Trčanje

Trčanje je u svojoj biti vrlo prirodan i jednostavan sport. Trčanje je sport za cijeli život i njime se možemo baviti bilo gdje i bilo kada. One najupornije ne zaustave čak ni ekstremni vremenski uvjeti. Trčanje je jednostavno i što se tiče opreme. Zapravo, potrebne su nam samo tenisice za trčanje i već možemo početi trčati.

Tenisice se razvrstavaju prema nekoliko kriterija. Najvažnije su podjele prema tjelesnoj težini, udaljenosti koju obično pretrčimo, podlozi po kojoj trčimo, razini znanja o trčanju, a naposljetku i prema spolu.

Tjelesna težina

Ovisno o tjelesnoj težini, trkači su podijeljeni u tri kategorije:
• lagani do 75 kg
• srednje teški do 85 kg
• teži od 85 kg
Tjelesna težina možda je prvi kriterij pri odabiru tenisica. Načelno vrijedi pravilo da su trkačima veće tjelesne težine potrebne bolje podložene tenisice. Lakši trkači mogu posegnuti za manje podloženim tenisicama.

Udaljenost

Udaljenost koju obično pretrčimo vrlo je važan podatak pri odabiru tenisica. Za trčanje do 10 kilometara možemo odabrati više trkaće, odnosno manje podložene tenisice. Što je duža udaljenost, potrebnija nam je dodatna podrška jer su noge sa svakim pretrčanim kilometrom umornije.

Podloga

Podloga po kojoj najčešće trčimo uvjetuje profil potplata. Po asfaltu možemo trčati s manje profiliranim potplatom, za makadam nam je potrebno nešto više profila, po šumskim stazicama i besputicama potrebno nam je bolje prianjanje i grublji potplat koji prianja i na mekšim podlogama.

Tehnika i razina znanja o trčanju

Ljudska stopala i potplati pravo su čudo prirode opremljeni svim potrebnim ublaživačima. Ali to vrijedi samo pod uvjetom da je tehnika trčanja besprijekorna. Stoga profesionalni trkači na duge staze koriste relativno manje podložene tenisice. Rekreativcima čija tehnika ima koji nedostatak potrebno je više podrške i više podloženosti.

Spol

Većina modela dostupna je i u muškim i ženskim verzijama koje se ne razlikuju samo po raspoloživim bojama i veličinama, nego su ženski modeli nešto lakši i mekši.

Kad se u svakoj od spomenutih kategorija pravilno ocijenimo, broj odgovarajućih modela znatno se smanji. Potom je još potrebno otkriti kakav je naš luk stopala: neutralan, pronatorski ili supinatorski. Nakon toga u užem će izboru ostati još samo nekoliko modela. Među njima se, nakraju, prema vlastitim preferencijama možete odlučiti za boju i omiljenu marku.

Možda niste znali

-Obuća za trčanje naprijed mora imati centimetar prostora, kaže se da mora biti za broj veća od obuće za slobodno vrijeme.
-Proizvođači navode da obuća po pređenih 600 do 800km gubi večinu svojstava.
-Nakon tri godine, obuća za trčanje gubi svojstva, neovisno o broju pretrčanih kilometara.
-Pravi trkači u garderobi imaju tri para tenisica- za trening, za utrku, za neuređene staze.
-Nova obuća treba određeno vrijeme da se prilagodi nozi. Na start utrke ne idite u novoj obući.