Skijanje

Hrvatska se može pohvaliti fantastičnim olimpijskim uspjesima u svojoj kratkoj povijesti i osvojenih čak 15 zlatnih, 16 srebrnih i 13 brončanih medalja na zimskim i ljetnim igrama od svoje samostalnosti.

Do osamostaljenja je bila jednom od najvećih pridonositeljica po broju reprezentativaca bivše Jugoslavije, a kao samostalna država, Hrvatska je sudjelovala na 7 zimskih olimpijskih igara.

Janica Kostelić je najuspješnija alpska skijašica na Olimpijskim igrama s čak četiri olimpijska zlata i dva srebra, Ivica u svojoj kolekciji ima četiri srebrne medalje, a biatlonac Jakov Fak nas je učinio ponosnima s broncom na posljednjim zimskim olimpijskim igrama.

Albertville, Francuska, 1992.

Prve olimpijske igre na kojima je Hrvatska sudjelovala kao samostalna država bile su XVI. Zimske olimpijske igre u Albertvilleu 1992. godine. Iako je nastup u Albertivilleu protekao bez osvojene medalje, ove igre ostaju zauvijek zapisane u povijesti hrvatskog olimpijskog sporta.

Salt Lake City, SAD, 2002.

Na ovim igrama je Hrvatska ostvarila svoj najuspješniji nastup u povjesti, Janica Kostelić osvaja čak četiri medalje (tri zlatne i jednu srebrenu).

Torino, Italija, 2006.

Zimske olimpijske igre su održane u Torinu, u Italiji. Hrvatska je nastupila sa najbrojnijom delegacijom do tada, a Janica i Ivica Kostelić su nas razveselili s tri medalje (jedna zlatna i dvije srebrene). Hrvatska delegacija se sastojala od 24 sportaša, a zastavu je po treći put nosila Janica Kostelić.

Vancouver, Kanada,

2010.godine u Vancouveru dečki su nas učinili ponosnim, Jakov Fak osvaja brončanu medalju u biatlonu, a Ivica Kostelić dvije srebrne medalje u skijanju.

Soči, Rusija, 2014.

Na posljednjim ZOI koje su održane u Sočiju 2014 hrvatska je nastupila sa 11 sportaša koji su se natjecali u 3 sporta. Jedinu, srebrenu medalju, osvojio je Ivica Kostelić u super-kombinaciji.

Pyongyang, Južna Koreja, 2018

9.veljače u Pjongčangu u Južnoj Koreji počinju 23. Zimske olimpijske igre, na kojima će čak 20 sportaša nastupati pod Hrvatskom zastavom. Nakon Torina 2006., bit će to Zimske olimpijske igre s najviše hrvatskih sportaša i sportašica. Skijanje je očekivano najzastupljeniji sport, sa čak 10 predstavnika, a dobro su zastupljeni i naši predstavnici u skijaškom trčanju. Hrvatska će prvi put na Zimskim olimpijskim igrama nastupati i u sanjkanju u kojem će nas zastupati splićanka Daria Obratov.

Bez obzira na rezultate i broj osvojenih medalja, na kraju ipak vrijedi staro olimpijsko načelo, koje je prvi izgovorio barun Pierre de Coubertin, otac olimpijskih igara modernog doba: „Važno je sudjelovati, a ne pobijediti.”

Početkom ožujka Pjongčang je također domaćin Paraolimpijskim igrama na kojima će Hrvatske boje zastupati čak 7 naših paraolimpijaca:  Eva Goluža, Bruno Bošnjak, Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Josip Zima, Lovro Dokić i Antun Bošnjaković.