Trčanje

Svake godine organizira se više od osamsto maratona na svim kontinentima našeg planeta. Skoro, svaki važan grad jednom godišnje ulice prepušta svojim trkačima. Šest najprestižnijih i najmasivnijih maratona na svijetu organiziraju se u Tokiju, Bostonu, Londonu, Berlinu, Chicagu i New Yorku. Ova šestorka predstavlja tzv. World Marathon Majors, svojevrstan maratonski Grand Slam. To su najveći događaji koji se održavaju svake godine, isto tako i najveći događaji u 2018. godini. Ove maratone trče najbolji svjetski trkači, koji se natječu za svjetske rekorde i bogate novčane nagrade. Osim toga, ovi maratoni su također važni za mnoge rekreativce. Na startnoj poziciji ove goleme šestorke, okupe se desetci tisuća trkača, koji zajedno stvaraju nevjerojatnu kulisu. Pogled na rijeke trkača koji prolaze preko mosta Verrazano-Narrows u New Yorku, ili kroz Brandenburška vrata u Berlinu su fascinantni.

Tokio

25.veljača 2018

U Tokiju je u prošlosti organiziran maraton, koji je bio namijenjen samo elitnim trkačima. Što se tiče masovnog maratona, relativno je mlad, budući da se organizira od 2007. godine, i posljednji je koji se pridružio seriji najvećih maratona na svijetu, koji su zahvaljujući njemu postali znana šestorka. Unatoč činjenici da je maraton izrazito popularan među azijskim trkačima, u njemu sudjeluje relativno mali broj trkača iz Europe, budući da se pripreme podudaraju s europskom zimom kada su vremenski uvjeti za provođenje treninga prilično neugodni. Ipak, prošle se godine na Tokijskim ulicama okupilo gotovo trideset tisuća trkača.

Boston

16. travanj 2018

Boston je domaćin najstarijem godišnjem maratonu u svijetu. Prvi je bio organiziran 1897. godine, kada su bili oduševljeni uspjehom maratona, s kojim su godinu prije zaključili prve Olimpijske igre suvremene ere. Uz stazu se svake godine okupi više se pola milijuna gledatelja. Zbog izuzetnog interesa organizatori su ograničili broj sudionika. Za izravno sudjelovanje razvili su sustav normi, koji određuje minimalno vrijeme u pojedinim dobnim skupinama, koje i dalje dopuštaju sudjelovanje. Zanimljivo je da je ženama sudjelovanje bilo omogućeno tek od 1972. godine. Ipak, 1967. Roberta Bobbi Gibb i Katherine Switzer su prilikom prijave na događaj, nadmudrile organizatore i, unatoč nekim komplikacijama, uspješno ušle u cilj.

London

22. travanj 2018

Maraton u glavnom gradu Britanije trče od 1909. Godine. U poznatom sadašnjem obliku od 1981., godine, kada je 1981. godine organiziran na inicijativu bivšeg olimpijskog prvaka Chrisa Brashera i njegovog kolege Johna Disleya. Od 1981. godine, Londonski maraton se organizira svake godine u drugoj polovici travnja. U premijeri je sudjelovalo više od sedam tisuća trkača, a prošle godine trku završilo više od četrdeset tisuća maratonaca. Godine 2003. Paula Radcliffe sa vremenom od 2:15:25 postavila je svjetski ženski rekord na ulicama britanskog glavnog grada, koji je neoboren do danas.

Chicago

7. listopad 2018

Maraton u Chicagu je također rezultat oduševljenja uspješnom izvedbom prvih Olimpijskih igara suvremenog doba. Ubrzo za Bostonom, organiziran je prvi maraton u Chicagu, točnije 1905. godine. U današnjem obliku, trče ga od 1977 godine. Ruta u Chicagu je vrlo ravna i stoga je vrlo pogodna za postavljanje rekorda. Na oba natjecanja, svjetski rekord na trasi u Chicagu pao je dva puta.

Maraton Boston