Nogomet

Nogomet je igra svih igara. To je “yoga bonito” – lijepa igra. To je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Najpopularniji sport na našem planetu. Najveći nogometni virtuozi su takozvana sportska božanstva: Pelé, Ferenc Puskas, Gerd Müller, Franz Beckenbauer, Michel Platini, Ronaldo, Christiano Ronaldo, David Beckham, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimović, Neymar, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić … Lista se zapravo nastavlja u beskonačnost.

Nogomet je igra kojoj su potrebna samo tri elementa: mašta, lopta i nogometne tenisice. Zadnji predstavlja kontakt s podlogom i loptom. Stoga je sasvim jasno da im nogometaši posvećuju dodatnu pozornost. Poznata je scena kada je Adi Dasler osobno pregledavao čepove nogometnih tenisica, članova njemačkog “Elfe-a”. Jer jednostavno nije mogao dopustiti, da  kopačke Franza Beckenbauera zakažu za vrijeme izvođenja performansi na travnatim površinama.

Danas je, dizajniranje nogometnih tenisica prava znanost, jer se one razlikuju ovisno o površini na kojoj igramo, položaju igrača na terenu i tipu igrača. Tenisice moraju pružiti slobodno kretanje, dobro prianjanje i omogućiti brze start-ove, nagle promjene smjera, te agilnu i dinamičnu igru. Osim toga, one moraju pružiti što više potpore stopalu i gležnju, što prirodno smanjuje rizik od ozljeda. Upravo su gležanj i stopalo najizloženi prilikom igranja nogometa.

Kopačke za travu

Kopačke za travu!

Pravi nogomet se, naravno, igra na 100 metara dugom travnatom igralištu. Trčanje i kretanje na takvoj podlozi moguće je samo s posebnim potplatom koji je opremljen čepovima, koji omogućuju dobro prianjanje i odraz. Zapravo, ovo je klasična slika pravih kopački za nogomet. Također ni trava nije jednaka svakoj travi. Zbog toga danas postoje razni modeli, dostupni za različite travnate površine. Kopačke s oznakom FG (Firm Ground) pogodne su za nogometno zelenilo, koje se nalazi u klimatskim uvjetima, gdje ne kiši često. Tenisice za SG (Soft Ground) su prikladne za igranje u mekšim igralištima. Tamo, čepovi moraju prodrijeti nešto dublje u podlogu.

Prve su bile izrađene od kože, a zatim i od drugih materijala. Danas su izrađene od posebnih materijala koji omogućuju  osjećaj stopla prilikom udarca lopte, a osim toga, sa svojom “ljepljivom” površinom, omogućuju rotaciju lopte. Adi Dassler je već davno otkrio da prava tenisica za nogomet mora pristajati kao čarapa. A sada, gotovo devedeset godina kasnije, ova ideja ima svoju realističnu izvedbu. Vodeći proizvođači nogometne  obuće, nude modele nogometnih tenisica s čarapom. To su tenisice koje se protežu do gležnjeva i imaju gornji dio izrađen od elastičnog materijala koji savršeno obuhvaća nogu. Na taj način štiti gležnjeve, a istodobno pruža izuzetan osjećaj.

Tenisice za nogomet na umjetnoj travi

U posljednje vrijeme sve je više nogometnih igrališta s umjetnom travom.Ova podloga zahtijeva malo drugačiji potplat. Kako tenisice za dvoranski nogomet imaju glatki potplat od sirove gume,za umjetnu travu je primjereniji potplat od gume grubljeg profila. Često su to posebne verzije tenisica za umjetnu travu koje nose oznaku AG(Artificial Ground) ili AT(Artificial Turf) Obično se njihov potplat sastoji od sićušnih čepića koji nude dobro prianjanje. Gornji dio ovih cipela napravljen je od suvremenih tehničkih materijala koji savršeno obuhvaćaju nogu, osiguravajući dovoljnu stabilnost. Većina proizvođača također nudi poluvisoke tenisice s nogavicom.

Dvoranske tenisice za nogomet

Dvoranske tenisice za nogomet

No, činjenica je da većina nogometaša igra mali nogomet, koji se odvija u dvorani ili na asfaltnim igralištima. Za igranje na unutarnjim i asfaltnim površinama potrebne su tenisice s potpuno drugačijim potplatom, s natpisom IN (unutarnji). Dobro prianjanje na glatkim površinama  omogućuje da se potplat izrađuje od visoko kvalitetne gume koja se “pričvršćuje” na podlogu pri brzom i dinamičnom kretanju, dok u određenim trenucima omogućuje i djelomično klizanje. Osim toga, tenisice za dvoranski nogomet moraju biti izrađene od materijala koji osigurava stabilnost nogu. Mogu biti izrađene od kože ili iz kombinacije modernih tehničkih materijala. Gornji dio obično ima poseban jezik koji štiti vezice i sprječava njihovo odvezivanje u krivo vrijeme.

Dječje tenisice za nogomet

Dečje fudbalske patike

Proizođači sportske opreme su i te kako svesni da je fudbal sport koji je svoje mesto našao i u srcima najmlađih. Dečje patike za fudbal se izrađuju u raznim bojama, a dostupni su i različiti modeli koji su specijalno prilagođeni za igru na različitim podlogama – travi, asfaltu i veštačkoj travi.