagoditi naš trening. Putem društvenih mreža možemo podijeliti svoja postignuća i usporediti ih s drugim trkačima. Ukoliko želite više interaktivnosti – neke aplikacije omogućuju napredne audio signale s govorom.

Što je udobnije?

Sportski sat je udobnija opcija za ozbiljno bavljenje trčanjem, jer je potpuno nenametljiv na zglobu. S druge strane, telefon je ponekad previše težak i prevelik uređaj. Srećom, postoje posebne trake koje se mogu koristiti za pričvršćivanje telefona na gornji dio ruku, dok ga neki stavljaju u džep, neki ga stavljaju na pojas ili ga drže u ruci. Ali nijedno od ovih rješenja nije optimalnao i ugodno za trčanje. S druge strane, aplikacije koje preuzimate na telefon, omogućuju više interaktivnosti realnom vremenu – moguće je postaviti nekoliko različitih zvukova, dijeliti fotografije s treninga, reproducirati glazbu …

Sportski satovi također su korisni i za druge aktivnosti. Vrlo dobro služe sportovima koji se odvijaju u prirodi, jer mogu poslužiti kao kompas, visinomjer ili navigacija. U većini slučajeva oni su vodootporni, tako da im kapi kiše ne mogu ništa.

Ako sportski sat nosite na zapešću, previše vas je strah da ga ne izgubite ili oštetite, dok kod telefona, koji čuva veliku količinu naših osobnih podataka, ne razmišljamo o tome.

Trčanje kao zabava ili opuštanje, ili tek vrijeme za isključivanje?

Da bi se odlučili hoće li trčati sa sportskim satom ili telefonom, mnogi rekreativni trkači bit će pogođeni činjenicom; da li trče povremeno ili za zabavu i opuštanje, a žele svoje trčanje začiniti, primjerice, slušajući omiljenu glazbu ili se jednostavno žele odvojiti od dnevnih obveza, ili slobodno vrijeme koristi za provjetravanje i smirivanje misli. Oni koji uživaju u zvukovima iz prirode, vjerojatno neće razmišljati o toj opciji.

Na kraju, vrijedno je spomenuti da moderni sportski satovi sve više postaju modni dodatak. Prikladni su za svakodnevnu upotrebu, a također se uklapaju u elegantniju varijantu odjeće. Posebno za sportašice, proizvođači plasiraju nekoliko različitih kombinacija boja, dok je kod nekih satova moguće promijeniti remenje, kako bi odgovarale bojama koje trenutno nose.