Planinarenje i alpinizam

Odgovarajuća planinarska obuća je najvažniji dio opreme. Samo ćemo se u odgovarajućoj obući za planinarenje osjećati sigurno i ugodno.

Kako ćemo se obuti za šetnje po prirodi, uglavnom ovisi  o tome gdje ćemo  se šetati, hodati, šuljati, istraživati i penjati.

Planinarska obuća za šetnju i pješaćenje

Za ovu vrstu aktivnosti prikladna je niska planinarska obuća, a u nekim slučajevima i obuća za trčanje po neuređenim stazama. Najvažniji dio planiarsko-pješačke obuće je podplat. Preporučaju se potplati srednje mekoće, koji omogućuju dovoljno komfora, i modeli koji su opremljeni posebnim sustavom ublažavanja. Potplat mora biti dovoljno grubog profila, kako bi dobro prianjao i na mekšoj podlozi. Donji sloj potplata trebao bi biti izrađen od visoko kvalitetne gume koja također pruža dobro prianjanje na vlažnom i mokrom terenu. Većina proizvođača za izradu gornjeg vanjskog dijela planinarske obuće koristi izdržljive tehničke materijale, koji prkose susretima s korijenjem i stijenama. Neki su modeli opremljeni posebnim sistemima vezivanja, koji omogućuju jednakomjerno zatezanje, a  neki se prije svega ne moraju ni vezati.

planika

Planinarska obuća za sredogoje

Šetnja po sredogorju zahtijeva nešto kompaktniju obuću. Prikladni su modeli srednje visine, koji se protežu preko gležnja. Ova visina daje čvrstu potporu, što je posebno važno prilikom spuštanja na nekim zahtjevnijim terenima. Poželjno je da je obuća izrađena od vodonepropusnog materijala, po mogučnosti od Goretex ili sličnog materijala, koji stopala uvijek održava suhima. Gornji materijal mora biti izdržljiv, obično se radi o modernim tehničkim materijalima s kombinacijom kože. Potplat ne smije biti premekan, jer je teren u sredogorju često vrlo grub. Potplat mora biti dovoljno robustan. Neki su modeli opremljeni posebnim sustavima ublažavanja udaraca, koji su posebno korisni za silazak. Guma na potplatu mora omogućiti dobro prianjanje na mokrom terenu, ali ujedno  mora biti   izdržljiva, da je ne oštete udarci o stijene i oštro kamenje. Neki modeli su opremljeni posebnim sistemima vezivanja, koji omogučuju jednakomjerno zatezanje, a uz to ne moraju biti vezani.

Planinarska obuća za visokogorje

Kada idemo iznad dvije tisuće metara, moramo se primjereno obuti. Za visokogorje su prikladni izdržljivi planinarski modeli, koji obavezno moraju biti visoki, izrađeni od čvrstog i izdržljivog materijala. Potplat mora biti izrađen od nešto tvrđe gume koja pruža dobro prianjanje u svim vremenskim uvjetima, a otporna je na oštre stijene i kamenje. Za izlete u planine, bez obzira o kojoj sezoni se radi, preporučamo obuću od vodonepropusnih materijala. Ako planinarite u zimskim mjesecima, preporučamo modele na koje se mogu umetnuti dereze.