Sadržaj

Tenis

Kada je vrijeme za prve teniske korake, to je prilično nesretno pitanje. Naravno, djeca imaju različite motoričke sposobnosti, neki se ranije razvijaju, a neki malo kasnije. I s tim, naravno, interes i radost djece u igranju tenisa također su povezani. Vrlo je važno da djeca naprave prve korake s dječjim loptama. Obične lopte su preteške, a pored toga se prejako odbijaju. Dječje loptice su mekše, lakše, sporije i nešto veće. Posljedica toga je njihovo odbijanje koje je dosta niže, a ova metoda omogućuje prilagodbu anatomiji djetetovog tijela. Sve to omogućuje djeci da izvode udarce pod pravim kutevima, koji su, prema njihovoj donjoj visini tijela, usporedivi s kutovima udaraca koje izvode odrasli. Ovo je neophodno za usvajanje ispravne tehnike udarca.

Dječji reketi

Kada djeca uoče želju za prvim teniskim udarcima, naravno, trebaju pronaći pravireket. Većina proizvođača teniske opreme nudi dječje rekete različitih veličina i duljina. Uz ove rekvizite, omogućuju prilagodbu dječjoj dobi, veličini i tjelesnoj snazi. Obično se ove rekete nalaze u nijansama boja najvećih majstora, tako da djeca mogu odabrati reket koji je vrlo sličan onom reketu s kojim igra njihov omiljeni igrač.

Časi, ko smo otrokom enostavno skrajšali odrasli lopar, so že zdavnaj minili. K sreči se vsi proizvajalci zavedajo pomembnosti, da otroci začnejo igrati tenis z ustrezno opremo. Za otroške loparje je izjemno pomembno, da niso preveliki (predolgi), da so čimlažji in da imajo primerno ozek ročaj. Večina proizvajelcev ponuja otroške loparje v vsaj štirih do šestih dolžinah:

17 i 19 inčni

17 i 19-inčni reketi pogodni su za djecu između treće i pete godine života. Ti reketi su dovoljno lagani da djeci daju prve osjećaje koji su od najveće važnosti za kontinuirano učenje.

21 i 23 inčni

Ovi reketi su dimenzijski veći u svim pogledima. Osim što su duži, imaju i veću glavu. Uglavnom su izrađeni od aluminija. Prikladni su za djecu od šest do osam godina, koji su fizički malo jači i sposobni nadvladati glavne sile koje se pojavljuju s pomakom.

24 i 25 inčni

24 i 25-inčni reketi uglavnom su izrađeni od kompozitnih materijala i na prvi pogled su vrlo slični odraslim reketima. Osim toga, oni nude različite veličine ručki. Prikladni su za djecu između devet i jedanaest godina života, koji su već ozbiljno uključeni u tenis.

26 inčni

26 inčni loparji so le dobra dva centimetra krajši od klasičnih odraslih loparjev. A tudi ta dva centimetra se precej poznata, ko je govora o udobnosti in prijaznosti do roke. Tudi ti loparji so izdelani iz kompozitnih materialov in so na voljo z različnimi velikostmi ročaja. Primerni so za otroke, ki so starejši od enajst let.

U svakom slučaju, dijete ne smije biti prisiljeno igrati tenis. Dijete za tenis mora samo pokazati interes, u tom slučaju dob nije bitna. Najbolja smjernica je interes djeteta.